Dyr gir mye kos – og utgifter

Som dyreeier må du regne med til dels store utgifter. En bra forsikring er god å ha når noe uforutsett skjer.

Default

Et ekstra familiemedlem

Et dyr er kilde til trivsel og god helse, enten som tur- og jaktkamerat, kosete pelsdott eller konkurransepartner. Dyrene våre blir ofte et ekstra familiemedlem, som vi ønsker å ta godt vare på. For mange innebærer det jevnlige besøk til veterinær.

– Behovet for medisinsk tilsyn varierer med art, rase og alder. Men de fleste dyr må til dyrlege flere ganger i løpet av levetiden, sier veterinær Benedicte Rørholt i Rundhaug i Troms.

Vaksiner og ormekur

Hunder må vaksineres hvert år, og noen trenger jevnlig behandling for øre- og øyebetennelser. Mange dyr pådrar seg dessuten benbrudd og andre alvorlige skader i løpet av levetiden.

– En katt bør settes på ormekur et par ganger om året. Og hvis du ikke vil bli upopulær i nabolaget, kan det være lurt å kastrere hannkatten. Da blir det også mindre farting og tisselukt samt betydelig færre slåsskamper som kan ende opp med besøk hos veterinæren. Katter bør dessuten ID-merkes, sier Rørholt.

– I tillegg er det bra at stadig flere katteeiere får øynene opp for sykdommen kattepest. Den rammer indre organer og er dødelig, men kan forebygges med vaksine.

Fri prissetting

Utgifter til veterinær varierer fra dyr til dyr og med hvor du bor. I Norge er det fri prissetting på veterinærtjenester. Det betyr at markedet regulerer prisen. Faktorer som bestemmer prisnivået er blant annet klinikkens beliggenhet, størrelsen på lokalene, utstyr, antall ansatte og tjenester som krever spesialisering og etterutdanning.

– En enkel vaksine til hund koster fra ca. 400 kroner og oppover. For kastrasjon eller sterilisering av katt må du gjerne betale fra ca. 1 000 kroner og oppover. Det er kostbart å holde et dyr friskt og raskt gjennom levetiden, slår Rørholt fast.

Får bruk for forsikring

Veterinærens erfaring er at det blir mer og mer vanlig å forsikre kjæledyr.

– En forsikring gir økonomisk trygghet hvis noe uventet skjer. For eksempel kan en operasjon bli veldig dyr. Det samme gjelder medisiner. Jeg mener at alle som ikke kan ta en stor og uforutsett utgift på sparket, bør vurdere å kjøpe dyreforsikring. Veldig mange dyreeiere får bruk for en, sier Rørholt.

Fleksibel forsikring i Gjensidige

Gjensidige tilbyr forsikringer for hund, katt, hest og andre kjæledyr som kanin, papegøye og marsvin. Med en god forsikring er du forberedt hvis dyret ditt trenger uventet medisinsk behandling.

Hos oss kan du tilpasse dyreforsikringen etter hvilke behov du har. Det betyr at du bestemmer hvilke dekninger og eventuelle tilleggsdekninger forsikringen skal inkludere.

Hvis du for eksempel har en spesialtrent hund, kan det være lurt å forsikre hundens bruksegenskaper, som for eksempel avlsevne.

Veterinær Benedicte Rørholt mener at alle som ikke kan ta en stor og uforutsett utgift på sparket, bør vurdere å kjøpe dyreforsikring.

Foto: Gudrun Foshaug

De fleste dyr må til dyrlege flere ganger i løpet av livet
Icon-tip