Hund som ser ut av vindu

– Opplever ofte fyrverkeriene som skremmende

Slik forhindrer du at de høye smellene og sterke lysglimtene blir en unødvendig skremmende opplevelse for kjæledyret ditt.

kjæledyrekspert og rådgiver i Gjensidige Maren Matsson
Maren Matsson

Nyttårsfyrverkeriet er til glede for mange, men kan være skummelt for våre firbente venner.

– Dyrene opplever ofte fyrverkeriene som svært skremmende. De er ulike individer og reagerer forskjellig: Noen bryr seg ikke nevneverdig, mens andre vil i varierende grad bli skremt av høye lyder og lysglimt på himmelen, sier Maren Matsson, kjæledyrekspert og rådgiver i Gjensidige.

Hun påpeker at dyreeiere har et ansvar for å sørge for at dyrene føler seg trygge.

– Det er flere tiltak man kan gjøre både i forkant av nyttårsaften og når rakettene smeller over hustakene – og jo tidligere i dyrets liv man starter tilvenningen, jo bedre, sier Matsson.

kjæledyrekspert og rådgiver i Gjensidige Maren Matsson
Maren Matsson

Tilvenning før nyttårsaften

Før nyttårsaften kan det være lurt å gjøre dyret vant med lydene av fyrverkeri, ifølge kjæledyreksperten.

– På YouTube finnes det flere videoer med slike type lyder. Start med lavt volum i huset, og øk lyden langsomt etter hvert som dyret ikke lenger reagerer på lydene. Vær sammen med dyret når du gjør dette og oppfør deg helt normalt, gjerne med litt lek og snakk, anbefaler Matsson.

Matssons tips til hundeeiere:

  1. Vær sammen med dyret ditt på nyttårsaften, spesielt under fyrverkeriene.
  2. Gjerne gå en lang tur med hunden på formiddagen. Trener du den mentalt i tillegg, vil den være naturlig sliten og ønske å sove når kvelden kommer.
  3. Gi positiv oppmerksomhet, men ikke overdriv kos, nærhet og medynk – da kan dyret tolke situasjonen som om du også er engstelig, og vil tro at det faktisk er noe å være redd for.
  4. Oppfør deg normalt, snakk rolig og klapp dyret akkurat som du ville gjort på en normal dag.
  5. Unngå å oppsøke steder der det skytes opp raketter, da hunden ikke har noen glede av dette – heller tvert imot.
  6. Prøv å distrahere vekk fra situasjonen, for eksempel ved å leke litt eller trene med godbiter.
  7. Dyr skal aldri straffes om de viser frykt – det er viktig at du er til stede, og oppfører deg som normalt.
  8. Dersom du har gardiner som kan trekkes for, kan dette skjerme dyret for sterke lys.

– Det beste er om hunden kan være inne, der den normalt føler seg trygg, med en person den er trygg på når det står på som verst.

Også katten bør holdes inne denne kvelden. Ofte vil dyr som er redde av instinkt gjemme seg, og katten kan reagere med å stikke av og rote seg bort hvis den er ute under oppskytingen.

– En katt kan søke ly inne, og det bør den få mulighet til på nyttårsaften, sier hun og deler noen tips til hvordan man kan skjerme katten fra fyrverkeriene:

Matssons tips til katteeiere:

  1. Steng katteluken, hvis du har en, tidlig på dagen. Slik verner du også katten mot fyrverkeriene som skytes opp før midnatt.
  2. Legg gjerne nyttårsselskapet til eget hjem, for å kunne være sammen med dyret på kveldstid.
  3. Om man har et rom i boligen som ligger under jorden og er fritt for vinduer, kan dette være et godt egnet oppholdssted for katter som viser tegn til stor redsel.
  4. Hold katten innendørs til oppskytingen er helt over – gjerne til morgenen etter.

Hun legger til at mindre dyr, som kaniner, også bør skjermes for fyrverkeriene.

– Dersom man ikke har et rom uten vinduer til disposisjon, ville jeg dekket alle vinduer med mørke håndklær eller pledd for å forhindre at dyret blir skremt av lysglimtene.

Anbefaler å ikke medisinere

Matsson anbefaler å styre unna medisinering, da dette kan bidra til at dyret ser rolig ut på utsiden, men likevel har en indre uro som det ikke får gitt uttrykk for.

– Om du imidlertid føler at frykten er så sterk at den går ut over dyrets ve og vel, bør du kontakte veterinær for å diskutere eventuell bruk av beroligende medikamenter, mener Matsson.

Er dyret spesielt påvirket av fyrverkeri, kan feromoner være til hjelp.

– Feromoner er duftstoffer som blant annet mor skiller ut til avkommene sine. Vi kan ikke lukte disse stoffene, men dyrene vil kunne reagere ved å bli roligere, sier kjæledyreksperten, før hun avslutter:

– Dette kan kjøpes i dyrebutikk eller hos veterinær, og finnes som både spray og diffusere i stikkontakt. Jeg har selv hatt god effekt av sistnevnte på mine katter.

Sist oppdatert: