Liten gutt som er lei seg.

Når barnet hoster

I de fleste tilfeller er hoste hos barn ufarlig. Det er likevel enkelte symptomer man bør være oppmerksom på.

Spesialist i allmennmedisin og virksomhetsansvarlig lege i Eyr Norge, Truels Erikstad. Foto: Thomas Brun / NTB Kommunikasjon
Truels Erikstad i Eyr Norge. Foto: Thomas Brun / NTB Kommunikasjon

Virusinfeksjon i halsen er den vanligste årsaken til at barnet ditt hoster. Barn kan være plaget med tørrhoste over flere uker og måneder, og det i seg selv kan være plagsomt for både barnet og de rundt. Men, det vil som oftest være helt ufarlig.

– Barn kan få flere virusinfeksjoner samtidig eller rett etter hverandre. Da flere av disse kan gi hoste, kan det ta lang tid før den opphører. Trøsten er at dette veldig sjeldent er alvorlige sykdommer, sier Truels Erikstad, spesialist i allmennmedisin og virksomhetsansvarlig lege i Eyr Norge, og fortsetter:

– Hosten viser at immunsystemet virker. Små barn har ikke særlig mye antistoffer i kroppen og er dermed utsatt for infeksjoner, men immunsystemet bygges gradvis opp og gjør at barna blir sterkere.

Spesialist i allmennmedisin og virksomhetsansvarlig lege i Eyr Norge, Truels Erikstad. Foto: Thomas Brun / NTB Kommunikasjon
Truels Erikstad i Eyr Norge. Foto: Thomas Brun / NTB Kommunikasjon

Feber, slapphet og rask pust

Dersom et barn under tre måneder har feber eller utvikler hoste, skal lege alltid kontaktes. Ved en høyere alder, bør det gjøres en vurdering av allmenntilstanden til barnet. Ofte er ikke hoste alene grunn til å oppsøke en lege. Om barnet derimot viser tegn til slapphet, har feber eller er plaget med rask pust, kan det være lurt å kontakte lege for eventuell utredning.

– Tørrhoste kan vare lenge selv om allmenntilstanden er god. Hvis det hostes opp slim, kan det være en bakteriell infeksjon. Dette er det smart å la en lege finne ut av, sier Erikstad.

Dersom barnet viser tegn til anstrengelse ved hoste, og eventuelt har en pipelyd i pusten i tillegg, kan astma være et faktum. Da bør lege kontaktes. Nå, under pandemitider, bør det også vurderes hvorvidt hosten kan skyldes Covid-19. Dersom barnet har vært i kontakt med en smittebærer, skal det tas en koronatest.

"Bjeffende" hoste

Falsk krupp er en indikasjon på at et virus har forårsaket en infeksjon under strupehodet, og opptrer som oftest når barnet er i en alder mellom seks måneder og seks år. Viruset gir en hevelse i luftveiene, som medfører at barnet kan få en «bjeffende» hoste om kvelden eller natten. Hosten kan virke skremmende på foreldre som aldri har opplevd det tidligere. 

– Kald luft en halvtimes tid er som regel det som skal til for å fjerne hosten. Pakk barnet inn i en dyne eller varme klær og ta det med ut, eller sett dere i vinduskarmen slik at barnet får pustet i kald luft, sier Erikstad.

Symptomene er vanligvis på sitt verste de første par dagene og vil deretter avta.

Hoste og tung, hvesende pust

RS-virus rammer som oftest barn mellom tre måneder og to år, og omtrent alle barn har hatt en infeksjon av denne typen i løpet av de første par leveårene. Viruset kan gi betennelse i slimhinnene og kjennetegnes av hoste og en tung, hvesende pust hos barnet. For de aller minste kan RS-virus være hardt, og sykehusinnleggelse og respirator kan bli nødvendig.

– Barn som sliter med pusten, bør alltid undersøkes av lege. Og, hvis barnet bruker all sin kraft på å puste, man ringe legevakt eller 113, sier Erikstad.

Råd ved hoste:

  1. Få hodet opp i sengen. Dersom barnet er plaget av tørrhoste om natten, kan det hjelpe å få hodet opp. Dette kan enkelt gjøres ved å bygge opp hodeenden av sengen med noen klosser eller tykke bøker. Oppbyggingen vil kunne bidra til en liggestilling som fører til mindre hoste hos barnet. I tillegg bør du sørge for å holde rommet kjølig.
  2. Sørg for at barnet får i seg vann. Hostedempende medikamenter anbefales ikke til barn. Særlig ikke til de under seks år. Pass i stedet på at barnet får i seg tilstrekkelig med vann.
  3. Bevar roen og trøst. Om barnet ellers er friskt, er det ikke så mye annet man kan gjøre enn å bevare roen og trøste barnet. Plagene vil gå over av seg selv når immunforsvaret har gjort jobben sin.

Sist oppdatert: