Røykvarsler

Trygghet for de mest sårbare

Artikkelen er skrevet av Gjensidige Hallingdal

I følge Norsk Brannvernforening er eldre en av de med høyest risiko for å omkomme i brann. Tall fra DSB viser at personer over 70 år faktisk har 5 ganger så høy risiko for å omkomme i brann. Dette er bakgrunnen for at Småjobbsentralene i Hallingdal har tatt grep. I hele desember og januar bytter de batteri og sjekker røykvarslere gratis hos eldre og andre som av helsemessige årsaker trenger hjelp til dette. 

 

En høytid for brann

Småjobbsentralen.JPG
F.v Arvid Tveit, Bjørn Andersen, Fredrik Lund og Tor Sletten.

Gjensidige Hallingdal får bli med når gjengen i Småjobbsentralen er ute på opprag for Hagotunet boretslag. Her er det 26 enheter som skal få sjekket sine røykvarslere. Det er en kald desemberdag, gradestokken viser - 14. - Heldigvis skal vi være inne, sier leder i Småjobbsentralen, Arvid Tveit. - De vi besøker er alltid svært takknemelig for hjelpen vi gir. 

Småjobbsentralen på Ål ble etablert i 2018. Og siden den gang har de hjulpet mange med ulike dagligdagse gjøremål. - Det kan for eksempel være snømåking, vedbæring eller transport av søppel, forklarer Tveit. - De som jobber i Småjobbsentralen er som regel pensjonister som ser på dette som som en sosial aktivitet, like mye som en jobb. Tveit forteller at han også vært med å starte småjobbsentralen i Hol, og at tilbudet nå finnes i de fleste kommunene i Hallingdal. 

I desember og januar er det røykvarslere som er hovedfokuset. De sjekker at røykvarslere fungerer, bytter batterier og er behjelpelige med å skaffe nye røykvarslere om nødvendig. - Dette er en viktig jobb før julehøytiden, sier Tveit.

 

Gode hjelpemidler

Johnsrud og Tvedt.JPG
Småjobbsentralen ute på oppdrag. Fv. Sigrun Johnsrud, Arvid Tveit, Villy Johnsrud.

Gjensidige Hallingdal blir invitert inn til Villy og Sigrun Johnsrud som bor på Hagotunet. Sistnevnte er styreleder i boretslaget, og brannsikkerhet har alltid engasjert han. - Brann har jeg alltid tatt på største alvor, og jeg er opptatt av at utstyret skal være i orden, sier Villy og viser frem to skumbokser, slukkeapparat og brannteppe som henger i gangen. - En gang tok et lys på peisen fyr, da var det kjekt og enkelt med skumboks lett tilgjengelig. 

Skulle man være så uheldig at det utvikler seg røyk eller flammer, er tiden dyrebar. Det gjelder å handle raskt, og da kan en boks med slukkeskum være til god hjelp, forklarer Tove Hoftun i Gjensidige Hallingdal. - I stedet for å fylle opp en bøtte med vann eller hente et tungt brannslukningsapparat, kan man bruke skumbuksen på små branntilløp. - Dette kan være fint for eldre som har problemer med å manøvre er tungt pulverapparat, tilføyer Tveit i Småjobbsentralen. Likevel er han opptatt av at hovedfokuset til eldre bør være å komme seg ut av boligen og varsle. Det har han lært på kurs hos Hallingdal Brann og Redningstjeneste. 

Hvor gammel er røykvarsleren din?

IMG_0191.JPG
Fredrik Lund, sjekker at røykvarsleren virker.

Det er Fredrik Lund som sjekker røykvarslerne hos Johnsrud, det er tid for å bytte batteri. - Det er første gang jeg er med på dette sier Lund, og det er mye å sette seg inn i. Men han har fått opplæring og er godt forberedt. Med seg har han også en bunke med bruksanvisninger for ulike typer røykvarslere.

Heldigvis virker alle røykvarslerne, men hvor gamle er de egentlig og burde de vurdere seriekoblede varslere? Røyvarslere bør byttes hvert 8-10 år, og her er i hvertfall en av de modent for utskiftning, sier Lund. Han anbefaler derfor at de samtidig bytter ut alle sammen til seriekoblede varslere. De gjør en ny avtale neste uke, da skal Lund kommer tilbake for å montere nye røykvarslere i hele leiligheten. - Johnsrud er i tillegg kunde i Gjensidige Hallingdal, noe som gir han halv pris på nye røykvarslere. - Det betyr mye for mange å få hjelp til dette sier Sigrun. Mange av beboerne her på Hagotunet hverken kan eller bør klatre i en gardintrapp. 

Sigrun er selv engasjert i Småjobbsentralen og tar i mot henvendelser fra personer som ønsker hjelp. - Forrige uke fikk jeg telefon fra en eldre dame som var fortvilet over at røykvarsleren i kjelleren hennes peip, da føles det godt at vi kan sende noen hjem til henne for å hjelpe.

Støtte gjør det mulig

Ulike støtteordninger gjør det mulig for Småjobbsentralen å utføre denne jobben gratis. - Vanligvis koster det 200,- per time, forklarer Tveit. Vi opplever at dette er et tiltak som engasjerer, og er takknemlig for at flere bedrifter er med på spleiselaget, avslutter han.

Gjensidige Hallingdal er gledelig med på speleiselaget. Vi betaler Småjobbsentralen for alle oppdrag knyttet til røykvarslere i januar og desember for våre kunder, forklarer Tove Hoftun. Vi er opptatt av å bidra til et tryggere lokalsamfunn, og dette er godt eksempel på et initiativ som betyr mye for en gruppe som er ekstra sårbare ved brann. 

Lund og resten av gjengen i Småjobbsentralen må videre i vinterkulden. De har mange flere leiligheter som skal sjekkes før jul. Men de har en oppfordring - Trenger du eller noen du kjenner hjelp til å sjekke røykvarsleren din? Ta kontakt med Småjobbsentralen i din kommune!

Takk for at vi fikk være med, og takk for at dere bidrar til at mange kan gå en tryggere høytid i møte.