Luksusfellen-Hallgeirs beste pengetips

– I tv-programmet «Luksusfellen» ser jeg mange eksempler på hvor galt det kan gå for folk som lever over evne, sier Hallgeir Kvadsheim.

Du trenger ikke være «Luksusfellen»-kandidat for å oppleve at det kniper økonomisk. Da er det viktig å kunne spare noen kroner og utnytte mulighetene til å tjene noen ekstra.

Default

Hallgeirs 11 pengeråd

– Det fine med gode vaner er at de er kjekke å ha, også når kontoen er full. Sløsing er ikke å anbefale, verken når du har lite penger eller når tidene er bedre, sier Hallgeir.

Her er hans beste tips til hvordan du får pengene til å vare litt lenger – og hvordan du kan tjene mer.

1. Utnytt rabattene

Du kan få student- eller ung-rabatt på alt fra frisør og tannlege til bankkort og togreiser. 

2. Sett opp budsjett

Ta utgangspunkt i siste måneds kontoutskrift fra nettbanken og grupper utgiftene i for eksempel i kategorier (mat, klær, husleie, reiser og lignende). Det gjør det lettere å se hvor du kan spare penger. Er det for eksempel mange varekjøp i storkiosker og på bensinstasjoner?

3. Rushfri reise

Når du er ung kan du reise på ferie på datoer som passer dårlig for folk i jobb. Det gir mye lavere billettpriser. Unngå juli samt påske-, vinter- og høstferiene.

Bestill privat leilighet via tjenester som airbnb.com isteden for hotellrom. Det er mye billigere, særlig hvis dere er mange som reiser sammen.

4. Billig klipp og tannlege

Frisør, tannlege, veterinær. Det koster, og du får ikke alltid studentrabatt. Men mange slike bedrifter utdanner lærlinger og gir en heftig rabatt hvis hun eller han kan gjøre jobben.

Du kan også oppsøke frisørskoler, tannlegeutdanninger og veterinærhøyskolen.

5. Lag husleie-CV

Det er selgers marked når det gjelder leie av bolig, særlig i tiden rundt studiestart i august og januar. Det fører til kø på visning og mange interesserte på listen.

Hvordan skal du klare å skille deg ut i kampen om den billige drømmehybelen? Løsningen kan være å legge igjen et lite ark med bilde av deg selv, hvor du kort presenterer deg. Ikke beskriv hele livet ditt, ta med det viktigste: Navn, alder, referanser, studium/jobb.

6. Pass på lommetyvene!

Kjøper du en kaffe latte i ny og ne, eller en brus i kiosken? Snuser du? Slike utgifter virker ikke så store fra dag til dag, men det blir en betydelig sum når du legger dem sammen over 12 måneder.

Det er selvsagt lov å kose seg med kaffe en gang i blant, men det kan være greit å vite at én kopp annenhver dag koster deg 7 000 kroner i året.

7. Lur deg selv

Vanskelig å spare, sier du? Lett å havne bakpå? Lur deg selv: Sørg for et automatisk trekk i nettbanken på for eksempel 200 kroner hver måned fra lønns- til sparekonto. Det merker du ikke.

Den dagen du må punge ut med 2 000 kroner hos tannlegen eller må betale en parkeringsbot, vil du merke hvor godt det er med en bufferkonto for uforutsette utgifter.

8. Søk maks lån

Selv om du ikke trenger pengene bør du søke maks lån og stipend fra Lånekassen. Lånet er rentefritt mens du studerer, og stipendet er ditt til odel og eie.

Sett pengene inn på en høyrentekonto mens du studerer. Så kan du for eksempel bruke pengene som billig egenkapital til ditt første boligkjøp.

9. Skattefrie småjobber

Du behøver ikke føre opp alle inntekter i selvangivelsen. Mal onkels gjerde, pass utleierens barn, klipp naboens plen.

Du kan motta inntil 4 000 kroner skattefritt fra privatpersoner så lenge arbeidet er uført i private hjem. Det spiller ingen rolle om du allerede har passert frikortgrensa.

10. Utnytt frikortet

Frikortet økte med 10 000 kroner fra nyttår. Nå kan du tjene inntil 50 000 kroner uten å betale et øre i skatt! Bruk for eksempel deltidsjobb.no for å finne den beste jobben.

Selv om du har frikort og ikke betaler skatt, sparer du opp pensjon (den tiden kommer også). 18,1 % av alt du tjener blir satt inn på din «pensjonskonto» av staten. Men det krever at du jobber for en registrert arbeidsgiver som innberetter lønn. Malejobben for bestefar gir nok ingen pensjonsuttelling.

11. Uføreforsikring må du ha

Blir du ufør som student, risikerer du å ende som minstepensjonist eller i beste fall med en lav uførepensjon fra Folketrygden. Kjøp en forsikring som dekker uførhet både ved ulykke og sykdom. Den koster fra 500 til 2 000 kroner i året, avhengig av dekningen.

Hallgeir Kvadsheim gir deg gode tips, både når det gjelder sparing og hvordan du kan tjene noen ekstra kroner.

Foto: TV3

Spar smart

Du kan starte ulike spareavtaler og spare både små og store beløp.

Fondssparing
SmåSpar

BSU
Sparekonto
Høyrentekonto

 

Default
Kjøper du én kopp kaffe annenhver dag koster det deg 7 000 kroner i året
Icon-tip

Planlegg måltidene

Setter du opp et matbudsjett kan det også være lurt å planlegge måltidene dine.

Lag gjerne en ukesplan for hva du skal ha til middag. Da sparer du fort tid og penger ved å gjøre storinnkjøp for eksempel én gang i uka.

Oppskrifter og middagstips finner du her:

Godfisk.no
Matprat.no
Melk.no
Frukt.no
Brodogkorn.no

Default