
Det har vært et tungt år for de eldre - dette gleder de seg til
Pandemien har særlig rammet de eldre hardt. Etter lang tid med strenge tiltak gleder de godt voksne seg til samvær med familien og reiser til utlandet.
Ifølge en ny undersøkelse gjennomført av Ipsos på vegne av Gjensidige gleder tre av fem over 60 år seg mest til sosialt samvær med familie etter pandemien. Blant de under 30 år er det kun én av fire som svarer det samme. Psykolog og forsker ved Folkehelseinstituttet og NOVA/OsloMet, Thomas Hansen, synes ikke det er så overraskende at de eldre er mer familieorienterte.
– Jeg tror både yngre og eldre generelt lengter etter å treffe familie og venner nå etter koronatiden, men familie er muligens litt viktigere for de eldre. De har generelt et mindre nettverk, og mye har skjedd i barnebarnas liv på et halvannet år. Det er nok mye de føler de har mistet, sier Hansen.
Han tror de yngre er mer opptatt av vennenettverket.
– Fest og moro, idrett og fritidsaktiviteter er viktigere for unge. Sånn sett er de nok mindre orientert mot familie akkurat nå enn sine eldre familiemedlemmer, sier Hansen.
Pandemien har rammet de eldre hardt
Forskeren forklarer at pandemien har vært særlig vanskelig for de godt voksne.
– Vi har sett at det har vært ganske klart økt ensomhet, med nedstemthet og bekymring, mindre glede og tilfredshet med livet blant de over 60 år, sier Hansen.
Han forteller at større risiko for alvorlig sykdom og strengere restriksjoner er noen av årsakene.
– I tillegg er ikke de godt voksne like flinke til å ta i bruk digitale verktøy for å holde kontakt med familie og venner. Noe som også kan forklare hvorfor fysisk samvær er særlig viktig for eldre nå som samfunnet åpnes opp, sier forskeren.
Ser frem til å klemme barnebarna
72 år gamle Tore Nicolaisen fra Tønsberg er en av de som har savnet sosial omgang med familie og venner gjennom pandemien.
– Det har vært kjedelig å måtte holde fysisk avstand til de du er glad i. Det jeg har gledet meg mest til det siste halvannet året har vært å kunne klemme barnebarna og barna mine. I tillegg er jeg medlem av flere foreninger, og har savnet den sosiale omgangen vi hadde i foreningssammenheng før pandemien, sier Nicolaisen.
Selv om det har blitt mye mindre sosialisering, har han og kona vært løsningsorienterte og møtt kjente og kjære utendørs.
– Vi har gått mer turer ute, med god avstand. I tillegg har jeg blitt mer opptatt av god håndhygiene. Det blir veldig spennende å se hvordan vi oppfører oss når hverdagen blir normal igjen, sier Nicolaisen.
Gleder seg til å reise
Utenlandsreiser er det nest flest over 60 år har savnet mest gjennom pandemien. Psykolog Hansen tror eldre ser frem til å kunne nyte livet.
– Eldre flest er opptatt av å reise og oppleve før helseproblemer eller andre utfordringer melder seg hos en selv eller partneren. Jeg tror mange vil ta igjen det tapte nå etter koronaen. Nå vil de komme seg ut og oppleve verden igjen, forklarer Hansen.
God helse er viktig for en god alderdom
Silje Therese Holter Andersen i Gjensidige synes det er flott at vi nå kan se frem mot litt mer innholdsrike dager.
– Det å komme seg ut, være i bevegelse, dra på fritidsaktiviteter og bruke tid sammen med familie og venner er viktig for en god helse, sier Andersen, og legger til:
– I tillegg til at ensomhet er psykisk belastende, viser forskning at det øker risikoen for slag og hjerteproblemer. Derfor er det svært godt at vi nå kan treffe flere og bruke tid sammen igjen.
Hun opplyser også om at alle med helseforsikringen Helse 55+ får utredning innen ti dager, og at forsikringen blant annet dekker behandlingsutgifter hos fysioterapeut, kiropraktor og naprapat, dersom du skulle være så uheldig å bli syk.
– Helseplager øker med alderen, men med rask behandling kan du fortere komme tilbake til det livet du er vant til å leve, avslutter Andersen.
Sist oppdatert: