Husk å sjekke forsikringen når du leier ut i ferien

Vurderer du korttidsutleie av et rom eller hele boligen? Det kan du gjøre i visshet om at innboforsikringen hjelper deg hvis noe skulle skje. Men ikke uten betingelser og unntak.

Dekker ikke tyveri

Stadig flere åpner hjemmet for turister og andre reisende. Tjenester på nett, med Airbnb i spissen, har skapt et voksende marked for «hotelltilbud» i privat regi. Og som direktør i ditt eget hjem kan du tjene gode penger og knytte vennskapsbånd med folk fra hele verden.

Risiko

Samtidig er det en viss risiko knyttet til det å slippe fremmede innenfor døren. Som vert er du for eksempel opptatt av å få betalt og at husrom og eiendeler ikke blir skadet eller stjålet.

I tilfellet Airbnb finnes det gode systemer som sikrer at husleien kommer på konto. Andre tjenester har tilsvarende ordninger. Men når det gjelder skader og tyveri, blir bildet litt mer uoversiktlig. Airbnb opererer med en vertsgaranti, men selskapet gjør det helt klart at denne ikke erstatter en vanlig hus- eller innboforsikring.

Forsikringen gjelder

I utgangspunktet gjelder innboforsikringen din når du leier ut sporadisk (korttidsutleie), men med et viktig unntak.

Forsikringen dekker skade på bygningen som skyldes hærverk, brann eller vann opptil valgt forsikringssum. Ødelagte gjenstander dekkes også, men bare opp til 10 000 kroner. Dette er i seg selv en god grunn til å fjerne verdisaker fra utleieenheten, men det er enda viktigere hvis gjesten forsyner seg at tingene dine.

Tyveri dekkes nemlig ikke av innboforsikringen. Grunnen er at du har gitt gjesten fri tilgang til tingene i boligen. I denne situasjonen er underslag den riktige juridiske termen.

Tapt inntekt

Du kan få erstatning for tapt inntekt hvis du ikke kan leie ut på grunn av skader eller hærverk på utleieenheten. Dreier det seg om en leilighet, må du undersøke om dette er dekket av sameieforsikringen. Leier du ut (deler av) huset, dekkes tapt husleieinntekt av husforsikringen.

Dette er de viktigste reglene som gjelder for korttidsutleie. Hvis du leier ut en bolig på permanent basis, er det viktig at du informerer oss om virksomheten. På grunn av den økte risikoen for skade blir forsikringen litt dyrere. Leietakeren må selvsagt kjøpe innboforsikring for sine eiendeler.

Skatteregler

Skatt eller ikke skatt, det er spørsmålet for mange som vurderer korttidsutleie. Reglene sier at hele inntekten er skattefri når du leier ut mindre enn halvparten av din egen bolig.

Leier du ut en hel bolig, enten den du vanligvis bor i eller en utleiebolig, må du betale skatt av hele inntekten hvis den overstiger 20 000 kroner per år.

Tyveri dekkes ikke av innboforsikringen når du leier ut
Icon-tip