Beskytt hunden mot kulden

Det kan være fint å være ute i kaldt vintervær så lenge vi kler oss etter forholdene. Hunden din kan også trenge ekstra beskyttelse og omtanke – og husk førstehjelpsskrinet på skitur.

Default

Høyere risiko for skade

– Ikke alle hunder tåler minusgrader like godt. Mens én hund kan takle fem minusgrader helt fint, kan en annen vise tydelige tegn på at den fryser. Da krummer den ryggen, holder halen mellom beina, skjelver og søker varme inntil beina dine, sier rådgiver og kjæledyrekspert Siri Martine Brandstorp i Gjensidige.

Toleranse for kulde

Raser som er avlet frem for å tåle sterk kulde har tilpasset pels, underhudsfett og metabolisme for slikt miljø. Men mange raser er kommet til på helt andre premisser, som for eksempel et spesielt utseende eller en bruksegenskap. Toleranse for kulde er ikke nødvendigvis tatt hensyn til.
 
Alder, rase, helse, fôring og type vær vil påvirke toleranse for kulde.

– Derfor er det viktig å lese hundens kroppsspråk, påpeker kjæledyreksperten. Hun minner også om at eldre hunder og hunder med leddproblemer har større behov for beskyttelse.

Pass godt på potene

I tillegg sliter mange hunder med potene om vinteren. Veier som er saltet kan gjøre at hunden svir på labbene, og da vil du se at hunden stopper opp eller hinker bortover, eller slikker seg mye på potene.
 
– Det kan være lurt å legge på potefett før man går ut, unngå saltede veier eller bruke potesokker, anbefaler Brandstorp.

– Vær dessuten oppmerksom på at snø med skare kan lage rifter og sår på potene.

Patter, kjønnsorganer, ører og haletupper er andre utsatte kroppsdeler. Hunden kan dessuten lett pådra seg blærekatarr hvis den blir sittende mye rett på bakken.

På skitur

På skitur er det fort gjort å ramme hunden med en ski. Potene er spesielt utsatt – skarpe skikanter kan lage stygge kutt. Hvis uhellet er ute, kan du se etter følgende: Er kuttet overfladisk, eller har hunden fått et sprikende sår? Vil det slutte å blø?

– Et overfladisk sår eller rift kan i de fleste tilfeller behandles hjemme med sterilt saltvann eller annen mild rensevæske samt potesokk eller bandasje. Husk at sår trenger luft for å gro godt, så vurder nøye hvor lenge det skal dekkes til, og sørg for at det er tørt, sier Brandstorp.

Det er lurt å ha med et lite førstehjelpsskrin i sekken – med bandasje, bomull som ikke loer og en potesokk. Da kan du begrense sårskaden frem til du har kommet deg hjem. Hvis såret er dypt og ikke slutter å blø, må du oppsøke dyrlege. Legg litt bomull mellom tærne og bandasjer, eller ha en sokk på poten til du kommer til dyrlegen.

– For øvrig er sunn fornuft alltid å anbefale. Hunden vil helst være uten dekken og annet hemmende utstyr, men på svært kalde dager vil dekken likevel være nødvendig. Ved å tenke på hundens beste, vil den kalde årstiden kunne bli fin for både dyr og eier, sier Brandstorp.

Tekst: Tormod Aadnesen, Bouvet


 

Siri Martine Brandstorp sine hundetips for kalde dager:

  • Legg på varmende dekken eller overall hvis pelsen ikke er tilpasset snø og kulde og hunden viser tegn til å fryse 
  • Bruk potesokker om det er mye veisalt eller potene er røde og såre, eller skyll og stell potene etter turen
  • Vær obs på eventuelle frostskader på andre utsatte kroppsdeler  
  • Gå heller kortere og flere turer når det er svært kaldt  
  • Ikke la hunden være lenge alene i kald bil eller utenfor butikken 
  • Dersom hunden får frostskade, varm sakte opp det utsatte området med vann som holder ca. 30 grader og kontakt veterinær for videre rådgivning