Slik sikrer du boligen mot innbrudd i sommer

Slik sikrer du boligen mot innbrudd i sommer

I 2017 fikk Gjensidige inn 2 468 skadesaker etter innbrudd og tyveri i private boliger. Tømrer og rådgiver i Gjensidige Simon Olsen har tips til hvordan du kan redusere risikoen for ubudne gjester i sommer.

Skader for flere titalls millioner kroner oppstår som følge av innbrudd og tyveri i private hjem hvert år, og i 2018 betalte forsikringsselskapene til sammen 376 millioner kroner som følge av innbrudd, tyveri og ran fra boliger og hytter. En annen, og kanskje viktigere konsekvens av innbruddene er at mange ikke lenger har den samme trygghetsfølelsen i sitt eget hjem.

Simon Olsen i Gjensidige. Foto: Sverre Christian Jarild

– Tyvene blir stadig mer kreative i sine metoder, og det har blitt vanskeligere å sikre seg helt mot innbrudd, sier Simon.

Han forteller at det er langt flere som bryter seg inn i eneboliger enn i borettslag, trolig fordi tyvene ønsker å komme seg inn og ut raskest mulig – uten for mange hindre.

Les også: 150 000 nordmenn har fått identiteten misbrukt

– Kjente metoder er innbrudd midt på dagen, mens huseierne er i hagen eller utenfor umiddelbar nærhet til ytterdøren. Her stjeles som regel ting som lommebøker, nøkler og vesker. En annen metode, som ble brukt en del i 2016, gikk ut på å at den såkalte «borebanden» boret seg gjennom vinduskarmen og vippet opp låsehendlene med egenprodusert verktøy, sier tømreren.

Han råder alle til å ta bilder av verdifulle gjenstander i hjemmet, da dette vil lette arbeidet med erstatning fra forsikringsselskapet ved et eventuelt innbrudd.

Les også: Ønsker du innbruddstyver velkommen inn?

Her er Simons seks råd for en innbruddsfri sommer:

  1. Gå til anskaffelse av alarm med utrykning, og bruk den. Det kan også gi andre fordeler med forsikringen.
  2. Unngå å ha vinduer i luftestilling med mindre man er våken og til stede.
  3. Undersøk om det er montert en kloss mellom karmen og stenderverket bak låsen på ytterdøren, dette vanskeliggjør oppbrytning av døren.
  4. Lås dører og lukk vinduer som er utenfor din umiddelbare nærhet.
  5. For å sikre deg mot borebanden kan du montere en sikkerhetslås på utsatte vinduer. Andre «hjemmelagde» løsninger fungerer finnes også. Sørg bare for at disse ikke forhindrer rømning ved en eventuell brann.
  6. Bruk kun solide dører, vinduer og låser.

Les også: Slik unngår du innbrudd i bilen i sommer

Har du riktig bolig- og innboforsikring?

Sist oppdatert: