6 myter om det å bli eldre – ikke så galt som du tror

Det florerer med «sannheter» om hva det vil si å bli eldre. De fleste av dette tar utgangspunkt i at livet blir vanskeligere når man blir eldre. Men må det egentlig være sånn? Vi har sett på totalt 6 myter, og bare 1 av dem viser seg å være sanne. 

Default

Mytene

Samfunnet er fullt av myter omkring det å bli gammel. Hvem har ikke hørt at eldre er lite aktive, bekymret og ensomme? Men er det egentlig sant? Er det virkelig så ille å bli eldre? I forbindelse med lanseringen av vår eldresatsing og lanseringen av helseforsikrings­produktet Helse 55+, sjekket vi hva forskningen sier om noen av de vanligste mytene. 

Myte 1: Eldre føler seg ensomme og har få venner

Neida. Ny forskning fra blant annet forskerne Thomas Hansen og Britt Slagsvold ved NOVA viser at bare 1 av 10 nordmenn over 70 år føler seg plaget av ensomhet. Det er lavere enn alle de 11 andre landene studiet ble gjort i.

I noen av de øvrige landene var andelen som opplevde ensomhet helt oppe i over halvparten. For oss nordmenn er med andre ord ensomhet blant eldre en myte.

Myte 2: Svikt i hukommelsen er en uunngåelig del av det å bli eldre

Feil. Det finnes ingen sammenheng mellom det å bli eldre og hukommelse. Årsaken til at mange i alderen 40-70 år påstår de husker dårligere enn før, er nok heller en travel og stresset hverdag, enn at alderen skulle tynge.

Forskning viser nemlig at for de fleste av oss vil hukommelsen holde seg godt til vi nærmer oss 70 år. Etter det er enkel hjernegymnastikk en billig forsikring for å holde den intakt.

Myte 3: Det har liten hensikt å begynne å trene når du er 70 eller eldre

Galt igjen. Det er aldri for sent! I en ofte sitert studie trente 50 menn og kvinner, med en gjennomsnittsalder på 87 år, med vekter i 10 uker, 2 ganger i uken. Resultatet var at de fikk økt muskelstyrke på 113 % i snitt. Og kanskje enda viktigere: De økte også sin gangfart, som er en markør for generell fysisk helse hos eldre.

Ny forskning fra NTNU viser også at tung styrketrening er nøkkelen til et godt liv som gammel.

Myte 4: Eldre sitter mest og henger i godstolen

Tull og tøys! Vi må ha den mest aktive eldregenerasjonen noensinne. Det viser seg nemlig at de eldre trener mer enn før.

I følge Statistisk Sentralbyrå øker aktivitetsnivået i alle aldersgrupper, også blant de eldste. I aldersgruppen 67 – 79 år er det mer enn 40 % som nå sier de trener flere ganger ukentlig. Det er ski, sykkel, gåturer og svømming som er de mest populære aktivitetsformene.

Myte 5: Det kan være vanskelig å få forsikringspoliser og kredittkort

Det kan dessverre være slik. Mange eldre er ikke kjent med at noen forsikringer opphører når man går av med AFP, eller når pensjonsalder, og det finnes nok av eksempler på diskriminering av eldre i bank og forsikring.

Men det er ikke helt svart. Gjensidige tilbyr nå en skreddersydd helseforsikring for de over 55 år og ønsker å gjøre noe med situasjonen.

Myte 6: Eldre er lite seksuelt aktive

Feil. Et studie fra Sahlgrenska Akademien og Gøteborg Universitet i Sverige viser at siden 70-tallet har den seksuelle aktiviteten blant kvinner på 70 år økt fra 12 % til 34 % blant kvinner, og fra 47 % til 66 % blant menn. Henholdsvis 62 % og 71 % av 70-åringene rapporterer i tillegg om høy tilfredsstillelse. Ingen grunn til bekymring altså! 

Konklusjon

Kort oppsummert kan man si at alderdommen blir bedre enn folk tror, og at mytene stort sett er nettopp det; myter. Det finnes likevel ingen garanti mot sykdom eller skader.

Helse 55+ er en ny, skreddersydd helseforsikring som inneholder en rekke fordeler som kan bidra til det aktive livet du ønsker deg. Forsikringen gir deg gode tips og tilbud til hvordan du holder deg frisk, og ikke minst en forsikring om rask behandling og trygg rehabilitering om ulykken skulle være ute.

Les mer om Helse 55+

Det å bli eldre er bedre enn hva folk flest tror. Helse 55+ er en ny, skreddersydd helseforsikring som inneholder en rekke fordeler som kan bidra til det aktive livet du ønsker deg. 

Kort om Helse 55+

Helse 55+ er Norges beste helseforsikring for deg mellom 55 og 80 år.

Forsikringen

  • sikrer trygg og rask behandling 
  • dekker kostnader knyttet til undersøkelse, behandling og rehabilitering
  • gir deg rabatt på private hjemmetjenester fra Prima Omsorg og Seniorstøtten

Les mer om Helse 55+

Default