Slik bør du spare når renten er lav

Hva betyr det rekordlave rentenivået for deg? Skal du spare mer eller mindre enn før? Og bør du sette alle pengene dine i aksjemarkedet når renten er lav?

Default

Renten er historisk lav

Først noen fakta: Det generelle rentenivået i Norge har ikke vært lavere siden Norges Bank begynte å føre statistikk i 1822. Og med hensyn til boliglån, har rentene aldri vært lavere enn nå, viser Statistisk sentralbyrås statistikk. Den går tilbake til 1980.

Hva betyr dette for deg som har lån?

Har du boliglån, har du kunnet glede deg over gjentatte rentenedsettelser de senere årene. For 5 år siden var den gjennomsnittlige renten 4,5 %. Det var lavt i historisk målestokk, men i dag kan du få boliglån til under 2,5 %.

Hva betyr dette for deg som sparer?

Når renten er lav, må du kanskje spare mer enn du hadde tenkt, for eksempel til egenkapital. La oss si at du sparer til en hytte som du håper å få bygget om 10 år. Hvis rentenivået var høyt, kunne du regne med at avkastningen ville gjøre en stor del av sparejobben for deg. Det er ikke tilfellet når rentene er lave.

Noen sparetips: 

Penger som du har tenkt å bruke innen ett år, bør normalt stå i banken. Det er alltid smart å ha en buffer, og ofte sier vi at to månedslønninger gir en god trygghet hvis det skjer noe. 

Penger du ikke har tenkt å bruke det første året kan gjerne plasseres i fond. Jo lenger det er før du skal bruke pengene, jo høyere risiko er det greit å ta. Er du sikker på at pengene kan stå urørt over lengre tid, anbefales aksjefond av de fleste ekspertene. 

Unntaket er BSU, Boligsparing for ungdom, som takket være skattefradraget har høy, garantert avkastning. Dette er en ordning som er et must for deg som er under 34 år og vil spare til egen bolig.  Du kan spare inntil 300 000 kroner i BSU.

Les mer om hvorfor BSU er smart

Hva bør du gjøre hvis du har boliglån?

Et godt råd er å spare differansen mellom det du betaler i rente i dag og det du må betale hvis renten øker til cirka 5 %.

Best å spare jevnt

Mange synes det er enklere å spare når pengene overføres automatisk med jevne mellomrom. Det er enkelt å starte en spareavtale på nett, enten til sparekontoen din eller i fond. Det er ikke bindingstid på penger som står i fond, du kan ta ut pengene når du vil.

Les mer om hvordan du starter en spareavtale i Gjensidige.

Verdien på fond svinger i takt med markedet. Men når du sparer med lang tidshorisont, betyr ikke midlertidige nedturer like mye. 

Les mer om hva renters rente er.

Skreddersydde løsninger

Alle har egne økonomiske forutsetninger og behov. Våre autoriserte finansielle rådgivere har høy kunnskap om de ulike elementene i en privatøkonomi. Sammen finner vi løsninger som fungerer for deg på kort og lang sikt.

Ring oss på 915 03100

Vi hjelper deg med å nå dine sparemål

Default