Slik bruker du mobilkartet gratis

På ukjente steder er en karttjeneste på mobilen kjekk å ha. På ferie i utlandet er det viktig å bruke kart som ikke krever at du laster ned data. Ellers kan ferien bli langt dyrere enn planlagt.

Nå kan du lukke kartboken for godt

Det begynner å bli en stund siden du måtte bruke store utbrettskart for å finne frem på nye steder.

I dag leveres alle smarttelefoner med en karttjeneste som kan erstatte både guidebøkenes utbrettskart og bilens GPS-mottaker, mener teknologiekspert Bjørn Erik Loftås, kjent fra DinSide.no og TV 2.

– Tidligere kunne man argumentere med at tradisjonelle GPS-mottakere gjorde en bedre jobb, men i 2015 er karttjenestene på mobilen mer enn gode nok, forteller Loftås.

– Android-telefoner har Google Maps, iPhone har Apple Maps, og Windows Phone-telefoner har Nokia HERE.

De tradisjonelle produsentene av GPS-mottakere og kart, som TomTom og Garmin, leverer også karttjenester som apper.

– Disse fungerer helt fint, men koster ofte flere hundre kroner å laste ned, påpeker Loftås.

Fritt valg

Smarttelefonen kommer med en karttjeneste ferdig installert, men du står fritt til å laste ned andre kartapper. Google Maps og Nokia HERE fungerer på alle plattformer, og i tillegg finnes et utall uavhengige karttjenester.

– Hvis vi skal holde oss til de offisielle tjenestene, er Google Maps og Nokia Here gratis å laste ned, og begge fungerer godt i offline modus. Google-kartene tilbyr riktig nok ikke navigasjon, mens Nokia HERE inneholder full GPS-funksjonalitet. Det betyr at du kan få veibeskrivelser på kartet live, og dette fungerer godt også i bilen, sier Loftås.

– Personlig bruker jeg kartene fra Nokia HERE på et rimelig Android-nettbrett.

I bilen har Loftås festet brettet i en holder, kjøpt på nett. På den måten har han en fullblods GPS-mottaker som også kan spille av musikk, film og alt det andre et nettbrett kan gjøre.

Skru av roaming

På tur i utlandet er det svært dyrt å laste ned data på mobilen. Derfor bør du sørge for at karttjenesten du bruker fungerer i såkalt offline modus. Da kan du bruke kartet når dataroaming og mobildata er skrudd av i telefonens innstillinger:

– Dataroaming kan føre til regninger på flere hundre tusen kroner, bokstavelig talt. Mobildata er ikke like dyrt, vel å merke hvis dataroaming er avslått, men det kan fort koste 10 kroner å laste ned en avisside, forklarer Loftås.Når mobildata er slått av, vil telefonen bare ha tilgang til nett via wifi, men du kan ringe, sende SMS og bruke GPS.

Kart-apper som skal brukes i offline modus må lastes ned på forhånd mens du er på wifi. Kart krever ganske mye lagringsplass, så du må velge hvilke land og eventuelt byer du trenger. Unntak er rene bykart.

– Las Vegas, for eksempel, tar ikke mer plass enn et par låter av favorittartisten din.

Spesialapper

Det finnes en rekke tjenester som tilbyr kart med mange spennende og nyttige funksjoner, for eksempel tips om severdigheter på stedet du besøker.

– Her må den interesserte bruker lese seg opp for å finne kartappen som passer hans eller hennes behov. Men CityMaps2go kan gjerne nevnes som en tilbyder av storbykart. Tjenesten fungerer offline, slik at du kan følge bevegelsene dine på kartet, sier Loftås

Vær obs, iPad-bruker

Skal du bruke iPad som navigasjonsverktøy, er det viktig å vite at den må støtte 3G eller 4G.

Utgaven som bare støtter WiFi har nemlig ikke GPS-modul, noe som er nødvendig for å bruke navigasjon i offline modus. Mange iPad-eiere er ikke klar over dette, ifølge Loftås.

Det finnes flere kart­tjenester for mobil som er både gode og gratis
Icon-tip

Gjensidiges app

Med appen vår får du gode råd og veiledning, og du kan be om veihjelp eller melde skade.

I appen har du også det digitale reisekortet ditt med deg i lomma, og mobilbanken er lett tilgjengelig.

Last ned fra App Store

Last ned fra Google Play

Default
Last ned kartet via wifi før turen, så kan du bruke kartet offline
Icon-tip