DSCF2858

Forebyggende arbeid gjennom 40 år

Artikkelen er skrevet av Gjensidige Hallingdal

I 40 år har Turi Gjestemoen jobbet i Statens vegvesen. Og minst like lenge har hun hatt et brennende engasjement for trafikkforebyggende arbeid. 

Bruksanvisning over vaskemaskina

Turi startet med kontorarbeid i Statens vegvesen. Etter noen år fikk hun mulighet til å ta et årsstudium i forebyggende trafikksikkerhet ved Høyskolen i Levanger. Initiativet kom fra Vegdirektoratet og bakgrunnen var stigende ullykkestall og mange dødsulykker. - Vi var 36 personer fra hele landet som fikk dra til Levanger, minnes Turi. På spørsmålet om hvorfor akkurat hun fikk tilbudet svarer hun beskjedent - Det kan ha noe med at jeg alltid har vært sosial og glad i å snakke med folk. 

At Turi er en sosial dame er ikke vanskelig å forestille seg. Hun er ikke så glad i stikke seg frem, men når hun først ble overtalt til en prat inviterte hun hjem til   "Pytten Ranch" som hun kaller det. Kaffen er nytraktet og ferske boller med brunost blir servert. Rundt om henger det bilder av både barn og barnebarn. - Det vanskligste med å reise et år til Levanger var å etterlate mann og barn på Gol. Jeg måtte henge opp en bruksanvisning over vaskemaskina, og den henger der fortsatt som et fint minne, ler Turi.  

Null drepte og null hardt skadde

Husk bilbelte.jpg

- En av de første kampanjene jeg jobbet med etter året i Levanger var " Husk bilbelte. " Folk var dårligere på bruke bilbelte den gang, sier Turi. Turi forteller at de brukte mye tid på utekontroller, og at hun spesielt engasjerte seg i bilsikkerhet for barn og unge. 

Hun husker godt en episode med en far som hadde 3 barn,usikret, i fremsetet. - Da far oppdager kontrollen dytter han nærmest barna ned på gulvet foran i bilen. Det er noe av det mest hjerteskjærende jeg ser- forsvarløse barn med foreldre som ikke tar sikkerhet på alvor, forteller Turi. 

Motivasjonen hennes er nullvisjonen: " Null drepte og null hardt skadde i trafikken " - Tanken på at jeg kan være med å forebygge ulykker og kanskje til og med redde liv, gjør arbeidet meningsfyllt. 

Historien om Martin

DSCF2906.jpg
Elevene får prøve veltepetter under sikkerhetsdagen på Torpomoen. Her læres viktigheten av å bruke bilbelte.

Gjensidige Hallingdal har sammen med kommunene i Hallingdal arrangert sikkerhetsdagen i 30 år. Hvert år får 9.klassinger i hele Hallingdal opplæring i brannsikkerhet,elsikkerhet, trafikksikkerhet og førstehjelp. Over 8000 barn har deltatt på sikkerhetsdagen gjennom årene som er gått, noe vi i Gjensidige Hallingdal er veldig stolt av. 

Turi har engasjert seg i sikkerhetsdagen så lenge vi kan huske. På denne dagen får blant annet elevene prøve praktiske øvelser som  "veltepetter" og "bråstoppen," begge viser viktigheten av bilbelte. 

Turi bruker også sikkerhestdagen til å snakke med ungdommen om trafikksikkerhet. - Historier fra virkligheten er den beste måten å nå ungdommen på, og derfor forteller jeg ofte historien om Martin, sier Turi. Martin og en kompis gjør et fatalt valg ved å sette seg bak rattet etter at de har inntatt flere øl. Dømmekraften blir dårligere og farten høyere. Til slutt ender ferden i en lyktestolpe. Kompisen til Martin dør og Martin er skadet for livet, forteller Turi. 

- Jeg håper historien kan bidra til at ungdommen tenker seg om, og tar trygge og gode valg i trafikken, avslutter Turi. 

Damen med fiksebollene

Det er ikke bare sikkerhetsdagen Turi har engasjert seg i, hun har vært med på utallige ulike forebyggende arrangementer gjennom sin karriere.

Hver høst har hun besøkt barneskolene i Hemsedal og lært 1. klassingene om trafikksikkerhet.  - Vi lar skolebussen kjøre over en hermetikkboks med fiskeboller for å vise hva som skjer med den. Barna blir alltid like overrasket over hvor flat og skadet boksen blir, sier Turi. Med dette håper Turi at de skal forstå hvor viktig det er å stå i ro på bussholderplassen, og vente med å krysse veien til bussen har kjørt. 

- Under sikkerhetsdagen forrige uke var det en elev i niendeklasse som sa til meg " Det er jo deg med fiskebollene. " - Det er kjekt å vite at de fortsatt husker noe av det jeg fortalte de for mange år siden, smiler Turi. 

Sammen blir vi gode

- Det er mange som bidrar når vi jobber med trafikkforebygging, sier Turi. Hun er opptatt av å få frem at det er samarbeidet mellom alle de ulike aktørerne som gjør arbeidet vellykket. Hun nevner bla. nødetatene, NAF, Trygg Trafikk, NMK Gol og en arbeidsgiver som har gitt henne spillerom til å engasjere seg. 

Det er ingen tvil om at Turi har spilt en svært viktig rolle for sikkerhetsdagen og mange andre forebyggende aktiviteter i lokalsamfunnet vårt. Takk for at du engasjerer deg og bryr deg. Ditt arbeid er viktig, for vi har ingen å miste!