El-kontroll gir en tryggere hverdag

At alt var greit i fjor, er ingen garanti i år. Derfor bør du få sjekket det elektriske anlegget jevnlig. En el-kontroll gir økt trygghet og rabatt på forsikringen.

Default

Et tiltak som virker

Er du usikker på når og hvordan det elektriske arbeidet i boligen din ble utført? Har du flyttet på stikkontakter og utført andre småjobber selv? Er det lenge siden det elektriske anlegget ble sjekket ordentlig?

– Da er det grunn til å gå det etter i sømmene, sier Tor Ingar Nordby i Gjensidige.

Han forteller at 40 % av alle boligbranner i Norge starter i det elektriske anlegget. Branner tar liv og forårsaker store skader. Ingen kan gardere seg helt mot slike ulykker, men el-kontroll er et tiltak vi vet virker.

Dette er en el-kontroll

En el-kontroll utføres av sertifisert kontrollør som sjekker både sikringsskapet og resten av det elektriske anlegget som ligger skjult i rør og koblinger.

Stikkontakter, apparater som komfyr og vaskemaskin, røykvarsler og brannslokkingsapparat kontrolleres også. I tillegg får du grundig informasjon om hvordan du bruker elektrisk utstyr på en trygg måte.

Etter kontrollen mottar du et skjema som forteller hva som er i orden og hva som eventuelt må rettes på. Når det er gjort, har du krav på prisavslag i forsikringen, enten det gjelder hus eller fritidsbolig.

– Den eksakte rabatten beregnes nøyaktig i hvert enkelt tilfelle, men ligger oftest mellom 10 og 20 %, sier Nordby.

Feil i nye boliger

Bor du i ny bolig? Det er ingen garanti mot feil i det elektriske anlegget.

– Daglig bruk fører til slitasje, som over tid kan utvikle seg til alvorlige brannfeller. I tillegg kan lyn og torden føre til skader som ikke alltid er merkbare der og da. Dette er grunnen til at vi anbefaler el-kontroll hvert femte år, sier Nordby.

Oppussing

Vi nordmenn elsker å bygge om og pusse opp. Men mange glemmer at det elektriske anlegget må holde tritt når arealet eller bruken endres.

Strømkurser som belastes mer enn de er beregnet for og feil montert utstyr er en vanlig følgefeil etter ombygging og rehabilitering. Det gjelder særlig når huseieren slipper til hobbyelektrikeren i seg.

– Det er en grunn til at arbeid som berører det elektriske skal utføres av faglærte, understreker Nordby.

sikkerhverdag.no kan du lese mer om hva du kan gjøre selv.

Nettleverandøren kontrollerer også

El-sjekk av boliger er en oppgave som ligger hos myndighetene. Den skal utføres av din lokale netteier. Men det kan ta lang tid mellom hver gang du får besøk av en kontrollør.

– Private el-sjekker gir sikkerhet for jevnlig kontroll. I tillegg gir disse en mer grundig gjennomgang av det elektriske anlegget, sier Nordby.

Godkjent skjema

El-kontrolløren skal følge skjemaet som heter NEK 405-2-2.

Det er kun dette skjemaet som er godkjent og gir rabatt hos forsikringsselskapene.

Bestill el-kontroll

Foto: Sveinung Bråthen

Det er du som har ansvaret for det elektriske anlegget i din egen bolig og fritidsbolig
Icon-tip