Slik gjør du et godt boligkjøp

Det er fort gjort å velge bolig med hjertet. Beliggenheten er bra, prisen til å leve med – og den så da bra ut på visningen? Når du kjøper bolig, bruker du mer penger på en gang enn du noen gang har gjort. Kobler du inn hodet, øker sjansen for at boligdrømmen ikke blir et mareritt.

Default

Hva skal du se etter på visning?

Mange boligkjøpere ser først og fremst på pris og oppvekstmiljø når de skal investere i et nytt hjem. Men boligen skal være rammen rundt familiens liv i mange år. Derfor gjelder det å være så sikker som mulig på at det ikke lurer feil og mangler under overflaten. Lystbetont oppussing er én ting. Negative overraskelser og rådyre utbedringer en helt annen.

Derfor gjelder det å gjøre en ordentlig jobb på visning.

– Det aller beste er å ta med en fagmann, men dere kan klare mye på egenhånd dersom hjemmeleksa er gjort ordentlig, sier fagsjef Øystein Ree i Gjensidige. En visning kan være en nokså uoversiktlig og hektisk affære. Det er lett å la seg forføre av stylet bolig, men hold hodet kaldt!

– Det er fint at det lukter godt, men oppgaven deres er å trenge så langt inn bak overflaten som mulig, fortsetter Ree.

– Dessuten er det viktig å spørre og grave! Når dere legger flere millioner i potten er ikke det uhøflig.

Ser dere på hus? Utsiden er like viktig å sjekke som innsiden. Og hvordan skal dere forholde dere til kjelleretasjer med «stort potensial?»

Dokumentasjon

I tillegg til informasjon du skaffer deg på visning, finner du opplysninger om boligens tilstand i takst og/eller tilstandsrapport.

En takst er som regel en kortfattet beskrivelse av boligen, mens en tilstandsrapport gir en grundigere vurdering av boligen.

Energiattest

Alle boliger skal nå være utstyrt med en energiattest. Den kan fortelle noe om hvor mye du må regne med å bruke på oppvarming. Sjekk gjerne alderen på ytterdør og vinduer. Vinduer fra 70- og 80-tallet ligger milevis unna dagens krav til isolasjonsevne. Denne oppgis som u-verdi.

Finansiering

Finansieringen må være på plass når du skal undertegne kjøpekontrakten. 10 % av kjøpesummen skal betales da, resten ved overtakelse.

I Gjensidige Bank kan du søke flere typer boliglån – også fleksilån – til konkurransedyktige betingelser. Vi gir også mellomfinansiering og utsteder finaniseringsbevis.

Forsikring

I et sameie eller borettslag tar fellesskapet seg av forsikringen av leiligheten. Tingene dine må forsikres i en innboforsikring.

Gjensidiges beste innboforsikring, Innbo Pluss, inneholder mange fordeler, blant annet dekker den eiendelene dine når du flytter privat. Den inneholder også en uhellsforsikring, en høyere erstatningssum ved tyveri fra bod og hjelp ved ID-tyveri.

Vet du forresten hvor mye du eier? Trolig langt mer enn du tror. I vår innbokalkulator kan du beregne verdien av innboet ditt, og hva det koster å forsikre det.

Det er viktig å vite hva en boligforsikring ikke dekker. Er for eksempel badet i dårligere stand enn du først trodde, må du regne med å dekke utgifter til utbedringer og oppussing selv. Med mindre du kan bevise at forrige eier har holdt tilbake viktig informasjon, vil det heller ikke være noe å hente der.

Forsikringen dekker imidlertid utgifter til rettshjelp dersom du blir part i en tvist. Du kan få dekket advokatutgifter opp til kr 100 000.