Couple-grownup-adults

7. april er verdens helsedag

Gjensidige   |  Publisert: 06.04.2016  |  Sist oppdatert: 06.04.2016

Verdens helsedag er i år viet kampen mot diabetes. De siste årene har forekomsten av diabetes eksplodert, både på verdensbasis og her i landet.

Verdens helsedag er i år viet kampen mot diabetes. De siste årene har forekomsten av diabetes eksplodert, både på verdensbasis og her i landet.

Diabetes type 2 er den vanligste formen for diabetes og skyldes i hovedsak overvekt og fysisk inaktivitet. Diabetesforbundet anslår at rundt 350 000 nordmenn har diabetes type 2, hvorav kun 200 000 har fått påvist diagnosen. Hvis man i tillegg regner med alle som står i fare for å utvikle sykdommen, er det totale tallet oppe i hele 700 000.

Viktig å avdekke egen risiko

Mange vet ikke at de er har diabetes type 2, noe som kan få svært alvorlige konsekvenser. Ubehandlet diabetes øker risikoen for hjerneslag, blindhet og nyreskader. Det er derfor viktig å få svar på om du har, eller er i risikogruppen for å utvikle diabetes.

Fysisk aktivitet og riktig kosthold som medisin

All fysisk aktivitet både forebygger og bidrar til bedre behandling av diabetes type 2. Forskning viser at fysisk aktivitet og sunt kosthold gjør at blodsukker faller og stabiliseres. Utholdenhetsaktivitet og styrketrening har samme effekt, og jo mer aktivitet, desto større beskyttende effekt – så enkelt er det.

Helse 55+ gir deg fordeler for å holde deg aktiv

Med Helse 55+ får du tilgang på forebyggende tjenester slik at du kan holde deg aktiv og ta vare på helsen din. Du får for eksempel en gratis hjertehelsesjekk hos Boots apotek hvert år, rabatt på idrettskurs fra Learn2-gruppen og tips om DNTs lokale tur- og aktivitetstilbud.

Fakta om verdens helsedag og diabetes

  • Verdens helsedag markerer opprettingen av WHO, Verdens helseorganisasjon, i 1948
  • Dagen markeres for å skape bevissthet rundt store helsemessige problemer
  • Verdens helsedag har blitt arrangert hvert år siden 1950
  • 350 millioner mennesker lever med diabetes og det forventes at dette antallet kommer til å dobles i løpet av de neste 20 årene
  • I 2012 var diabetes direkte årsak til 1,5 millioner dødsfall
  • I underkant av 230 000 er diagnostisert med diabetes i Norge i dag: 28 000 nordmenn har diagnosen diabetes type 1, mens rundt 200 000 har diagnosen diabetes type 2

Kilder: Diabetesforbundet, WHO