Lønner det seg å betale reparasjonen selv?

Det er kjedelig når bilen får en skade i en kollisjon og må på verksted. Dyrt kan det dessverre også bli. Men hva lønner seg? Å bruke forsikringen eller betale selv?

Default

Bestem deg i ro og mak

– Vi får mange spørsmål om hvorvidt det lønner seg å ta en skade på forsikringen – og miste bonus – eller om det er billigere å betale reparasjoner og annet selv.

Det sier Lasse Patrikainen i Gjensidige. Han forteller at mange tror de må bestemme seg umiddelbart etter at skaden har skjedd.

– Slik er det heldigvis ikke. Du har god tid på deg og kan vurdere spørsmålet i ro og mak.

Slik går du frem etter en skade:

  1. Ring oss på 03100, eller logg inn og fyll ut skademelding  på gjensidige.no
  2. Betal egenandelen som vanlig når du henter bilen på verkstedet
  3. Etter en tid mottar du informasjon fra oss, med opplysninger om våre utlegg i forbindelse med skaden og hva den vil koste deg i bonustap og prisøkning på forsikringen

– Det er først nå du må bestemme deg. Du vet hva reparasjonen har kostet, og du har full oversikt over hva det innebærer å bruke forsikringen. Nå kan du fritt avgjøre om du heller vil betale selv. Velger du å betale tilbake våre utlegg, er saken ute av verden uten at du mister bonus, sier Patrikainen.

– Hvis du fikk leiebil gjennom forsikringen mens bilen ble reparert, tar vi uansett kostnaden uten at det får konsekvenser for bonusen din.

Hva er bonus?

Alle tjener på at du er en trygg sjåfør. Derfor belønner vi skadefri kjøring med lavere pris på bilforsikringen. Jo flere år du kjører uten å forårsake uhell og skader, jo høyere bonus og lavere pris på forsikringen får du.

Bonusen gir deg lavere pris på forsikringen, men det er ikke slik at for eksempel 30 % bonus gir 30 % rabatt. Bonusen er et av mange forhold som ligger til grunn for prisen.

Når mister du bonus?

Du taper bonus hvis du er skyld i skade. Skader etter hærverk og bilister som bulker bilen din og stikker av fører også til bonustap, men ikke glasskader, maskinskade, påkjørsel av vilt, veihjelp og skader etter tyveri eller brann.

Meld skade uten å miste bonus

Hvis du unngår uhell og skader over tid, tjener du opp fordeler. Da kan du melde en skade uten å miste bonus, selv om skaden i utgangspunktet fører til bonustap.

I Gjensidige krever dette at du har hatt 75 % bonus i mer enn 5 år. Deretter må du kjøre skadefritt i 5 nye år før du igjen kan melde en skade uten å miste bonus.

Du kan gi bort bonus

Å overføre bonus betyr at du gir den bort. I Gjensidige kan du overføre bonus til samboer og ektefelle, men ikke til barn. Det finnes overgangsordninger til bruk ved skilsmisse/samlivsbrudd.

Hvis du bytter forsikringsselskap, vil ditt nye selskap ordne med overføring av bonus. Du får den samme bonusen som du hadde.

Reglene for beregning av bonus, bonustap, overføring etc. varierer noe forsikringsselskapene imellom.

Vil du vite mer om bonus? Les mer her

Jo flere år du kjører uten uhell og skader, jo høyere bonus og lavere pris på forsikringen får du
Icon-tip

Bonussystemet består av trappetrinn

  1. I Gjensidige starter du automatisk på 40 % bonus når du kjøper bilforsikring for første gang, eller ikke har forsikret bil i løpet av de siste 3 årene 

    Har du øvelseskjørt etter vårt øvelseskjøringsprogram får du 60 % i startbonus.
  2. Deretter øker bonusen gradvis helt opp til nivået som kalles 75 % med 3 års ansiennitet
  3. Det øverste bonustrinnet krever skadefri kjøring i minst 9 år

Se hvordan bonusstigen fungerer her

Default