Tips til båtpussen

Det yrer av liv i norske båthavner, snart skal farkosten på sjøen! Båtfolket er som regel nøye med pussen, men det er lett å glemme det som ikke synes.

Takstmann Jan Egil Hektoen vet hvor han skal lete etter feil. Her er hans tips.

Default

Skjulte feil og mangler

– Båteiere er stort sett flinke til å ta vare på farkosten sin. Men når båten har blitt noen år og gjerne har byttet eier flere ganger, ser vi mye rart, sier Jan Egil Hektoen.

Han jobber til daglig med å vurdere båtskader i Vestfold, et av Norges største båtfylker. Etter 25 år som takstmann kjenner han de fleste fellene båteiere kan gå i.

– Det er lett å overse båtens mange skjulte deler og elementer som også trenger ettersyn og vedlikehold. Feil og skader som ikke ligger i dagen kan nemlig fort bli de skumleste, sier Hektoen.

Her er hans beste råd for vårens båtpuss:

Gassinstallasjoner

Propangass brukes til matlaging og i kjøleskap, men også til å varme vann. Mange glemmer at slangen som fører gassen til de ulike apparatene er ferskvare. Slangene er utstyrt med best før-dato, og bør skiftes ut omtrent annethvert år.

Vær også sikker på at slangene er montert helt riktig. Propangass på avveier er svært eksplosiv.

Skroggjennomføringer

Et skrog har flere gjennomføringer, for eksempel til eksos. Sjekk dem jevnlig. Når stålet i gjennomføringene korroderer, kan det rett og slett ende med at båten synker.

Bunnventiler

Bunnventiler kan sette seg fast og tæres av saltvann og elde. Uten bunnventil, ingen båt.

Lensepumper

Elektriske lensepumper har automatisk nivåbryter, det vil si at de starter når vannet når et visst nivå. Normalt er det imidlertid (heldigvis) ikke vann i båten, og derfor blir ikke den automatiske bryteren testet. Gjør det manuelt!

Pass deg for dieseldyr!

Dieseldyr er mikrober som trives godt i vann som er kommet inn i dieseltanken. Der livnærer de seg av diesel og tilsetningsstoffer.

Avfallstoffer fra mikrobene kan tette til slanger, grov- og finfilter, pumper og dyser, og føre til motorstopp.

I grov sjø er risikoen størst. Da kan avfallstoffene virvles opp fra bunnen av tanken og bli sugd inn i motorens drivstoffsystem.

Slik stopper du dieseldyr:

  • Unngå vann i dieseltanken
  • Fyll bare drivstoff på seriøse stasjoner/marinaer
  • Dekk over påfyllingsåpningen under tanking i kraftig regnvær
  • Kontroller og skru til eventuelle pakninger i drivstofflokket
  • Hold tanken så full som mulig, og fyll den helt opp før vinteropplag

Få billigere båtforsikring

Når du reduserer risikoen for skade, kan vi redusere prisen på forsikring.

Default

Ta oss med på turen

Med Gjensidige-appen kan du blant annet melde skade og bruke vår guide til hjelp når uhellet er ute.

Default

Forsikring som holder vann

Det finnes mange hundre tusen fritidsbåter langs norskekysten. Eier du en av dem, setter du nok stor pris på samvær med familie og venner, bølgeskvulp og en fisk eller tre på kroken.

Samtidig kan prisen – målt i kroner og øre – også bli veldig høy dersom noe skjer med båten.

Ulykke, brann og tyveri dekkes av Gjensidiges kaskoforsikringer. Drar dere på ferieturer i båten, bør dere vurdere den beste av dem, Båt Pluss.

Med Båt Pluss får du vår feriegaranti. Samtidig dekkes blant annet skader som skyldes feilfylling eller forurenset drivstoff.

Les mer om Båt Pluss