Hjertestarter øvelse

– Hjertestarteren er like enkel å bruke som en støvsuger

Seks av ti kommer ikke til å bruke hjertestarter hvis noen i nærheten faller om. – Ikke vær redd for å bruke hjertestarteren, er legenes oppfordring.

Overlege Conrad A. Bjørshol ved Stavanger Universitetssjukehus
Conrad A. Bjørshol

– Det første du skal gjøre hvis du opplever at noen faller om med hjertestans, er å ringe 113. Operatøren vil varsle ambulanse og hjelpe deg med å med å starte hjerte- og lungeredning. Vedkommende vil også fortelle deg hvor nærmeste hjertestarter befinner seg, sier overlege Conrad A. Bjørshol ved Stavanger universitetssjukehus (SUS). Han er også fagrådsleder i den nasjonale førstehjelpsdugnaden «Sammen redder vi liv».

Alle kan bruke en hjertestarter, understreker Bjørshol.

– Du trenger ikke å gå på kurs. Hjertestarteren er like enkel å betjene som en støvsuger. Apparatet gir stemmeveiledning om hvordan det virker. I tillegg vil du bli guidet gjennom prosessen av operatøren på 113 helt til ambulansen er på plass, sier overlegen.

Han legger til at effekten av hjertestarteren er spesielt god i situasjoner der nødetatene har lang utrykningstid.

Overlege Conrad A. Bjørshol ved Stavanger Universitetssjukehus
Conrad A. Bjørshol

Best i verden på HLR

Jo Kramer Johansen - Foto Thomas Brun / NTB scanpix. Kilde: Helsedirektoratet
Jo Kramer Johansen. Foto: Thomas Brun/NTB Scanpix. Kilde: Helsedirektoratet

Nordmenn er best i verden på hjerte- og lungeredning (HLR) før ambulansen kommer. I 2019 fikk 85 prosent av dem som fikk hjertestans utenfor sykehus HLR av personer i nærheten, viser tall fra Norsk hjertestansregister.

– Andelen er høyere enn i noen andre hjertestansregistre i verden, sier Jo Kramer-Johansen. Han er professor og overlege ved legeambulansen i Oslo og jobber i tillegg ved Norsk hjertestansregister.

424 personer overlevde hjertestans utenfor sykehus i 2019. 34 av disse, 50 prosent flere enn året før, hadde fått støt fra en hjertestarter og var gjenopplivet da ambulansen kom frem.

– Disse 34 pasientene har fått den aller beste sjansen til å overleve. De utgjør en liten busslast med mennesker, sier Kramer-Johansen.

Jo Kramer Johansen - Foto Thomas Brun / NTB scanpix. Kilde: Helsedirektoratet
Jo Kramer Johansen. Foto: Thomas Brun/NTB Scanpix. Kilde: Helsedirektoratet

Seks av ti vil ikke bruke hjertestarter

Legene mener den positive utviklingen tyder på at tiltakene i «Sammen redder vi liv»-dugnaden gir resultater. Likevel er målet at flere skal overleve hjertestans.

Bjørshol viser til funnene i en undersøkelse utført av Norstat for Gjensidigestiftelsen høsten 2020. Der svarte seks av ti at de ikke ville brukt en hjertestarter i en akutt situasjon. Blant de under 30 år ville syv av ti ikke brukt en hjertestarter – selv om det fantes en i umiddelbar nærhet. Halvparten av de som ikke ville brukt en hjertestarter oppga usikkerhet om fremgangsmåten som grunn. Den andre halvparten sa de heller ville brukt hjertekompresjon og munn til munn.

– Det er begrenset nytte i å plassere ut hjertestartere hvis det er så mange som ikke tør å bruke en når det gjelder, påpeker Bjørshol.

Anbefaler kurs i førstehjelp

Jo Kramer-Johansen legger til at selv om hjertestartere er enkle, sikre og ikke kan påføre skade, er det alltid en fordel å ha øvd.

– Jeg oppfordrer alle til å ta et kurs i førstehjelp og hjerte- og lungeredning. Der lærer du også hvordan en hjertestarter fungerer, i hvilke situasjoner du skal ringe 113 og hvordan samarbeidet mellom innringer og 113 fungerer. Slik blir det lettere å handle raskt og riktig når sekundene teller, sier han.

Ingen vet helt hvor mange hjertestartere det finnes i Norge. De siste årene er det trolig solgt mer enn 30 000, hvorav 6 000 er registrert Hjertestarterregisteret på www.113.no, opplyser Kramer-Johansen.

– Hjertestarterne kjøpes inn av forretninger, bedrifter, idrettslag og frivillige organisasjoner. Selv om de fleste håper at de aldri vil få bruk for dem, utgjør apparatene en betydelig frivillig beredskap, understreker han.

Jobber for trygghet i hverdagen

Unn Dehlen i Gjensidigestiftelsen
Unn Dehlen i Gjensidigestiftelsen

– Gjensidigestiftelsen arbeider for å skape gode liv i et trygt samfunn. Da helseminister Bent Høie inviterte til dugnaden «Sammen redder vi liv» i 2017, syntes vi det var en bra match for oss, sier administrerende direktør Unn Dehlen i Gjensidigestiftelsen.

Siden 2017 har Gjensidigestiftelsen bidratt med 65 millioner kroner til førstehjelpsdugnaden. Midlene har blant annet gått til utplassering av hjertestartere, utvikling av 113.no samt et omfattende undervisningsopplegg i førstehjelp for grunnskolen.

– En hjertestarter er det beste hjelpemiddelet man kan ha når noen i nærheten får hjertestans. Å bidra til å redde liv er kanskje den største gaven man kan gi. Derfor er det viktig for oss å bidra i akkurat dette prosjektet, sier Dehlen.

Unn Dehlen i Gjensidigestiftelsen
Unn Dehlen i Gjensidigestiftelsen

Hjertestarterregisteret på 113.no

  • Drives av det offentlige 
  • Hjertestarternes plassering er synlige i kartet på 113.no
  • Det er gratis å registrere en hjertestarter i registeret
  • Eier av hjertestarteren har ansvar for registeringen, som må inneholde e-postadressen til den ansvarlige
  • Registeret minner eiere av hjertestartere på å sjekke at elektroder og batteri virker – og at apparatet fortsatt befinner seg på adressen som er registrert

Sist oppdatert:

Mer om:

HelseMedisin