Pipebrann

En høytid for pipebrann

Artikkelen er skrevet av Gjensidige Hallingdal

Gradestokken kryper nedover og strømprisene kryper oppover. Flere nordmenn fyrer med ved, og antallet pipebranner øker. Hvordan kan man unngå pipebrann, og hva gjør man om det først skulle skje? 

Ingar-Danielsen.jpg
Ingar Danielsen, leder forebyggende avdeling i Hallingdal Brann og Redningstjeneste,

Vi tok en prat med Ingar Danielsen, leder forebyggende avdeling, i Hallingdal Brann og Redningstjeneste. Danielsen sitt ønske er at ingen i Hallingdal skal oppleve pipebrann i julehøytiden, men statistisk sett kommer det til å skje. Desember og januar er høytid for pipebrann. - Det er ofte kaldt ute, og høytiden gjør at vi er mer hjemme og fyrer mer, sier Danielsen. I tillegg er strømprisen høy, og flere bruker vedovnen som energikilde. Det er ingen tvil om at vedovnen gir både hygge, god varme og rimligere strømregning, men det er alltid en risiko ved bruk av åpen ild. Ta derfor gode gode forhåndsregler, råder Danielsen. 

Feil fyring

peiskos-800x450px.jpg
Det er koselig med peis, men det er viktig fyre riktig.

I følge Danielsen er feil fyring den vanligste årsaken til pipebrann. - Fuktig ved og dårlig trekk er ingen god kombinasjon, sier han. Det kan føre til at det legger seg et belegg på innsiden av pipeløpet, og flammer fra ovnen kan faktisk sette fyr på dette belegget. Han råder derfor å fyre med tørr ved og bruke rikelig med trekk i begynnelsen. -Først når ovnen har fått optimal driftstemperatur skal trekken reduseres, sier han. Han opplever også at mange fyller ovnen alt for full. - Et ildsted er ikke dimensjonert for å være stappfullt med ved, sier han. Han forklarer at det kan føre til overtenning av energi, som også er en medvirkende årsak til pipebrann. Det er også viktig at veden brenner, den skal ikke bare ligge å ulme. 

Ovnen din er ikke en søplekasse

I fjor jul rykket Hallingdal Brann og Redningstjeneste ut til en pipebrann hvor julepapir var en medvirkende årsak. - Dette eksempel er ikke enstående, sier Danielsen. Mange mangler dessverre kunnskap om at hverken reklame eller julepapir skal fyres med i ovnen.  Han forklarer at mye julepapir og reklame inneholder plast som også er med på i danne det brannfarlige belegget i pipeløpet. - Juletrær har heller ingenting i ovnen å gjøre, sier Danielsen. - Det kan skape en voldsom brann, med alt for mye energi som kan både ødelegge ovnen din og føre til pipebrann.

Danielsen understreker at tørr ved og opptenningbriketter nærmest er det eneste som hører hjemme i ovnen din. Resten skal i søpledunken din eller kjøres til avfallsmotaket. Det gjelder også byggematerialer.  - Det kan være fristende å bruke byggematerialer som ved, men disse kan inneholde kjemikaler som gir giftige gasser ved antenning. Danielsen forteller at i lys av høye vedpriser ser de at flere har begynt å selge bygningskapp til fyring. - Dette er dessverre ingen god løsning, sier han.

Rumlelyd i pipa

Tar man gode forhåndsregler reduseres sannsynligheten for pipebrann. Men hører du rumlelyd eller kjenner at det nærmest rister litt rundt pipa skal du ta affære, det er tydelige tegn på pipebrann, forklarer Danielsen. Likevel er det sånn at de første tegnene gjerne er svart røyk eller flammer fra pipa. Derfor oppdages faktisk pipebrann oftest av forbipasserende eller naboen. 

Dersom uhellet først er ute kommer Danielsen med noen gode råd:

* Varsle

* Steng trekken

* Steng vinduer og ventiler

* Ha slukkeapparat klart og følg godt med

* Gå ikke opp på taket og prøv å slukk brannen selv, det er forbundet med fare og det er brannvesen som skal ta seg av

Ta gode forhåndsregler, sørg for riktig fyring og gå en tryggere julehøytid i møte!