Sikkerhetsprodukter

Smarte "duppedingser" som kan redde liv

Hva gjør du dersom det begynner å brenne hjemme. Hvilket slukkeutstyr har du, og vet du hvor det er?

Snakk sammen

Bjørn Erik Bergmann.jpeg
Bjørn Erik Bergman. 

- Det er viktig å tenke gjennom hva man gjør om det oppstår brann i hjemmet. Ta praten i familien og tenk brann før det brenner, oppfordrer Bjørn Erik Bergman. Bergman er kursinstruktør ved Torpomoen rednings og øvingspark og innsatsleder i brannvesenet. 

Bergman forteller at alt for mange ikke vet hvilket slukkeutstyr de har, hvor det er eller hvordan det brukes. - Det hjelper lite å ha riktig slukkeutstyr, dersom det ligger utilgjengelig innerst i en bod. Han oppfordrer til å ta brannpraten hjemme. Snakk om plassering og bruk av slukkeutstyr, hvilke rømningsveier som er mulig, og avtal en møteplass utenfor. 

Påbudt slokkeustyr

Røykvarsler.jpg
Ikke valgfritt. Heldigvis er det påbudt med røykvarslere.

Det er viktig å skille mellom det som er påbudt i et hjem og det som er som et frivillig supplement. Bergman anbefaler en kombinasjon av begge deler. - Røykvarslere og slukkeutstyr må man ha, men det er ingen krav om at varslerne skal være seriekobla eller for eksempel varsle direkte til mobiltelefonen din eller et vaktselskap, sier han. -Men det er jo utvilsomt en fordel om det oppstår brann. Bergman sier at hver husstand må vurdere hva som er den beste løsningen for seg, men han kommer gjerne med noen tips til hjelpemidler som kan være kjekt å ha i hus. 

Slukkeskum og brannteppe

Slukkeskum.jpg
Dette slukkeskummet tåler kulde. Det gjør at det fint også kan oppbevares i bilen. Foto: multipro.no

Bergman forteller at slukkeskum kan være et godt supplement for å slukke små branntilløp i startfasen.- Spesielt for barn, eldre og personer med nedsatt funksjonsevne kan det være vanskelig å håndtere vanlig slukkeapparat. Slukkeskum er konstruert som en sprayboks, og de aller fleste kjenner derfor prinsippet. I tillegg veier den lite og tar minimalt med plass. Den får fint plass i et kjøkkenskap, eller bilen, sier Bergman. 

Et annet godt tips er brannteppe. - De kveler mindre branntilløp effektivt, samtidig som man unngår skader som vann, skum og pulver kan medføre. I tillegg er de små og tar liten plass. Bergman forteller at det også kan være fint å bruke som beskyttelse ved evakuering. - Det bør også monteres på vegg, slik at du lett får tak i det og kan dra det ut av embalasjen. 

De fleste branner starter på kjøkkenet

pNDaHXTI.png
Et brannteppe lett tilgjengelig på kjøkkenet er lurt!

I følge DSB er komfyrbranner den hyppigste brannårsaken i norske hjem. Og nettopp derfor er komfyrvakt en god investering. Bergman forteller at det siden 2010 heldigvis har vært påbudt med komfyrvakt i alle nye hus, men det er fortsatt mange boliger som ikke har komfyrvakt. - Med en komfyrvakt slår komfyren seg av når det oppstår farlige situasjoner. Komfyrvakt redder liv, og er noe alle bør vurdere å ha hjemme, sier han. 

Bergman minner om at brannrøyk er svært giftig! - Dersom brannen utvikler seg raskt, er slukkejobben en jobb for brannvesenet. Da er det viktig å fokusere på å varsle alle som oppholder seg i boligen og ringe 110 så raskt som mulig, avslutter han. 

Gjensidige Hallingdal heier på brannforebygging

Gjensidige Hallingdal heier på forebyggende tiltak og gir alle kunder 50% rabatt på en rekke sikkerhetsutstyr. Det meste kan kjøpes på et av våre lokale kontorer. Komfyrvakt kan kjøpes på Torpomoen, også til 50 % rabatt for våre kunder. 

Se her for mer informasjon om rabatter og fordeler som kunde hos oss.