Tenk deg om før du trykker publiser på internett

Deler du tanker, bilder og annen informasjon på nett? Deling i sosiale medier er både gøy og nyttig, men alt hører ikke hjemme der. Vet du når du bør la være å trykke publiser?

Deler alt med alle

En fremmed kommer bort til deg på gaten. Før han rekker å spørre, forteller du ham hvor du bor, hvor gammel du er, hva du jobber med og andre personlige opplysninger. Eller gjør du ikke?

De færreste ville delt slik informasjon med fremmede. Men på nettet stiller det seg annerledes.

– I løpet av 10–15 år har holdningen til det private endret seg. Det er både koselig og nyttig å dele minner og annen informasjon på nettet. Gleden ved dette overskygger i stor grad frykten for mulige negative følger, påpeker Stig Randsborg i Affion International, et selskap som spesialiserer seg på identitetstyveri og annet misbruk på nettet.

Likevel – eller nettopp derfor – har du grunn til å være bevisst i ditt digitale liv. Det er verdt å huske at alt du legger ut og gjør på nett blir lagret. Det kan kopieres og spres, systematiseres og analyseres. Ifølge sikkerhetseksperten er det i hovedsak tre ting du bør ha i bakhodet før du trykker publiser.

– For det første: Informasjon og elektroniske spor blir analysert og pakket av aktører som vil selge deg produkter og tjenester. For det andre kan kriminelle bruke private opplysninger (fødselsdato, adresse m.m.) til ID-tyverier, sier Randsborg.

– For det tredje: Bilder og tekst som er ok i dag, kan slå tilbake på deg selv i morgen. Det kan for eksempel skje i form av avslag på jobbsøknader, misbruk, mobbing og andre negative reaksjoner. Vi har alle hørt om bilder av lettkledde kjærester og festbilder som ikke er like morsomme etter en tid.

Bruk nettvett

Følger du noen grunnleggende kjøreregler, kan du ferdes relativt trygt og bekymringsløst på nettet.

Randsborg gir følgende råd:

  • Lev etter prinsippet om at absolutt alt du legger på nettet kan fanges opp av uvedkommende
  • Husk at alt du deler vil ligge der for alltid, og at du må kunne stå for det overfor (fremtidige) arbeidsgivere, kjærester og ektefeller, svigerfamilie, barn og så videre
  • Legg aldri ut bilder av førerkort eller annet som kan brukes som ID
  • Ikke legg ut bilder eller informasjon om andre hvis du ikke vet at det er greit for dem
  • Vær ekstra påpasselig med hva du legger ut om dine barn – de skal leve med dette i fremtiden
  • Del aldri bilder av andres barn uten godkjennelse – også når de bare er med i bakgrunnen på bildet
  • Husk at kriminelle følger med på nettet, og tenk gjennom om opplysninger, bilder og meldinger – og enkeltdetaljer i disse – kan misbrukes eller utnyttes

Når skaden har skjedd

Er det mulig å fjerne uønsket innhold fra nettet? Husk at personvern og andre lover og regler i samfunnet også gjelder på nett. Lovverket kan imidlertid variere fra land til land. Samtidig opplever mange at det er vanskelig å nå frem hos nettsteder. De kan ha ulik responsvilje og -tid, ikke minst de med adresse i utlandet, ifølge Randsborg.

– Generelt har du en sterk sak hvis andre har publisert bilder eller annen informasjon om deg uten ditt samtykke. Men hvis du vil ha fjernet informasjon om deg selv som du har publisert selv, er situasjonen en annen, forklarer han.

I utgangspunktet må innholdet du har lagt ut være i strid med nettstedets retningslinjer og/eller lovverket. Det er ikke nok at det er ubehagelig eller skaper vanskeligheter for deg.

– Føre var-prinsippet gjelder i høyeste grad på internett. Ved å være litt bevisst, kan du unngå en situasjon hvor du fortvilet forsøker å få fjernet innhold på nettet, understreker Randsborg.