Vet du hvor stoppekranen er?

Vet du hvor stoppekranen er?

Alle boliger har en stoppekran. Hvis du vet hvor stoppekranen er, kan du forebygge og begrense omfanget av en vannskade. Dette råder eksperten deg til.

Hvert år blir det registrert mellom 80 000 og 100 000 vannskader på bygninger her i landet. Det utgjør mellom 200 og 300 vannskader hver eneste dag (!), og i snitt medfører en vannskade kostnader på cirka 45 000 kroner, viser tall fra Vannskadekontoret.

Test kranen

Tømrer og rådgiver i Gjensidige Simon Olsen sier det er grep man kan ta både for å forebygge vannskader og begrense omfanget, om uhellet nå først skulle være ute.

Tømrer og rådgiver i Gjensidige Simon Olsen– Alle som bor i boligen bør vite hvor stoppekranen er, slik at de kan stenge den hvis det oppstår en lekkasje. Det er også viktig å sjekke at stoppekranen er tilgjengelig, lett å bruke og at den stenger vannet helt av. Jeg har dessverre sett stoppekraner som er montert slik at det faktisk er umulig å stenge de av pga. hindringer, forklarer Simon.

Han sier at hovedstoppekranen i boliger gjerne befinner seg så nære der hvor vannet kommer inn som overhode mulig. Ofte vil det si vaskerom, teknisk rom eller i kjelleren.

Les også: Unngå skade på badet

Gamle stoppekraner kan ha «satt seg» eller ha begrenset funksjonalitet. Det lønner seg derfor å teste at man får stoppet vannet helt. Man har også en utvendig stoppekran som man kan bruke dersom den innvendige svikter, men den er det dessverre de færreste som aner hvor er.

– Når vi jobber med skadeoppgjør er det ikke rent sjeldent at vi må guide kundene igjennom boligen for å lokalisere stoppekranen. Man blir ganske stresset mens vannet fosser ut, så jeg anbefaler å finne denne på forhånd. Og vær obs, stoppekranen du har under kjøkkenbenken er gjerne kun for av- og påmontering av oppvaskmaskin, forklarer tømreren.

Se også: Dette kan bli fremtidens boliger

Viktig å handle raskt

Han sier at hvis du oppdager en akutt vannlekkasje, så skal du så raskt som mulig stenge av vanntilførselen og tørke opp vannet for å begrense skadeomfanget.

– I vår digitale verden er skademelding på nett å foretrekke, men for akutte vannskader som kan kreve strakstiltak så kan det være greit å ringe vaktsentralen til forsikringsselskapet ditt. Da kan du få hjelp og bekreftelse på om du evt. bør kontakte en rørlegger og at den kostnaden er dekket av forsikringen din, sier Simon.

Les også: Ta soppkontrollen hjemme

Når du reiser bort

Svært mange og store vannskader oppstår når beboerne er bortreist, ifølge Simon.

– Derfor skal du alltid stenge hovedstoppekranen når du reiser bort noen dager. Dette er et absolutt krav for fritidshus. I tillegg er det viktig å holde boligen varm nok, slik at vannet ikke kan fryse i rørene, sier han.

Les også: Slik sikrer du boligen mot innbrudd

Effektiv lekkasjestopper

En automatisk lekkasjestopper er et effektivt våpen mot vannskader. Den har en sensor som stenger vanntilførselen øyeblikkelig hvis den registrerer vann på gulvet.

– Alle bygninger som er oppført etter kravene som kom 1. juli 2010 skal ha en automatisk lekkasjestopper. Dette gjelder når det er montert vaske- og oppvaskmaskiner, vannvarmer, isbitkjøleskap eller liknende i rom uten vanntett gulv og sluk i praksis et klassisk kjøkken, sier Simon.

Kravet om lekkasjestopper har ikke tilbakevirkende kraft, men er et sikkerhetstiltak som er minst like aktuelt for eldre boliger som for nye.

– Det gir i tillegg en del rabatt på hus- og fritidshusforsikringen dersom hele røranlegget er sikret, avslutter Simon.

Les også: Få betalt for egeninnsatsen

Simons seks tips for å forhindre vannskader fra rør og maskiner:

1. Ikke la vaskemaskinen, oppvaskmaskinen eller tørketrommelen stå på når du sover eller ikke er hjemme – dette er også viktig for å forebygge brannskader

2. Skift vannslangene til maskinene dine omtrent hvert tiende år, og kontroller koblinger og skjøter jevnlig for å se om det drypper vann

3. Steng hovedstoppekranen når du skal være bortreist i flere dager

Les også: Unngå frostskader i rørene

4. Sørg for at du følger Våtromsnormen når du pusser opp badet

5. Rens slukene og vannlåsene minst én gang i året

6. Monter vannstoppere

Les mer om bolig- og innboforsikring

Sist oppdatert:

Mer om:

HusBygg