Hold fokus

I 2014 omkom 147 mennesker i trafikken og 674 ble hardt skadet. Mange av ulykkene skjer fordi sjåføren er uoppmerksom og ikke følger med på veien. Bruker du mobil mens du kjører øker risikoen for at det skjer en trafikkulykke.

Tre sekunder

Tenk deg at du skal finne mobilen, finne kontaktperson eller taste et nummer. Hvor mange sekunder ser du bort fra veien? Minst tre? Dersom du kjører i 80 km/t har bilen i løpet av tre sekunder kjørt hele 66 meter uten at du har fulgt med.

- Det viktigste du kan gjøre for å unngå en trafikkulykke er å konsentrere deg om kjøringen, ha blikket på veien og droppe alt annet. Å ta blikket fra veien er i praksis det samme som å kjøre med bind for øynene, sier seniorrådgiver Bård Morten Johansen i Trygg Trafikk.

Oppmerksomhetstyv

Nøyaktig hvor mange ulykker som skyldes mobilbruk er vanskelig å finne ut av så lenge det ikke er kamera i bilene eller automatisk sporing av data etter ulykker. Vi vet likevel at hele 30 % av dødsulykkene skjer fordi føreren er uoppmerksom.

– Vi bruker stadig mer mobiltelefon og samtaler, sms, snapchat og surfing må ta sin del av skylden for at mange mennesker blir hardt skadet eller mister livet i trafikken. Mobilbruk, tretthet, radio, musikk, dagdrømming og prating med passasjerer bidrar alle til å stjele oppmerksomhet fra kjøringen, sier Johansen i Trygg Trafikk.

Kjør tastefritt

Forskning viser at det er mer krevende å snakke med mobilen opp til øret, enn via håndsfrisett. Det er derfor kun lovlig å bruke starte eller avslutte samtale på mobil i bil dersom du har håndsfri eller mobilen er fastmontert.

De fleste nye biler leveres med trådløs håndfriløsning slik at du kan styre mobilen via stemmen eller ved knapper på rattet. Det finnes også håndsfriprodukter som kan kjøpes for noen få hundrelapper og monteres på dashbord eller solskjerm.

Redusert forsikringsutbetaling

Å være uoppmerksom i trafikken kan føre til at forsikringsselskapet reduserer erstatningssummen etter skade.

– Dersom det avdekkes at føreren har hatt oppmerksomheten mot mobilen slik at det har ført til en ulykke kan det gi mindre forsikringsutbetaling. Dette er viktig å være klar over, selv om selvfølgelig liv og helse er det aller viktigste. Å flytte oppmerksomhet fra veien til mobilen kan på alle vis fort bli dyrere enn du hadde tenkt. En sms kan rett og slett kræsje alt, sier fagsjef Stein Plogvoll i Gjensidige.