Bilde-fagdag-artikkel.2

Alarmen går- er du forberedt?

Artikkelen er skrevet av Gjensidige Hallingdal

Brann er bondens mareritt. Hvor godt forberedt er du om det verst tenkelige skulle skje? Det var godt oppmøte og engasjementet når Gjensidige Hallingdal inviterte til fagdag i samarbeid med Hallingdal Brann og Redningstjeneste og Mattilsynet. Fagdagen ble avsluttet med nedbrenning av en driftsbygning i Liegrenda. 

Hvilke holdninger har du til det du eier?

IMG_2215.JPG
Per-Asbjørn Andvik, skadeforebygger Gjensidige Forsikring, tok turen til Hallingdal for å snakke om brannforebygging. 

Fagdagen ble innledet av Per-Asbjørn Andvik, skadeforebygger i Gjensidige Forsikring. Han forteller at ingen husdyr gikk tapt som følge av brann i 2021 men at statistikken dessverre ikke er like hyggelig for 2022. - Det har spesielt vært en dramatisk utvikling på større gårdsbruk. Det påfallende er at brann ofte skjer på gårdsbruk hvor ting er på stell; gode rutiner, el-kontroll med termografering er gjennomført og varslingsanlegget fungerer, sier han.

Andvik mener mye handler om hvilke holdninger vi har til det vi eier, og hvilke tanker en selv har vedrørende forebygging av brann.- En brann utvikler seg fort og det tar tid før brannvesenet er på plass, nettopp derfor er det viktig at gårdeier har gode rutiner på plass. 

- Sørg for å ha en god beredskapsplan. Tenk over hvor du plasserer maskiner som kan være en brannstifter og skru alltid av hovedstrømbryteren på disse. Og tenk over hvor du plasserer avfall, var noen av tipsene Per Asbjørn delte. 

Tenk brann før det brenner

Ingar Danielsen.JPG
Ingar Danielsen, leder forebyggende avdeling, Hallingdal Brann og Redningstjeneste.

- Regelverket stiller klare krav, og disse må følges, sier Knut Romsås Berge fra Mattilsynet. Når Mattilsynet er på inspeksjon på gårder, kontrollerer de om reglene for brannforebygging og brannsikring er fulgt. Dersom det avdekkes mangler, får gårdeier pålegg om å utbedre manglende, forteller Berge. 

Ingar Danielsen, fra Hallingdal Brann og redningstjeneste, presiserer at det viktigste er ikke den ene dagen i året hvor man får kontroll, men de resterende 364 dagene. Han sammenligner det med en EU-kontroll på bilen.

-Dersom du havner i en ulykke, og det skyldes dårlige bremser, hjelper det lite at bilen ble EU-godkjent for 1 år siden. Som gårdeier er du er din egen brannmester hver eneste dag, og det er viktig å lage seg gode rutiner, sier Danielsen. Han anbefaler at man lager seg en egen sjekkliste og går jevnlige brannrunder. - Tenk brann før det brenner. 

 

Evakuering av dyr - en utfordring

- Uansett hvor god forsikring man har er det vondt å miste dyr i brann. Og uansett hvor mye vi jobber med forebygging vil brann i driftsbygning, dessverre, også oppstå i fremtiden, sier Danielsen.  

Oppmøte1.jpg
Mange møtte opp på Fagdag på Hotell Nesbyen

Danielsen mener at det derfor er svært viktig at man har gode rutiner på plass. - Når vi rykker ut vet vi ikke hva som møter oss. Vi er prisgitt plantegninger som gir oss oversikt over bygningen. I tillegg er det viktig med en evakueringsplan, hvilke dyr skal evakueres først, sier Danielsen. - God beredskap handler rett og slett om god dyrevelferd, avslutter han. 

Berge fra Mattilsynet forteller at evakuering av dyr er en utfordring. - For dyrene er fjøset en trygg plass, og sannsynligheten er stor for at de vil gjøre det de kan for å bli værende eller gå inn igjen. Dyr reagerer ofte negativt på ukjente situasjoner, det er derfor viktig at redningsmannskapet opptrer så rolig som mulig. I tillegg er dyr var på både lys og lyd, derfor anbefales nødetatene å slå av blålysene under evakuering om mulig, sier han. 

Nebdrenning av driftsbygning

Fagdagen ble avsluttet med en kontrollert og planlagt nedbrenning av en driftsbygning i Liegrenda. Tolv mann fra Hallingdal Brann og Redningstjeneste sørget for at det gikk trygt for seg. Fra påtenning tok det ikke lang tid før flammene slo ut gjennom bygningen.- Hadde dette vært en reel brann ville vår oppgave vært evakuering og sikring av andre bygninger. Vi hadde ikke vært der i tide til å redde låven, sier Danielsen. 

Landbruksavdelingen i Gjensidige Hallingdal var initiativtakerne bak arrangementet. Salgsleder, Inge Ragnar Gåsterud, forteller at brann er den største frykten og at han snakker mye om forebygging med sine kunder - Vi er en lokal bedrift, og kjenner våre kunder godt. Når det oppstår brann føler vi det kroppen vi også. Gjensidige Hallingdal har flere tilskuddsordninger for landbruket. Det tilbakebetales for eksempel inntil 50 % av el-kontroll med termografering, sier han.

Gåsterud oppfordrer kundene til å ta kontakt når de har spørsmål. - Vi snakker mer enn gjerne med kundene våre om brannforebygging. Denne gangen kunne vi smile, det var heldigvis bare en øvelse. Neste gang kan det være alvor, avslutter han. 

Team landbruk .jpg
Team landbruk i Gjensidige Hallingdal. Heldigvis var det bare en øvelse denne gangen. Fv. Inge Ragnar Gåsterud, Hilda Sollien og Kjell Haugo.