Navigasjon, søk og logg inn

Gjensidige Bank blir Nordea Direct

b8dde1

Boligstart – et lån til din første bolig

Er du mellom 18 og 34 år og skal kjøpe din første bolig? Hos oss kan du få boliglån fra 2,99 % nominell rente. Du kan låne inntil 100 % av kjøpesummen med tilleggssikkerhet. For å få de gode prisene må du flytte inntekten din til oss og bruke banken aktivt.

Er du medlem i YS er det ingen aldersbegrensning og du får boligstart lånet fra 2,50 % nominell rente.

Før boligjakten

 • Du skal gjøre din største investering. Bruk god tid før du kjøper bolig så slipper du å bruke mye tid etter at du har kjøpt.

  Det er mye å ta stilling til og noen av tingene som er verdt å tenke over før du begynner å lete etter selve boligen kan være:

  • Hvor ønsker du å bo?
  • Er det viktig å være i nærheten til sentrum, jobben, venner, marka, kollektivtrafikken eller kanskje et rolig nabolag?
  • Hvor ønsker du å bo om to eller fem år?
  • Husk: Det er dyrt å bytte bolig ofte
  • Når skal du kjøpe bolig?

  Kanskje har du mange av svarene allerede. Går gjerne på noen «prøvevisninger» også slik at du vet hva du skal se etter og hvordan du kan bruke visningstiden godt.

   

 • Hvor mye du kan betale i avdrag og renter hver måned avhenger av inntekten din og de faste utgiftene dine. I tillegg er det lurt å sette av et månedlig beløp i sparing for eventuelle uforutsette utgifter.


  Det er et godt råd å sette opp et månedsbudsjett med alle dine inntekter og utgifter slik at du ser hva du har til overs for betjening av lån. Du bør også legge inn en buffer for fremtidig renteøkning, myndighetenes anbefaling er en buffer som tilsvarer en renteøkning på 5 % fra dagens nivå. I vår lånekalkulator kan du se hvor mye et spesifikt lånebeløp vil koste i måneden.

   

 • Finanstilsynet pålegger bankene å passe på at de som tar opp lån til bolig ikke låner mer en 85 % av kjøpesummen. Det betyr at boligkjøperne må spare opp/skaffe 15 % egenkapital.

 • Når du har satt opp et månedsbudsjett med alle inntekter, kostnader og eventuell sparing og funnet ut hvilke månedlige låneutgifter inkludert rentebuffer du kan betale, vil du ved hjelp av vår lånekalkulator se hvor mye du maksimalt bør låne. En god tommelfingerregel er å ikke låne mer enn 3 ganger inntekten din.

Boligkjøp

Det er ikke enkelt å oppdage skjulte mangler på visning. Spør megler om boligens tilstand og oppussing som er gjort. Kan du dokumentere at du har stilt spørsmål, står du sterkere dersom det oppstår en tvist.

 • Tips på visning

  Les salgsoppgaven nøye og lag en sjekkliste. Øverst på den bør det stå «vann og strøm». Vannskader og feil på det elektriske anlegget kan bli svært kostbart dersom de oppdages for sent. Be om dokumentasjon på at fagfolk har utført arbeidet etter boka, og sjekk at det elektriske anlegget er av nyere dato.

 • I våtrom ser du etter tegn til råte og fuktskader. Er det lukt? Er fliser og fuger hele? Sprekker kan indikere lekkasje. Test gjerne ventilasjonen ved å skru på varmtvannet i dusjen. Og hvis du legger en klinkekule på gulvet, skal den finne veien til sluket.

  Vær obs på formuleringer som «noe fukt målt i baderomsvegg». Da er du pliktig å avdekke hvor alvorlig forholdet er, og kan ikke senere anføre det som en mangel at hele badet måtte settes i stand.

 • Ta en tur på plankontoret i kommunen. Megler skal opplyse deg om offentlige planer, men finnes også planlagte prosjekter som kan påvirke deg?

 • Budgivning

  En budrunde kan være både spennende og nervepirrende, og man kan oppleve at det går veldig fort.

  Siden dette er den største investeringen man gjør, så kan det være lurt å tenke gjennom noen viktig ting på forhånd:

  • Sørg for å ha et finansieringsbevis klart. Det forteller hvor mye du kan låne
  • Ikke gi finansieringsbeviset til selger eller megler, da vet de hvor mye du kan by. De kan ringe til oss og få bekreftet budet.
  • Bestem deg for hvor mye du er villig til å betale for det aktuelle huset eller leiligheten. Du må forholde deg til ditt budsjett.

  Lurer du på noe underveis så kan du snakke med oss. Vi er her for å hjelpe deg.

Finansieringsbeviset

Når du skal kjøpe bolig for første gang, kan det være smart å søke om et finansieringsbevis i banken. Beviset informerer om hvor stort lån du kan få og hvor stor del av kjøpesummen lånet kan utgjøre. I en budrunde vil beviset dokumentere at du har mulighet til å betale for boligen.

Du gjør imidlertid lurt i å ikke avsløre den øvre grensen din for megleren før en budrunde. La heller megleren ringe til banken dersom du legger inn bud.

Søk finansieringsbevis for Boligstart

kr
kr
kr
år
Nominell rente
  %
Effektiv rente
  %
Månedsbeløp
  kr

På boligjakt? Finn ut hvor mye du kan kjøpe bolig for.

Søk lån

Boligstart er et lån for deg som kjøper din aller første bolig. Kravet er at du er under 34 år, at du skal kjøpe din første bolig og at du har minst 15 % i egenkapital.

Er du medlem av et YS forbund får du bankens aller beste rente. Hjelp til å fylle ut søknadsskjema? Se her

 

Søk boligstart

 

Banken sørger for at pengene blir overført til megler før overtagelse. Det betyr at du kan hente nøklene tid avtalt tid og flytte inn i den nye boligen