NB2/17-ung_pensjon_800x450px

Pensjon – egentlig ikke så vanskelig

Gjensidige Nyhetsbrev  |  Publisert: 14.3.2017  |  Sist oppdatert: 10.5.2017

Er du redd for å gå i pensjonsfellen? Vil du gjerne kunne et pensjonstriks eller to? Synes du pensjon virker vanskelig? Vi mener pensjon er enklere enn man ofte får inntrykk av. I alle fall for folk flest.

Det viktigste du må vite er at inntekt og pensjon henger sammen. Pensjonen du får i morgen avhenger av inntekten din i dag. Dette gjelder for folketrygden – pensjonen du vil få fra Nav. Det gjelder også for tjenestepensjonen – den du vil motta som følge av at arbeidsgiver setter av penger til pensjonen din. Det tredje laget i «pensjonskaken» er det du eventuelt sparer på egen hånd.

Flom av råd og tips

Interessen for pensjon har vært enorm de siste årene. Det har ført til en flodbølge av råd og tips som kan forvirre mer enn de forklarer. Mange av de såkalte pensjonsfellene og gulltipsene gjelder et fåtall mennesker. Hovedregelen er at de aller fleste vil oppleve at det er klar sammenheng mellom inntekt og pensjon:

  • De som har høy lønn vil få mer i pensjon enn de som tjener mindre
  • De som jobber mange år får mer i pensjon enn de som jobber få år
  • De som jobber heltid får mer i pensjon enn de som jobber deltid

Det er unntak fra disse reglene, og det finnes utjevningsmekanismer som fører til at sammenhengen mellom inntekt og pensjon ikke alltid er helt enkel å forstå. For eksempel gir ikke inntekt over et visst beløp uttelling med hensyn til pensjonen din. Men hovedregelen gjelder for de fleste.

Hva ligger du an til å få?

Hvis du vil vite hva du kan regne med å få i pensjon, kan du sjekke pensjonskalkulatoren på norskpensjon.no. Du trenger BankID eller MinID for å logge inn. Du kan også sjekke pensjonen din i Gjensidige-appen. Der finner du all informasjon som er tilgjengelig på Norsk Pensjon.

LES MER: Finn pensjonen din på mobilen 

7 ting du kan gjøre for å påvirke pensjonen din

  1. I den grad du kan velge, lønner det seg selvsagt å ha en jobb med høy lønn. Hvis årslønnen din er 600 000 kroner, tjener du opp mer pensjon enn hvis den er 400 000 kroner.
  2. Du kan jobbe heltid, og du kan være en del av arbeidslivet i mange år.
  3. Du kan velge en arbeidsgiver som har en god pensjonsordning. I privat sektor vil det som oftest bety høye innskuddssatser. En person som tjener 500 000 kroner i året får 25 000 i årlig pensjonsinnskudd hvis satsen er 5 %, men bare 10 000 kroner i året hvis den er 2 %.
  4. Du kan forsøke å få din nåværende arbeidsgiver til å øke innskuddssatsen, men i så fall må endringen gjelde alle på arbeidsplassen. Det er ikke anledning til å forhandle individuelt om pensjonsordning.
  5. Mange har mulighet til selv å velge hvordan innskuddene fra arbeidsgiver skal plasseres. Er du ung, vil du sannsynligvis tjene på at sparingen skjer i aksjer (fond).
  6. Det er også mulig å toppe opp arbeidsgivers innskudd med egne sparepenger. Dette er egentlig en svært gunstig ordning, men ofte vanskelig å få til fordi alle ansatte på arbeidsplassen må delta.
  7. Og så kan du selvfølgelig spare på egen hånd.

LES MER: Sørg for at pensjonen din havner i aksjefond

Hva med alle fellene og triksene du hører om? De er først og fremst aktuelle hvis du jobber utenlands, er hjemmeværende, skifter mellom offentlig og privat sektor eller på andre måter avviker fra standardkarrieren.

Les mer: ABC om pensjon 

Spør oss om pensjon

Ønsker du mer informasjon og råd om pensjon? Vi kan skreddersy løsninger som passer for deg og din livssituasjon.