P127_C119_0914IA.0000017

Hurra for deg som fyller ditt år!

Ettåringer er gjerne små, yndige og kanskje en anelse brysomme. Denne er diger, med lang hals og stål i ben og armer – og er utelukkende til hjelp og nytte. Vi snakker om stigebilen som ble gitt av Gjensidige Hallingdal til Hallingdal brann- og redningsteneste for ett år siden.

At den robuste ettåringen kan feire dagen i Hallingdal skyldes styreleder i Gjensidige Hallingdal, Jan Arne Øen. Det var han som fikk ideen om å kjøpe en splitter ny stigebil til Hallingdal brann- og redningsteneste.


– Hallingdal brann- og redningsteneste søkte Gjensidige Hallingdal om støtte til en brukt stigebil, forteller tidligere daglig leder, Håkon Myro. Søknaden ble innvilget, men det viste seg å være vanskelig å få fatt i noe tilstrekkelig nok på bruktmarkedet. Dermed foreslo altså styreleder Øen å heller kjøpe og forære en helt ny stigebil til vårt lokale brannvesen, og han fikk selvsagt gjennomslag i styret for ideen, smiler Myro. Vi er jo alle opptatt av trygghet, forebygging og sikkerhet når det kommer til brann, legger han til.

Jubileumsgave

Valget falt på Metz L32A-XS som var relativt nyfødt, ferdig satt opp og testet ut som demobil gjennom en periode. Stigebilen ble kjøpt inn på vårparten 2019 og overrakt Hallingdal brann- og redningsteneste under markeringen av Gjensidige Hallingdals 130-års-jubileum på Torpomoen den 14. september 2019. Hallingdal brann- og redningsteneste er storfornøyd med ettåringen sin, den oppfører seg pent og har absolutt gjort nytte for seg dette året.

PALL0802.jpg
Stigebilen ble overrakt av ordfører i Ål, Solveig Vestenfor og styreleder, Jan Arne Øen.


– En stigebil til 6 millioner er en helt spesiell gave å få, og noe vi nesten ikke trodde var sant, sier brannsjefen i Hallingdal, John Bjella. Det er mest i bystrøk med høyhusbebyggelse at brannvesenet har stigebiler, men vi har faktisk noe tilsvarende utfordringer med bygningsmassen på turistdestinasjonene i Hallingdal, forklarer han.


Bjella forteller at det å kunne komme til ovenfra er en stor fordel med tanke på effektivt slukningsarbeid. Sikkerheten for mannskapet ivaretas langt bedre når de kan operere fra en kurv opptil 32 meter over bakken framfor å klatre i stige langs brennende vegger, måtte gå inn i en brennende bygning eller skli rundt på glatte, rasfarlige tak.

Det første året

– Den virkelige «dåpen» for stigebilen Metz m/mannskap var den tragiske låvebrannen i Leveld i sommer. Mannskapet gjorde en heroisk innsats, sier Bjella, men uten stigebilen ville nok brannen blitt ennå mer omfattende og utfallet langt verre.
– Men heldigvis, får jeg si,  bilen er brukt mest til mindre hendelser og øvelser i løpet av dette første året. Nylig hentet vi ned en katt som hadde satt seg fast høyt oppe i et tre, forteller brannsjefen. For oss og stigebilen er slike redningsaksjoner nyttig og helt nødvendig øvelse til den dagen det virkelig gjelder, også fører vi det på kontoen for tillitskapende samfunnsansvar, smiler han. 

Brannsjefen forteller at det er mulig å kjøre 2.500 liter vann per minutt gjennom stigebilen og at mengden kan justeres ift. tilgjengelig vanninntak og behov. I tillegg gir stigebilen ekstremt god og gunstig belysning ovenfra.
– Vi bruker faktisk bilen av og til kun til belysning, forteller Bjella. Når vi først har en ny, flott og effektiv stigebil kan vi ikke være gjerrige på bruken. Og øvingen for både bil og mannskap er gull verdt uansett oppdrag.

Gjensidige Hallingdal er glad for at stigebilen har vært til stor glede og nytte det første året. Metz L32A-XS kan være mer enn stolt av sitt første leveår, vi gleder oss til å følge den videre i brann- og redningslivet.