Simon Olsen

Her kommer innbruddstyven inn

Innbruddstyver utnytter boligens svake punkter på jakt etter verdisaker. Men du kan gjøre jobben mye vanskeligere for dem.

I 2020 ble det anmeldt 2289 grove tyverier fra bolig og fritidsbolig, inkludert boder og garasje. Slike innbrudd oppleves naturligvis traumatiserende for mange, men er heldigvis en nedadgående trend.

Dette er i motsetning til sykkeltyverier, som fortsatt øker i både antall (21 000 anmeldte) og kroner (124 millioner utbetalt i erstatninger). Forklaringen på dette er trolig at det har blitt flere sykler, og at syklene, spesielt etter elsyklenes inntog, i snitt er dyrere.

Tyven velger bakdøren

Tømrer og Gjensidige-rådgiver Simon Andre Olsen. Foto: Sverre Christian Jarild
Tømrer og Gjensidige-rådgiver Simon Andre Olsen. Foto: Sverre Christian Jarild

Tyvene har en rekke innbruddsmetoder, alt fra å bende opp en dør, bryte opp et vindu, demontere vindusglass, eller knuse glasset for å åpne dør eller vindu. 

– Hvilken metode som velges kan avhenge av hvor tyven får operert mest i skjul, hvor mye lyd de kan tillate seg og der hvor de ser åpenbare svakheter. Eksempelvis har vi flere tyverier der hvor tyven har tatt seg inn via en sliten kjellerdør eller vindu, for så å gå inn i huset, sier tømrer og rådgiver Simon Andre Olsen i Gjensidige.  

Tømrer og Gjensidige-rådgiver Simon Andre Olsen. Foto: Sverre Christian Jarild
Tømrer og Gjensidige-rådgiver Simon Andre Olsen. Foto: Sverre Christian Jarild

Vet hva de vil ha

Vinningskriminelle, i hvert fall de mest profesjonelle, vet godt hva de vil ha og hvor de skal lete. Edelt metall og penger troner øverst på «utbyttetoppen», etterfulgt av mobiltelefoner og andre elektroniske dingser.

– I tillegg til gull, sølv, kontanter og elektronisk utstyr, går tyvene etter dyre klær, sportsutstyr og kostbart verktøy. Heldigvis er det få våpentyverier, men det finnes eksempler på at våpenskap er blitt kastet ut fra andre etasje i forsøk på å åpne dem, opplyser Olsen.

Raskt inn og ut på høylys dag

En del opplever at kriminelle tar seg inn i boligen mens det er folk hjemme. Tidligere var det ikke uvanlig at tyver tok seg inn på natten mens man lå og sov.

– Nå ser vi at tyver også går inn går tar seg inn via en ulåst dør eller et vindu på dagtid. Mens folk er hjemme, rekker de kriminelle å rappe med seg små og lett omsettelige, verdifulle gjenstander fra gangen, sier Olsen. Han trekker frem seks tips som kan stoppe innbruddstyven.

1. Sikre boligens svake punkter

Sørg for at dører og vinduer har lås av god kvalitet. Selv om det normalt ikke er et krav for privatpersoner, kan man investere i FG-godkjente låser. Sikringsbeslag reduserer risikoen ytterligere.

– Jeg demonstrerte en dårlig sikret ytterdør en gang hvor jeg klarte å bende dørkarmen fra låsepinnen med en vanlig slirekniv. Tyver kan bruke brekkjern for å bøye dørkarmen ut slik at låsepinnen vippes ut av sporet. Det kan du forhindre ved å ta av dørlisten på innsiden og sette en trekloss inn mellom dørkarmen og stenderverket i høyde med låsen, tipser Olsen.

Enkelte moderne dører har skruer/bolter som tjener samme formål hvis de skrus ut til stenderen. 

– Ettersom en del innbrudd skjer ved at verandadøren knuses og låses opp kan en verandadør med løs nøkkel som tas ut når man reiser skape ett ekstra hinder for tyven. Til vanlig mener jeg lett tilgjengelige rømningsveier ved brann skal prioriteres, altså at nøkkelen skal stå i når man er hjemme, sier Olsen.

2. Lås dører og lukk vinduer

En selvfølge når du ikke er hjemme, men du bør vurdere å låse også når det er folk i huset.

– Det er forståelig at mange synes det er trist at de skal måtte låse seg inne på dagtid. Men det er et effektivt tiltak dersom du er bekymret for ubudne gjester. Husk også at huset er utsatt hvis dørene står ulåst mens du for eksempel er ute i hagen på den andre siden av huset, advarer Olsen.

Noe mange synder med er å legge ut en nøkkel på et «lurt» sted. Om tyven finner nøkkelen kan dette gi avkortning av et forsikringsoppgjør, så invester heller noen få hundrelapper i en nøkkelboks med kode – og så kan denne monteres et skjult sted.

– Dette gir også en frihet på linje med kodelås på døren dersom du plutselig kommer på at elektrikeren skal inn hos deg når du er bortreist, sier Olsen.

Vinduer i luftestilling gir tyven en veldig enkel mulighet til å bryte opp låsen med et brekkjern, og kan derfor gi avkortning av et oppgjør. Luft heller effektivt når du er hjemme og våken.

3. Få det til å se ut som om du er hjemme

Ikke rydd bort ting som får hjemmet til å se bebodd ut. La gjerne kaffekoppen stå igjen på stuebordet. Tyver ser ofte etter tegn på at du er bortreist, for eksempel gardiner som er trukket for, visne blomster og lignende.

Enkelte tyver har også triks for å se om noen har vært i huset på en stund. Slik sjekker innbruddstyvene om du er hjemme

– En full postkasse og en tom søppeldunk er tegn på at du ikke er hjemme. Be en nabo eller bekjent om å ta inn posten. Du kan også få oppbevart eller ettersendt post, sier Olsen.
Et elektronisk tidsur eller smartkontakt for lamper og radio kan gi inntrykk av at du er hjemme. Det er også viktig å ha nok utelys.

4. Pass på verdisakene

Ikke la verdisaker ligge og slenge synlig fra vinduet. Oppbevar dem på et sted det er usannsynlig at tyven vil lete, og helst bak lås og slå.

– Vi anbefaler deg å merke, fotografere og lage en liste over verdisaker. På den måten blir det enklere å spore tyvegods tilbake til deg, og i tillegg vil en oversikt forenkle et eventuelt forsikringsoppgjør, sier Olsen.

For øvrige gjenstander, eksempelvis med tanke på en brann, er et tips å filme boligen hvor man filmer skap, møbler og lignende, og lagre filmen i en sky. Så den ikke går tapt i brannen.

5. Ikke hjelp innbruddstyven

Lås garasjer og boder. Mange innbrudd skjer i andre etasje, hvor man kanskje ikke er like flink til å låse og lukke som på bakkeplan. Tyver kan også benytte stigen din for å klatre inn. Lås stigen fast og fjern verktøy som ligger ute.

6. Vurder alarm

En alarm  er ingen garanti mot innbrudd. Men i valget mellom to identiske boliger, vil tyven så godt som alltid velge den uten alarm. Nye smartalarmer har også kamera og en tale- og lytteenhet som gjør at tyvene både blir sett og snakket til fra alarmsentralen. En alarm med utrykning vil også ødelegge resten av tyvens «arbeidsdag» i nærmiljøet.

Les mer om hus og innboforsikring