Pass godt på pus i kulden

Kattens pels er utviklet for å beskytte mot høye temperaturer, ikke kuldegrader. Her er rådene som beskytter kjæledyret ditt mot frostskader.

Default

Ikke skapt for vinter

Når gradestokken kryper nedover, er det tid for å ta på vintertøy. Ull og dun holder oss mennesker varme, mens katten har tykk og deilig pels som beskytter mot kulde. Eller?
   
– Mange anser katter som hardføre dyr som tåler all slags vær og harde forhold. Men den typiske huskatten er opprinnelig et ørkendyr. Pelsen er egentlig laget for å holde sterk varme ute, ikke for å holde kroppsvarme inne, sier rådgiver og kjæledyrekspert Siri Martine Brandstorp i Gjensidige.

Tykk pels er altså ingen garanti mot følgene av streng kulde. Katten kan mangle den beskyttende underpelsen, og i alle tilfeller går det en stund før dyret har fått skikkelig vinterpels. Og når temperaturen faller raskt, tar det tid for kroppen å omstille seg. Da kan selv korte opphold ute være en hard påkjenning.

Hvor kaldt er for kaldt?

Katter har forskjellig motstandsdyktighet mot kulde. Viktige faktorer er rase, alder, vindforhold, luftfuktighet og hvor vant dyret er til kuldegrader. Skjelving, apatisk oppførsel og stive muskler er tegn på nedkjøling.

– Katter kan få alvorlige frostskader på utsatte steder som ører, poter, hale og kjønnsorgan. Disse viser seg som sår hud eller en litt hard klump på tuppen av øret eller halen. Slike skader er smertefulle og krever behandling av dyrlege, understreker Brandstorp.

Inne i arbeidstiden

Når temperaturen synker ned mot minus 10, bør ikke katten være ute mens du er på jobb i 8–9 timer. Hvis boligen ikke har katteluke, er det bedre å holde dyret inne på dagen. Slipp den heller ut i kortere perioder når du er hjemme.

I tillegg kan du lage et krypinn hvor katten kan søke ly mens den venter på å slippe inn. Et slikt sted bør ha et isolerende, tørt underlag og beskytte mot regn og vind. Det er også viktig med nok fôr det krever mye energi å holde varmen. Hvis katten har stabil vekt, vet du at den får riktig mengde.

– Sørg også for at katten har tilgang til vann hvis den er ute over litt tid. I perioder med frost mister katten tilgang til naturlige vannkilder. Men husk å bruke skål av plast eller glass. Da fryser ikke vannet like lett, og katten unngår å sette fast tunga, påpeker Brandstorp.

Tekst: Tormod Aadnesen, Bouvet

 

Siri Martine Brandstorps gode råd for kalde katter:

  • La katten bestemme om den vil ut eller være inne  
  • Sørg for at katten har en lun plass ute hvor den kan søke ly  
  • Tilpass fôrmengden, og tilsett gjerne ekstra olje og fett i maten som kilde til energi  
  • Sørg for tilgang til vann utendørs  
  • Se etter tegn på at katten fryser, og sjekk poter, ører og hale jevnlig 
  • Se til at katten ikke risikerer skader fra gnister hvis den koser seg foran peisen 
  • Med ID-merking er det lettere å spore opp kjæledyret hvis det søker tilflukt hos andre