Glade turkamerater

En tur i skogen er bra for helsen og humøret. Bare spør Ut på tur-gruppa i Drammen.

Default

Tur hver onsdag

– Ståle Karlson?
– Her!
– Unni Hilsen?
– Her!

En hånd i turhanske strekkes i været. Det er en sur og kald dag, men litt dårlig vær stopper ikke Unni Hilsen. Hun er godt kledd og har mat og varm drikke i sekken.

– Onsdag er turdag – punktum. Både barn og barnebarn vet at jeg ikke står til disposisjon i dag, smiler Hilsen og justerer reimen på gåstaven.

– Fast post på programmet, istemmer Karlson. Han kommer fra Spikkestad i Røyken for å møte turkameratene i Drammen – rundt 50 i tallet i dag.

– Det er lettere å komme seg ut og få mosjon når man er sammen. Dette er en veldig hyggelig gjeng, og det sosiale er en viktig grunn til at jeg kommer hit uke etter uke, sier Karlson.

– Hyggelig turfølge betyr mye. Og selv om jeg har gått mye i marka, er det gøy å finne nye stier og turmål. Det sørger turlederne for, supplerer Hilsen.

Sikkerheten først

Klokken har passert ti, og toget av turgåere setter seg i bevegelse. Forventet retur er først om fire, fem timer. Men underveis blir det flere pauser, lover turleder Erik Nøkleby i Den Norske Turistforening (DNT). I dag leder han an, mens en kollega danner baktroppen.

– Vi ser til at gruppen holder seg samlet. Ingen skal føle seg presset til å holde et for høyt tempo, sier Nøkleby. Han har gått opp løypa på forhånd for å forsikre seg om at fremkommeligheten er god. For øvrig kan turlederne livredning, og førstehjelpsutstyret er alltid med i sekken.

– Det er trygt å gå sammen med andre. Skulle man være uheldig å skade seg, blir man tatt godt vare på.

Kom som du er

Ut på tur-gruppa er åpen for alle. Her er pensjonister og noen som trenger opptrening etter en skade. Andre er i jobbsøkersituasjon eller har fri fra jobben.

– Aktivitet, trivsel og kameratskap er viktig med hensyn til forebygging og rehabilitering. Her kommer vi som vi er og bruker kroppen på en god måte. Natur-opplevelsene og fellesskapet får vi på kjøpet, sier Karlson.

Snart er det rast og miniforedrag om Hamborg-strømpaviljongen, et kjent og kjært sted for mange drammensere. Nå er den rehabilitert og klar til bruk for nye generasjoner.

– Turlederne og andre i gruppa bidrar med mye historie om naturen og områdene vi går i. Det er fint å komme hjem fra tur litt klokere, smiler Hilsen, før følget fortsetter turen innover i skogen.

FØRST I LØYPA: Unni Hilsen, Ståle Karlson, Erik Nøkleby og Leif Dypvik leder an når Ut på tur-gruppa i Drammen legger ut på tur.

Foto: Peder Gjersøe

Her kan du bli med

Den Norske Turist-forening (DNT) organiserer Ut på tur-grupper og andre aktiviteter over hele landet. Det er gratis å delta. Kontakt DNT lokalt og se dnt.no/senior for informasjon.

Friskvernssentraler, Røde Kors, tur- og idrettslag, sanitetsforeninger og andre har lignende tilbud.

Turskiltprosjektet merker gode og trygge stier og turløyper over hele Norge. Gjensidigestiftelsen står bak prosjektet i samarbeid med fylkeskommunene, lokale DNT-lag og andre organisasjoner.