Sparetips for barnefamilier

At det er lurt å spare, vet de fleste. Men det kan være lettere sagt enn gjort, særlig når familien krever sitt. Her er våre sparetips til deg som vil, men som trenger litt hjelp for å få det til.

Default

Det beste er ikke gratis

«The best things in life are free», heter det på engelsk. Det er ikke alltid sant. For selv om barna er det beste vi har, koster det penger å stifte familie. Etableringsfasen byr dessuten på utgifter til bolig, studielån, møbler, bil og annet.

Godt forberedt

Hvorfor bør du sette av penger til sparing når utgiftene er store? Det er fornuftig fordi du rett og slett ikke kan planlegge alt. Så når økonomien er stram, er det viktig å være forberedt hvis kjøleskapet går i stykker eller bilverkstedet gir deg en kjemperegning.

Dagens lave rentenivå kan være en gyllen mulighet til å sette av penger. I stedet for å øke forbruket når renten på boliglånet går ned, bør et eventuelt overskudd gå til sparing. I tillegg til en sparekonto som vokser, bidrar dette til at du venner deg til et forbruk som du kan leve med hvis, eller når, renten stiger.

Spar 2 % av boliglånet

Vi anbefaler at du har som mål å spare et beløp som tilsvarer cirka 2 % av boliglånet i året. Med et lån på 2,5 millioner kroner bør du altså forsøke å spare 50 000 kroner i året. Men det viktigste er uansett at du kommer i gang. Noen hundrelapper hver måned vil være en god start.

Hvor skal du plassere sparepengene? Svaret avhenger av inntekten din, formålet for sparingen og tidshorisonten.

En hovedregel er at bufferen skal stå på en høyrentekonto. Det samme gjelder sparepenger du planlegger å bruke i løpet av de neste 12 månedene.

Sparing i fond er riktig spareform hvis du ikke har tenkt å røre pengene med det første. Det gjelder også for dåpsgaver og andre penger som du tenker skal brukes til å hjelpe barna når de en dag skal etablere seg. Hvis du har kommet i gang med sparing til din fremtidige pensjon, bør dette stå i aksjefond i hvert fall til du er 50 år.

Hos Gjensidige kan du spare i mange typer fond, både for kort- og langsiktig sparing. Be oss gjerne om råd. Våre rådgivere er autoriserte finansielle rådgivere (AFR) og kan hjelpe deg med å finne gode løsninger som er tilpasset dine behov og din økonomiske situasjon.

Spar i fond

Vi tilbyr både enkeltkjøp og månedlig spare­avtale i fond. Minstebeløp er 100 kroner i måneden/ per enkeltkjøp.

Les mer om fonds­sparing

Slik kommer du i gang med sparingen:

Start nå

Hvor mye du kan spare, avhenger helt av livssituasjonen din. Men selv små beløp kan bli store over tid. Det viktigste er at du kommer i gang og skaper god sparevaner.

Et eksempel: Hvis du har mulighet til å sette av barnetrygden på 970 kroner, vil det stå mellom cirka 250 000 og 400 000 kroner på sparesaldoen når barnet fyller 18 år – avhengig av hvilken spareform du velger.

Sparing er fleksibelt

Sparepenger skal være litt hellige, men pengene blir selvsagt ikke borte. Husk at du kan utsette eller stoppe sparingen hvis det blir litt trangt økonomisk i en periode.

Sparepenger kan selvsagt også tas ut hvis du får uforutsette utgifter (det er jo litt av poenget med en buffer), eller trenger litt ekstra penger til ferien. Men det er lurt å komme i gang igjen og gjerne øke sparebeløpet når du igjen har sjansen til det.

Ha flere sparekonti

Fordel gjerne sparepengene mellom flere sparekonti. Skill bufferkontoen fra framtidskontoen – den som skal brukes på drømmeferie, hytte eller seilbåt der fremme et sted. Og opprett gjerne fondssparing for pengene du eventuelt setter av for å støtte barna når de forlater redet.