Frode

Når livet tar en ny retning

Tekst og foto: Kreator  |  Publisert: 18.03.2019  |  Sist oppdatert: 17.08.2022

– Kreft er jo et fryktelig ord, men jeg har vært heldig oppi alt sammen. Det er ikke mye som tyder på at Frode Sunde fra Geilo har fått livet snudd opp ned og tilbake igjen det siste året. 

Frode og hunden Hero
Frode hjemme i stua med sin trofaste følgesvenn Hero.

Jeg blir tatt imot av en svært lykkelig liten hund og får hilst på «fruen», som Frode kaller henne før hun skal av gårde. Da vi setter oss ved det runde spisebordet legger Hero seg over føttene mine og holder dem varme. På veggene i stua henger det bilder av egne barn, nevøer og nieser, og i underetasjen ligger Jan Erik (25) og sover etter nattevakt. Vinteren har meldt sin tilbakekomst igjen etter flere uker med mildvær.

Frode var glad den dagen han kunne gå ut og måke snø igjen. Ikke fordi han har savna snøen, men fordi han ikke har greid det i hele vinter.

– Nå er jeg helt rein innvendig, all kreften er fjernet! Det er utrolig fint å kjenne at kroppen er på vei tilbake der den skal være.

Diagnosen

Tone og Frode
Tone «fruen» og Frode småprater og nyter en kaffekopp ved kjøkkenbordet.

12. oktober 2018 satte Frode seg i bilen for å kjøre ned til Ringerike Sykehus. Han skulle til en undersøkelse for noe han trodde var hemoroider. Beskjeden han fikk snudde tilværelsen på hodet.

– Du går jo i kjelleren, for å si det sånn. Jeg husker at jeg ringte fruen, men jeg husker ingenting av bilturen hjem. Frode trekker pusten for å samle seg litt før han fortsetter.

– Forsikringa jeg hadde i Gjensidige var ikke noe jeg gikk rundt og tenkte på til vanlig, men jeg kom på at jeg hadde noe som het alvorlig sykdom. Da jeg ble overført til Drammen for videre undersøkelser og for operasjon, var det naturlig at fruen fulgte med og bodde på hotell. Det hadde vi ikke hatt mulighet til uten forsikring.

Han måtte vente fem uker før han fikk operasjon. Det var en middels stor svulst men ikke noe som hasta. I mellomtiden gikk Frode på jobb hver dag.

– Jeg var på jobb helt inntil dagen før operasjonen, jeg kjente meg jo ikke sjuk! Han har jobbet som vaktmester på Geilomo Barnesykehus i snart 40 år og trives så godt at han holdt seg ikke unna selv om han var sykemeldt. 

– Nei, jeg måtte innom for en kaffekopp innimellom, men nå er det veldig fint å være tilbake igjen. 

Sykehusopphold

– De foretok en kikhullsoperasjon, den varte vel en 5–6 timer. Jeg husker ikke, jeg var i grunnen ikke helt til stede, sier Frode og ler før han peker på rundt på magen sin. Der, der, der og der. Og så et snitt her for avfallet, fortsetter han. Det er utrolig hva de får til. Vi har et veldig bra helsevesen, man får igjen for å betale skatten sin, må jeg si. 

Her i Norge trenger vi ikke bekymre oss for store utgifter til sykehusopphold og medisin, når man får en så alvorlig diagnose som kreft. Men Frode er klar på at det baller på seg med utgifter man i utgangspunktet ikke tenker på, særlig når man bor på bygda. 

– Jeg har ikke tall på hvor mange turer vi har hatt nedover, bompenger, parkering og opphold for fruen. Det var godt å slippe å vurdere om vi kunne ta oss råd til at hun var sammen med meg der nede. Vi hadde forsikringspengene og kunne konsentrere oss om det som faktisk skjedde. Det gjør det enklere for hele familien, i grunnen. 

Tøff og tøff

Kirke i miniatyr
Kirken i miniatyr er et av flere minner som er kjøpt i en lokal kunstbutikk på Kreta. Den greske øya anses som familiens andre hjem, de tar turen dit flere ganger i året.

Frode må svelge noen ganger og se opp i taket på spørsmål om hvordan barna tok det. Han rister på hodet og trekker pusten før han svarer at de tok det hardt. Det var eldstejenta som var den sterke. 

– Jeg er ikke tøff, nei. Man må gjennom en viss prosess, selvfølgelig, og det går i bølgedaler. Men man trenger ikke å være tøff, bare være åpen på det. Det er ikke nødvendig å pakke det inn. Når folk spør hvordan det går, svarer jeg som det er. Det er helt greit at folk vet at jeg har hatt kreft, men jeg skal bli frisk jeg nå. 

Og den tanken kom med én gang han fikk diagnosen. Frode skulle bli frisk. Etter operasjonen trengte han tre og en halv måned på å komme seg. 

– En sånn melding rokker ved hele grunnvollen til familien, det gjør det. Men de ser det nå, far blir frisk, sier Frode. Han smiler, svelger litt og kaster et blikk ut av vinduet. 

Nå nyter Frode dagene med å gå turer med Hero, som fremdeles varmer føttene mine, og å slappe av.

– Hero er god på begge deler han, akkurat som meg. Han liker å være aktiv og han liker å slappe av. Det aller beste var i grunnen å komme i gang igjen, kjenne at kroppen fungerte. Jeg er så og si tilbake i vanlig tempo. Og når fruen sier at det kanskje er på tide for meg å komme meg på jobb, betyr det at jeg er blitt for rastløs til å ha i hus. Det er jo et sunnhetstegn! 

Eiendeler viktigere enn helsa?

Hunden Hero
Hero fyller 7 år til sommeren, han er et fullverdig familiemedlem som alle er knyttet til.

Frode er på fornavn med Gerd Solli i Gjensidige Hallingdal. Hun har jobbet med personforsikring i flere tiår og er genuint opptatt av viktigheten av helseforsikring. Ifølge henne kan det kan virke som om folk er mer opptatt av å forsikre eiendelene sine enn å forsikre familiens helse. Men eiendeler hjelper ikke når man får alvorlige beskjeder fra sykehuset. 

Da Frode skulle melde inn saken oppstod det noen tekniske problemer, men Gerd tok raskt grep og et par dager etterpå var det i orden. 

– Hun kjenner så godt systemet og er tydelig engasjert i jobben sin. Det er trygt å møte sånne mennesker når livet plutselig tar en ny retning, sier Frode.

Han har gjentatt flere ganger under samtalen at han har det bra, og det er ingen tvil, Frode har det bra og han er frisk.

– Man går jo rundt og mener at man skal være frisk hele tiden, men med kreft vet man aldri. Jeg er veldig glad for at det har gått så bra.

Frode og Hero følger meg ut i gangen og i det jeg åpner døra slår vind og snøgufs mot oss. Det blir nok litt snømåking på Frode i dag også.

Kontakt Gjensidige Hallingdal

Kontakt oss for å avtale møte for et uforpliktende tilbud på et av våre kontorer eller på telefon. Personlig rådgivning gir best trygghet for deg og det mest verdifulle du har.

Gjensidige Hallingdal - tar høyde for det meste

 

Gerd Solli
Senior kunderådgiver privat
Tlf: 32 07 90 32
Mobil: 480 35 434
Send e-post