Senior som trimmer.

Fem enkle tips til mer hverdagsaktivitet

Undersøkelser viser at åtte av ti nordmenn ikke oppfyller helsedirektoratets anbefaling om å få litt fart på pulsen 30 minutter om dagen. Fysioterapeut og treningsveileder Guro Person har rådene som gir deg mer hverdagsaktivitet.

Guro Person, fysioterapeut og treningsveileder.
Guro Person, fysioterapeut og treningsveileder.

Vi er mindre aktive enn før, og nordmenn sitter i gjennomsnitt hele ni timer hver dag. Ifølge den store europeiske samfunnsundersøkelsen European Social Survey (ESS) fra 2015 er vi de minst aktive i hele Skandinavia.

– Det trenger ikke være vanskelig å røre seg mer. Ta trappen i stedet for heisen. Gå til butikken, gå når du skal besøke folk. Det er de små tingene som utgjør den store forskjellen. Vi sitter mye både på dagtid og kveldstid, så om du har mulighet til å gå eller sykle i stedet for å kjøre, vil dette heve det generelle aktivitetsnivået veldig mye, sier treningsveileder og fysioterapeut Guro Person.

Sammenlignet med å ikke være fysisk aktiv i det hele tatt, viser forskning at en halvtime med aktivitet daglig halverer faren for livsstilssykdommer.

– Fysisk aktivitet har gunstige helsefordeler både for kropp og sinn. Ved trening frigjøres endorfiner som gir deg en god følelse i kroppen. I tillegg forebygger du belastningsskader og sykdom, både fysisk og psykisk, forteller Person.

Guro Person, fysioterapeut og treningsveileder.
Guro Person, fysioterapeut og treningsveileder.

Guros 5 tips til mer hverdagsaktivitet:

  1. Forsøk å finne aktiviteter som du synes er morsomme, for eksempel skigåing eller ballspill. På den måten blir treningen noe du ser fram til.
  2. Vær aktiv sammen med andre om du kan. Det sosiale aspektet med trening er viktig. Gå tur med venner eller familie, og finn gjerne på små konkurranser underveis. Avtal å gå frem til for eksempel postkassen, før dere løper sammen de neste 50 meterne.
  3. Lek sammen med barn eller barnebarn. Løp med dem, løft dem, og ha det gøy.
  4. Legg inn små, lette aktiviteter i hverdagen. Hvis du liker å gå tur, prøv litt enkel intervalltrening: løp ett minutt og gå ett minutt. Så øker du gradvis lengden på løpingen og etter hvert vil det være lettere og morsommere å løpe når du skal ut på tur.
  5. Gjør husarbeid og hagearbeid. Vasking og rydding er også en måte å holde seg i aktivitet på. Alt teller. I tillegg får du et rent og ryddig hjem.

Treningsarmbånd kan gi motivasjon

Det finnes også hjelpemidler og apper som kan gjøre folk bevisst på eget aktivitetsnivå og bli inspirert til mer hverdagsaktivitet. Aktivitetsarmbånd som Fitbit Charge HR eller Apple watch er populære alternativer. Mange aktivitetsarmbånd gjør det også mulig å utfordre venner, og konkurranseinstinktet kan som kjent være med på å styrke motivasjonen.

– Slike armbånd kan absolutt motivere til mer aktivitet, i tillegg til å gi en oversikt over hvor mye eller lite man faktisk rører seg. Men jeg vil uansett presisere at det aller viktigste er å finne meningsfulle aktiviteter som gjør at vi generelt er mer aktive, sier Person.

– Hjelpemidler kan hjelpe på motivasjonen, men man trenger en indre motivasjon for å kunne fortsette å være i regelmessig aktivitet.

Få opp pulsen

Særlig mennesker som i utgangspunktet er lite fysisk aktive, kan få en betydelig helsegevinst om de rører på seg i minst 30 minutter om dagen.

– Men det er viktig at aktiviteten har moderat til høy intensitet. I løpet av økten skal du helst  få opp pulsen litt. Du vet at pulsen øker når hjertet banker fortere, du kjenner deg litt svett og varm, og det er vanskelig å prate sammenhengende. Da får du virkelig treningseffekt. Hvis du klarer å gjøre noen aktiviteter i tillegg til den halvtimen, så er det veldig bra, sier Person og understreker avslutningsvis:

– Alt er bedre enn ingenting, både når det kommer til tid og intensitet. All bevegelse er positivt. Det viktigste er ikke hva du gjør, men at du gjør det. Det enkle er ofte det beste, og å trene sammen med andre hjelper ofte på motivasjonen.

Med behandlingsforsikringen Helse 55+ får du rask utredning og andre fordeler som kan sikre et aktivt liv.

Sist oppdatert: