Peis. Ved. Fyring. Ild. Stue

Huskeregel for trygg fyring

Fyring med ved gir kos og varme, men det kan også være brannfarlig. Bruk huskeregelen B.R.A.N.N. for en trygg peissesong.

Tømrer Simon Olsen
Tømrer Simon Olsen

I den kalde årstiden fyres det mye med ved i de tusen hjem. Samtidig øker antallet brannskader som kan knyttes til peiser og vedovner. I vinterhalvåret 2021/2022 ble det registrert nesten tusen slike skadesaker til en total kostnad på 145 millioner kroner, viser tall fra Finans Norge.

– I tillegg til de materielle skadene, tar husbranner flere menneskeliv hvert eneste år. Det er viktig at du tar hensyn til farene ved vedfyring. Da legger du et godt grunnlag for en trygg og hyggelig peissesong, sier tømrer og rådgiver i Gjensidige, Simon Olsen .

De fleste brannårsaker i tilknytning til ildsteder skyldes pipebrann eller at brennbare materialer i nærheten av ildstedet blir antent av gnister.

I tillegg må du huske at aske kan være brannfarlig i flere dager. Den skal oppbevares i en brannsikker beholder til den er helt kald før du kaster den. Har man en åpen peis må man være ekstra oppmerksom på både gnister som kan skyte ut og at de kan være mer utsatt for pipebrann enn moderne, rentbrennende ovner, understreker Olsen.

Tømrer Simon Olsen
Tømrer Simon Olsen

Minst én i hver etasje

Loven stiller krav om minst én brannvarsler per etasje, og denne skal dekke kjøkken, stue og sonen utenfor teknisk rom og soverom – i tillegg til at den skal høres godt i hele huset.

– I praksis betyr dette for mange at de må ha flere røykvarslere, og det er optiske, seriekoblede varslere som anbefales. Med «dekke» menes det at om det er en dør imellom (ikke åpen løsning) må man ha en egen røykvarsler i det rommet som er adskilt. Men det anbefales å ha brannvarsler i alle soverom, på vaskerom og i tilknytning til kjøkken og trappeløp. Se til at du også har brannslukningsapparat som er egnet for slukking av alle typer branner, sier Olsen.

Hvordan skal du huske alt dette? Simon Olsen presenterer huskeregelen B.R.A.N.N., som du kan bruke for å redusere brannfaren i fyringssesongen.

Brensel

Bruk kun tørr ved og opptenningsmidler. Fuktig og feil brensel øker faren for pipebrann.

Rask opptenning

Store vedkubber som blir liggende å ulme soter mye. Bruk derfor god opptenningsved for å få ordentlig fyr på de større kubbene. Det anbefales å fyre opp ovenfra og ned for minst uforbrent røyk og best økonomi.

I opptenningsfasen må trekket i ildstedet skrus på maks. Har man ikke egen tilluft, kan det lønne seg å ha et vindu på gløtt.

Adkomst til pipeløpet

Viktig både for feiing og inspeksjon. Kravet til adkomst kan variere ut fra takets høyde og vinkel. Kontakt feiervesenet i ditt område hvis du er usikker på hva som gjelder hos deg.

Nødnummer

110 er nødnummeret for brann. Du kan slukke brann selv, så lenge det ikke er fare for liv og helse. Men husk at kun brannvesenet skal slukke pipebrann. Det du kan gjøre er å lukke dører og vinduer for å begrense brannutviklingen.

Nye krav

Hvis du bor i et eldre hus, kan det være nødvendig å gjøre oppgraderinger med tanke på brannsikkerheten. Kontakt fagpersonell hvis du er i tvil eller trenger råd. Sørg for å ha brannvarslere og slukkeutstyr som virker.

Sist oppdatert: