Start pensjonssparingen tidlig – eller?

Når du er 30 år gammel betaler du trolig renter og avdrag på studielån og boliglån. Kanskje har du etablert familie, eller planlegger å gjøre det snart, med de utgifter det fører med seg. Hvordan skal du få spart til pensjonen?

Gode grunner til å vente

Du må starte tidlig, helst i tiden rundt 30-årsalderen! Det mener i hvert fall 46 % av oss, ifølge en undersøkelse Ipsos MMI har gjennomført for Gjensidige.

Det finnes gode argumenter for å begynne å spare tidlig. Men det finnes også noen argumenter for å vente.

– Fordelen med å spare tidlig er den såkalte rentesrente-effekten. Med 7 % rente vil et sparebeløp doble seg på 10 år. 10 000 kroner blir til 20 000. På 40 år vil pengene 15-doble seg. 10 000 kroner blir til 150 000, sier pensjonsdirektør Torstein Ingebretsen i Gjensidige.

– Så da bør vi vel spare alt vi kan til pengene har mangedoblet seg?

– Nei. Det koster å spare også. Det er ikke det samme å ta med barna til Legoland når de er blitt voksne som når de er små, sier Ingebretsen.

Finn avtalene dine på norskpensjon.no og beregn hva du får i pensjon
Icon-tip

Høyere lønn – lavere lån

Han påpeker at de fleste vil få større evne til å spare når de blir litt eldre. Lønnen stiger år for år, og boliglån og studielån blir mindre. Derfor anbefaler Ingebretsen å øke sparingen med alderen.

– En tommelfingerregel kan være et månedlig sparebeløp på ca. 10 ganger egen alder. Begynn allerede fra fødselen, med litt hjelp fra foreldre eller besteforeldre. Da vil pengene du sparer frem til du er 40, fort bli to millioner kroner innen du er pensjonist.

Ingebretsen understreker at dette er ment som en enkel illustrasjon. Ditt sparebehov vil blant annet avhenge av hvilken inntekt, formue og pensjonsordninger du har. Og det er selvfølgelig ikke sikkert at alle sparepengene går til pensjon.

– Livet er mangfoldig. Kanskje går sparepengene til bolig, hytte eller noe annet. Men det er nyttig å legge seg til gode sparevaner.

Pensjonsdirektør Torstein Ingebretsen i Gjensidige.

Ikke gi opp

Klarer du ikke å spare så mye til pensjon før du er 40 som tommelfingerregelen tilsier, er det ingen grunn til å gi opp. De fleste vil fortsatt ha rundt 25 år igjen av yrkeslivet, og man kan spare mye på 25 år. Uten hjemmeboende barn vil mange oppleve stor sparekapasitet. 

– Men du bør ikke vente for lenge. De fleste bør spare til egen pensjon for å være sikre på å ha den handlefriheten de ønsker som pensjonister, sier Ingebretsen.

Les mer om pensjon og pensjonssparing

Kontakt oss

Vi kan hjelpe deg med å legge en spareplan som også tar hensyn til de økonomiske behovene du har nå.

Kontakt oss på e-post eller ring 03100.

Ønsker du å samle pensjonsordningene på ett sted?

Ved å samle pensjonsordningene hos oss får du fullstendig oversikt over verdiutviklingen på Din side.

Slik finner og samler du dine pensjonsordninger:

  1. Finn polisenummer for dine ordninger på norskpensjon.no
  2. Fyll ut en informasjonsfullmakt for hvert selskap
  3. Signer informasjonsfullmaktene, og send til oss på ipa@gjensidige.no

Vi tar kontakt med deg før vi eventuelt flytter avtalen din.