Huskeliste til den lange reisen

Drømmer du om en ekstra lang reise? Her er 4 ting du MÅ og 1 ting du BØR gjøre før du legger ut på eventyr.

Default

5 tips til den lange reisen

1. Visum og andre innreisepapirer

– Vi får mange henvendelser fra kunder som står ved en landegrense uten visum eller andre nødvendige tillatelser. Da er det ikke alltid så enkelt å finne en løsning, og det kan fort bli kostbart, sier Vibeke Linheim Isaksen ved Gjensidiges reisesenter.

I en slik situasjon kan du risikere å ikke slippe inn i landet og å måtte kjøpe nye flybilletter. Billetter som bestilles nært opp til avreise er som regel veldig dyre.

Flere land har spesielle regler ved innreise, og også ved lengre opphold. Vær tidlig ute og finn informasjon og skjemaer på nettsidene til de aktuelle lands ambassader.  Det er ikke visum-plikt til USA, men du må registrere en ESTA-søknad i god tid før du reiser for å slippe inn i landet. Vær så nøyaktig som mulig når du fyller ut skjemaer, ikke minst når det gjelder reisedatoer.

2. Vaksiner

Du gjør også svært lurt i å undersøke hvilke helsefarer som kan lure i området du skal reise til, og hvilke vaksiner du trenger. Besøk Folkehelseinstituttets nettsider for oppdatert informasjon. Vaksiner får du på legekontor over hele landet.

– Bruker du reseptbelagte medisiner, bør du ha med en medisinliste fra fastlegen og oppbevare medikamenter i originalpakken. I tillegg må du ta særlige hensyn hvis du bruker legemidler med narkotiske virkestoffer, sier Isaksen.

Les mer om reglene for medisiner på ferie.

Innsjekket bagasje kan bli forsinket. Derfor er det viktig å oppbevare reseptbelagte medisiner i håndbagasjen.

3. Tidssoner og lokale forhold

Skal du litt utenfor allfarvei, er det også best å lese seg opp på sikkerhet, tollregler, politiske og kulturelle forhold og andre praktiske ting. For eksempel: Kan du bruke bankkort, eller er det kontanter som gjelder? Finn informasjon på UDs landsider.

Isaksen minner i tillegg om tidssoner, som kan forvirre selv en garvet globetrotter.

– Dobbeltsjekk reisedatoer, og sørg for å beregne god nok tid mellom avganger, for eksempel ved mellomlandinger. Vær oppmerksom på tidsforskjellen hvis du bestiller billetter enkeltvis, og ikke som én gjennomgående reise. Det er fort gjort å bomme på tidssonene, og det kan føre til store problemer for deg, sier reiseeksperten, som også har et koffert-tips.

– Det er smart å låse kofferten med en TSA-lås. Dette er en type hengelås som kan låses opp med en universalnøkkel hvis tollere må undersøke bagasjen din. På den måten slipper du å få kofferten brutt opp og ødelagt.

4. Reiseforsikringen

Forsinkelser, tyveri, sykdom og ulykker kan ramme når og hvor som helst. Dra ikke på tur – kort eller lang – uten en god reiseforsikring.

– Vi får ofte spørsmål fra langtreisende om utvidelse av reiseforsikringen. Og det er bra, for det er viktig å kjenne til at en vanlig reiseforsikring gjelder for reiser inntil 7 uker. Skal du være lenger borte, trenger du en utvidet reiseforsikring, sier Isaksen.

Dessverre opplever mange nordmenn på reise å bli syk eller skadet uten å ha gyldig reiseforsikring. Dermed må de betale utgifter til sykehusbehandling og annet – i verste fall millionbeløp – av egen lomme.

– Isaksen minner i tillegg om at det er lurt å ha reisekortet fra Gjensidige med på tur. Du kan laste det ned til mobilen fra appen vår og om du logger deg inn på gjensidige.no.

– Appen inneholder flere nyttige funksjoner, som for eksempel en valutakalkulator og guide til førstehjelp. I tillegg er det enkelt å komme i kontakt med oss hvis du trenger hjelp eller skal melde en skade.

Les mer om digitalt reisekort.

5. Finn relevante reiseerfaringer

Det kan være smart å lese om andre reisendes opplevelser. Det kan gi nyttige opplysninger om lokale forhold og tips til gode opplevelser. Du finner mange forskjellige reiseblogger på nett, og sjansen er stor for at du kan finne en som appellerer til din personlighet og interesser.

En blogg kan faktisk være mer nyttig enn bøker skrevet av profesjonelle globetrottere med egen inngang til den lokale landshøvdingen. Se for eksempel hva samlesiden norskereiseblogger.no  har å by på. Om ikke annet får du trolig næring til reisedrømmen – og drømmer koster som kjent ingenting.

Få flere gode råd til reisen

Reiseekspertens tips

De mest opplagte ting kan gå i glemmeboken når reisefeberen stiger. Reiselivsekspert og rådgiver Vibeke Linheim Isaksen i Gjensidige har rådene du trenger.

TSA-lås er en hengelås som kan låses opp med en universalnøkkel hvis tollere må undersøke bagasjen din.
Icon-tip

Barn med på reisen

  • Barn må ha eget pass som har minimum 6 måneders gyldighet
  • Ta med ekstra skift, bleier og annet i håndbagasjen i tilfelle innsjekket bagasje blir borte
  • En god hovedregel for å unngå magetrøbbel er å holde seg til kokt og stekt mat, skrelle rå frukt og grønt og unngå springvann
  • Gi barna nok væske slik at de ikke blir dehydrert
  • Vask hendene ofte og bruk antibakterielle våtservietter
  • Unngå solen midt på dagen og smør barna med høy faktor flere ganger daglig
  • Bad i trygt vann, og vær spesielt oppmerksom på innsjøer og elver i tropiske strøk – de kan bære smitte som resulterer i alvorlige infeksjoner
  • Bruk navnede sikkerhetsbånd på barna, med telefonnumre til foresatte
Default