Hyperaktiv bestefar

Når man passerer pensjonsalder tar livet for alvor til. Møt 71-åringen Ivar Minken, som bruker pensjonstilværelsen til stisykling med fatbike, randoné-ski, snowboard og videoproduksjon.

Default

Lærer noe nytt

I en hytte på Tyinholmen i Jotunheimen sitter Ivar Minken sammen med noen venner og ser en video om telemarksski. Siden det er gråvær ute har han fått det for seg at han skal lære mer om telemarkteknikk. Det er han nemlig ikke så god på. Det han i midlertid er god på, er stisykling og snowboard.

– Jeg prøver alltid å lære meg noe nytt. Så lenge det gir meg glede og mestringsfølelse holder jeg på. I en slik sammenheng er det viktig å ikke stille for høye krav og forventninger til seg selv. Man blir jo bedre av å øve, sier Ivar.

Snowboard, fatbike og fjell

På Ivars Facebook-side kommer det tydelig frem at han er en godt over gjennomsnittet aktiv mann. Det florerer med bilder og filmer av stisykling med «fatbike», og randoné-ski opp bratte bakker med snowboard på ryggen.

Snowboard begynte han med da han var rundt 55 år gammel. Nå er Ivar snart 71, og aktivitetsnivået økte markant da han ble pensjonist. Han var riktignok ingen sofagris mens han var yrkesaktiv. Da var det orienteringsløp som stod på treningsprogrammet.

Naturen har alltid vært det foretrukne treningslokale for Ivar Minken. Enten det skulle være for styrketrening eller bare gode opplevelser. Dette har han også bragt videre til både barn og barnebarn, som alle setter stor pris på sin aktive far og bestefar.

– Familien er strålende fornøyde. De har alltid visst at jeg liker å være i aktivitet. Jeg gled fra orienteringsløp til stisykling, også kom snowboarding etter å ha kjørt alpint i mange år. Og dette har smitter over på sønnen min, som tok opp snowboard etter meg.

Det viktigste er gleden

Gleden over felleskap, aktivitet og mestring er det viktigste i alt Ivar foretar seg. Han nyter å hjelpe nybegynnere i gang, samtidig som han lærer nye ting selv. 70-åringen fremholder gleden som den viktigste motivasjonsfaktoren. Uansett om man spiller golf eller sykler downhill har det ingenting å si, så lenge du har funnet det som gir deg glede.

– Man blir jo verken mer lykkelig, sprekere eller flinkere til noe hvis det ikke gir glede, forteller Ivar Minken.

Skader er ikke noe den hyperaktive pensjonisten er redd for.

– Det er jo viktig å begynne forsiktig, men jeg skader meg heller på fjellet enn i sofaen. Og jeg tror ikke jeg har flere skader enn folk som ikke er aktive, men brudd av ymse slag er jo ikke til å unngå. Nå er det jo også slik man blir flinkere og flinkere, og på den måten forebygger skader, sier han.

Eldst i løypa

Han møter ikke veldig mange jevnaldrende i miljøene han ferdes med snowboard og «fatbike». En faktor den pensjonerte førstekonsulenten mener har sine fordeler. Det å omgås yngre mennesker, mener Ivar holder ham ung, både i kropp og sinn.

I tillegg er det, selv om det kan være litt bittert, viktig å innse sine egne begrensninger, og godta at man blir eldre. Ivar innrømmer at han kjenner det skranter her og der, men klarer fint å justere aktivitetene i henhold til dette.

– Vi ser jo at mange eldre er mer aktive, og aktive på andre måter enn den stereotypiske oppfatningen tilsier. Videre ser vi en optimisme og vilje til å prioritere egen livsglede, hos eldre. Helse 55+ legger jo til rette for nettopp dette. Gjennom å tilby prioritering i helsekø og behandlingsløp, kan man forsikre seg og kunne leve livet man ønsker. Man får tryggheten man trenger hvis uhellet er ute, sier Jørgen Taalesen, produktsjef i Gjensidige.

Et hårete mål

Ivar Minken er utvilsomt en aktiv optimist. I fjor satt han seg et mål. Han skulle gjennomføre et enduroritt på sykkel. Dette betyr å sykle opp bratte bakker, for så å kjøre ned igjen, i en rasende fart.

– Det tok en 3-4 timer å gjennomføre, og jeg kom selvfølgelig sist av alle, men jeg vant i mitt hode. Det var et mål jeg hadde satt meg, og jeg nådde målet. Sånt gir meg en enorm glede, smiler han.

Les mer om Helse 55+

Ivar Minken i farta på sin «fatbike».

Kort om Helse 55+

Helse 55+ er Norges beste helseforsikring for deg mellom 55 og 80 år.

Forsikringen

  • sikrer trygg og rask behandling 
  • dekker kostnader knyttet til undersøkelse, behandling og rehabilitering
  • gir deg rabatt på private hjemmetjenester fra Prima Omsorg og Seniorstøtten

Les mer om Helse 55+

Default