Er kode like bra som nøkkel?

Vurderer du å bytte ut den gamle dørlåsen med en elektronisk løsning? Det kan være praktisk i hverdagen, og påvirker ikke bolig- og innboforsikringen. 

Kaster nøkkelen

– Hver dag har vi kunder som vil vite mer om elektroniske dørlåser, sier Lene Cecilie Næss, leder for låsavdelingen i Nokas Teknikk Sør i Tønsberg.

Du har kanskje sett dem i nabolaget, eller er du blant dem som har kastet husnøkkelen og satt en moderne kodelås på ytterdøren? Salget av elektroniske dørlåser for private hjem øker kraftig, opplyser Næss. Hun peker på at disse låsene har mange praktiske fordeler, også med hensyn til sikkerhet.

– En elektronisk dørlås er like motstandsdyktig som en nøkkellås. Du trenger ikke frykte at nøkler kommer på avveier, og du kan gi håndverkere og andre som trenger tilgang til boligen midlertidige koder, forklarer hun.

– I tillegg kan låsen programmeres til å låse automatisk når døren lukkes. Da vet du at ytterdøren alltid er låst, også når du er hjemme.

Ikke FG-godkjent

Ingen av kodelåsene som er beregnet for private hjem er godkjent av Forsikringsselskapenes Godkjennelsesnevnd. Det kan det være flere grunner til, blant annet at produsentene ikke tar seg tid eller råd til et omfattende testregime. Det betyr imidlertid ikke at kodelåsen nødvendigvis er av dårlig kvalitet.

– Vi får ofte spørsmål om vi godtar bruk av elektroniske låser på ytterdøren. Svaret er ja, konstaterer Sindre Løvli i Gjensidige.

– Vi krever ikke at låsen skal være FG-godkjent. Du kan trygt montere en kodelås du har kjøpt av en seriøs forhandler i Norge. Låsen vil ikke skape problemer i et eventuelt skadeoppgjør.

Derimot må en dørlås være FG-godkjent for at du skal få såkalt sikkerhetsrabatt på husforsikringen.

– Hvis du tidligere har fått rabatt på grunnlag av FG-godkjent lås på ytterdøren, mister du den hvis du installerer elektronisk dørlås.

En elektronisk dørlås er enkel og trygg å betjene, både for små og store.

Foto: Verisure Securitas Direct

Forsikrings­selskapenes Godkjennelses­nevnd

Ble opprettet i 1977 på initiativ fra norske forsikringsselskap.

Nemden definerer felles standarder og godkjenninger av sikkerhetsprodukter og -løsninger for forebygging av brann og innbrudd.

Gode låsetips:

  • Verandadører, større vinduer og andre mulige rømningsveier for innbruddstyver bør ha låser som ikke kan åpnes fra innsiden – tyver bruker ofte slike utganger for å frakte ut tyvegods
  • Fristes du av rimelige ytterdører fra utlandet må du passe på at låsen holder nordisk standard med hensyn til sikkerhet – dette er også viktig hvis du trenger reservedeler
  • Hvis du har flyttet inn et hus med gammel ytterdør, er det smart å bytte lås – nøkler på avveie øker risikoen for såkalte innlåsingstyverier, som i tillegg kan gi avkortning i et forsikringsoppgjør