Med X-faktor i koronatider

Han er ekstremt nøye, enkel å ha med å gjøre, er veldig selvstendig og gjør nøyaktig  det som trengs. Ikke alle drømmer om en med forkjærlighet for desinfisering, men det gjorde renholdsavdelingen ved Hallingdal Sjukestugu. Og sommeren 2020 var Decon på plass!

Pandemi-gave

Koronaen overrumplet alle senvinteren 2020 og Gjensidige Hallingdal ville gjøre noe for å hjelpe på situasjonen. De kjøpte en robot for 250.000 kroner fra firmaet Decon-X på Lysaker, og ga den til Hallingdal Sjukestugu.
– Desinfiseringsrobot har stått på ønskelista i over fem år, forteller seksjonsleder Øystein Kilde. Vi har kjent til metoden lenge, men ikke hatt egen robot. Så da det glade budskapet kom fra Gjensidige Hallingdal, ble det enorm begeistring midt i koronapandemien.

Decon
Line Østro og Galina Resova Foto: Øystein Kilde

Effektiv og samarbeidsvillig

Renholderne på Hallingdal Sjukestugu synes roboten på hjul er både effektiv, samarbeidsvillig og til stor nytte når smittevask skal gjennomføres. Etter at de selv har fjernet fysisk skitt fra et rom, og brukt ca 15 minutter på å tape igjen ventilasjonsluker og dørsprekker, er det klart for Decons sjarmøretappe.
– Han jobber noen timer på egenhånd før desinfiseringsvæsken står og virker, totalt tar det hele omtrent 6 timer på et standard rom, forteller de. 

Positive ringvirkninger

– Å bruke desinfiseringsrobot gir flere positive ringvirkninger, forteller Øystein Kilde.
Renholderne utsettes for mindre sterk kjemi som er veldig tung å puste i, og bruken av verneutstyr reduseres fordi det er færre ved hver romvask. I tillegg eksponeres renholderne i mindre grad for smitte, sier han.
– En robot vasker grundigere enn mennesker. Den fjerner 99,9999 av alle mikrober som sopp, sporer, bakterier og virus, og da selvsagt også koronaviruset, forklarer Kilde. Vi sørger for å utnytte en desinfiseringsrunde optimalt ved å åpne skuffer og skap, trekke for gardiner og sette vasketraller og annet utstyr inn i rommet før roboten startes, forteller han.

Raus og sjarmerende gave

Decon kan styres og kontrolleres via et online dataprogram. Han kan brukes på all type smitte, for eksempel sårsmitte, influensa eller mage/tarm-infeksjoner. Han jobber til alle døgnets tider og krever verken lønn eller kjøregodtgjørelse.
Robotgaven fra Gjensidige Hallingdal er både raus, viktig og stor, selv om den fysisk bare er 1 meter høy og litt tykkfallen. Decon er uansett en å bli glad i og en å ta godt vare på, en liten sjarmør med skikkelig X-faktor.