Ekstra god sykkel krever ekstra god forsikring

En sykkel er et supert framkomstmiddel og en god treningskamerat. Blir den stjålet, dekkes tapet av en vanlig innboforsikring. Men hvis du har lagt mye penger i en god sykkel, bør du vurdere å utvide forsikringen.

Default

Populært bytte for tyver

Sykler kommer i alle prisklasser. Du kan kjøpe en sykkel for nesten ingenting, men det har også blitt vanlig å bruke litt mer for å få en ekstra god sykkel. Risikoen for at den blir stjålet får du dessverre alltid på kjøpet.

Offisiell statistikk viser at det ble anmeldt over 16 000 slike tyverier i 2013. Men ifølge Aksjonsgruppen Ikke Stjel Sykkelen Min blir det årlig stjålet 60 000 sykler i Norge til en verdi av 300 millioner kroner. Det tilsvarer ett tyveri hvert 10. minutt.

Slik virker forsikringen

Innboforsikringen din dekker tapet hvis du blir frastjålet sykkelen. Dersom du satte sykkelen inn bak en låst dør hjemme, for eksempel i garasjen eller uthuset, gjelder ingen beløpsgrenser. For eksempel blir en sykkel til 50 000 kroner erstattet med 50 000 kroner.

Hvis sykkelen blir stjålet fra et annet sted enn hjemme, dekker vi opp til 10 000 kroner etter fradrag for egenandel – hvis sykkelen var låst. Denne summen kan du øke til 20 000 kroner.

Har du vanlig innboforsikring, er egenandelen 4 000 kroner. Vår beste innboforsikring, Innbo Pluss, har en egenandel på 2 000 kroner.

Verdigjenstandforsikring

En verdigjenstandforsikring kan være et godt valg for deg som bruker sykkelen aktivt og kanskje har en kostbar utgave.

Denne forsikringen kommer i to utgaver: Verdigjenstand dekker brann, tyveri og transportskade. Verdigjenstand Pluss gir i tillegg dekning hvis sykkelen blir skadet i velt eller kollisjon.

Egenandelen i begge verdigjenstandforsikringene er 10 % av skaden – minimum 1 000 kroner. Fra 1.7 vil egenandel på Verdigjenstand være fast på 1000 kroner.

Deltar du i ritt, kan du i utgangspunktet kjøpe verdigjenstandforsikring til sykkelen. Men hvis du er så god at du tjener mer enn 50 000 kroner i året på syklingen, må sykkelen inn som et element i en forsikring for næringsdrivende.

Stopp sykkeltyven

Det beste er å ikke få bruk for forsikringen.

  1. Sett fra deg sykkelen på et godt synlig og opplyst sted der mange mennesker ferdes og tyven ikke får arbeidsro
  2. Fest låsen rundt både rammen og bakhjulet i tillegg til en stolpe, et sykkelstativ e.l.
  3. Bruk en ekstra lås til å låse forhjulet – et ulåst hjul kan stjeles på 5 sekunder
  4. Bruk lås som er forsikringsgodkjent (FG-merket)
  5. Ikke la sykkelen stå ute om natten
  6. Ta med deg setet, så blir sykkelen ubehagelig å sykle på for tyven
  7. Registrer sykkelen i Falck sykkelregister – den blir vanskeligere å omsette, og du får lavere pris på innboforsikringen i Gjensidige
Default