Navigasjon, søk og logg inn

b8dde1

Du risikerer erstatningskrav etter drone-uhell

Stadig lavere pris gjør at salget av droner til privat bruk når nye høyder. Men ikke alle klarer å holde dronen trygt i lufta, og da kan den fort bli dyr. Det finnes nemlig ingen ansvarsforsikring som dekker skadene en fallende drone kan gjøre.

 

Publisert: februar 2016

Opptur for droner gir flere nedturer

Like før jul gispet publikum og TV-seere da en stor kameradrone smalt i bakken og ble knust like bak den østerrikske alpinstjernen Marcel Hirscher. Nestenulykken under slalåmrennet i Madonna di Campiglio førte til forbud mot bruk av kameradroner i den alpine verdenscupen. Samtidig understreket hendelsen at droner ikke alltid er uskyldige leketøy, men kan forårsake stor skade.

Droner, også de rimelige som selges i leketøysbutikker, er utstyrt med sikkerhetssystemer og er i utgangspunktet enkle å kontrollere. Likevel kommer stadig flere droner på avveier.

Det vanligste problemet er at piloten mister kontakten med dronen fordi den kommer for høyt, for langt unna eller i skjul bak et eller annet. Og alt som går opp, må som kjent komme ned.

Ingen droneforsikring

Med økt salg og bruk forventes flere uhell knyttet til droner. Det er viktig å være klar over at du ikke er forsikret mot skader som dronen din forårsaker på personer eller gjenstander. Det betyr at du i utgangspunkt er økonomisk ansvarlig for all skade dronen er skyld i, sier informasjonssjef Christian Haraldsen i Gjensidige.

En person som blir truffet og skadet av en drone, kan få erstatning gjennom sin egen private ulykkesforsikring, eventuelt uføre- eller livsforsikring. Det samme gjelder hvis dronen skader andres eiendom. Eierens bilforsikring dekker bilen, mens hus- og innboforsikring kan gi erstatning for skader på bolig og gjenstander.

– Men i ettertid kan forsikringsselskapet kreve erstatning av dronepiloten, såkalt regress. I tillegg kan offeret kreve erstatning av dronepiloten, sier Haraldsen.

Dette vil neppe bli en aktuell problemstilling hvis dronen er liten og veier noen få gram. Men en stor og tung drone kan gjøre betydelig skade hvis den faller fra mange meters høyde.

Trygg avstand

1. januar 2016 ble det innført nye forskrifter for bruk av droner. I dette regelverket er vanlige «fritidsdroner» plassert i kategorien modellfly. Her heter det blant annet at du må holde dronen minst 150 meter fra mennesker, motorkjøretøy eller bygninger som ikke er under din kontroll. Unntakene er under start og landing, og når du har tillatelse fra eieren av et kjøretøy eller en bygning til å fly dronen nærmere enn 150 meter.

I tillegg har Luftfartstilsynet innført en kategori for såkalte nanodroner, som veier mindre enn 250 gram. Disse er unntatt fra de fleste restriksjonene som gjelder for tyngre utgaver, med ett viktig unntak. Kravet til maksimal høyde er 50 meter for nanodroner mot 120 meter for større utgaver (i modellfly-kategorien).

Vi anbefaler deg å sjekke detaljene i regelverket på Luftfartstilsynet.no.

– Det er viktig å være klar over at du ikke er forsikret mot skader som dronen din forårsaker på personer eller gjenstander, sier informasjonssjef Christian Haraldsen i Gjensidige.

Følg sikkerhets­forskriftene, så er drone­flyvning trygt og veldig moro