Dette må du vite om heksesot

Det er svart og klebrig, nesten umulig å bli kvitt, og det truer med å ødelegge gleden over en ny eller nyoppusset bolig. Mange boligeiere har stiftet uønsket bekjentskap med fenomenet heksesot etter at det dukket opp i Norge for cirka 10 år siden. 

Default

Intens leting etter årsaker

Heksesot er ikke helsefarlig, men påvirker ofte humøret til boligeiere som har lagt mye penger og arbeid i oppussing. Og det klebrige belegget har ført til intens leting etter årsaker og gode løsninger.

– Vi har ennå ikke alle svarene. Men vi vet nok til å fastslå at heksesot i hovedsak skyldes en kombinasjon av for dårlig ventilasjon og avdamping fra nye bygningsmaterialer og maling, sier fagsjef Johan Mattsson i Mycoteam, et konsulentselskap som jobber med biologiske skader på bygg.

Etter oppussing

Heksesot oppstår nesten utelukkende i nye eller nyoppussede boliger. Mattson forklarer at byggematerialer, som veggplater, parkett, gulvbelegg og vannbasert maling inneholder tungt flyktige organiske forbindelser (SVOC).

Når materialer avgir slike forbindelser ved avgassing, kan de binde seg til partikler i luften og sette seg som heksesot på overflater som vegger og tak, lysbrytere og innsiden av skap og kjøleskap.

Høst og vinter er høysesong for det klebrige belegget.

– I den kalde årstiden er luften tørr. Samtidig er det fristende å skalke lukene i boligen for å holde varmen inne. For dårlig sirkulasjon og utskifting av luft, samt avdampede gasser, bidrar sterkt til at det danner seg heksesot, sier Mattsson.

Balansert ventilasjon

Heksesot kan også oppstå i nye boliger med balansert ventilasjon. Selv om utskiftingen av luft i og for seg viser tilfredsstillende verdier, kan det oppstå lommer av stillestående luft i krokene i et rom.

Misfarging av muggsopp på kondensflater oppstår på grunn av en høy relativ luftfuktighet og har ingen sammenheng med heksesot.

Heller ikke sot fra levende lys og peiser samt brent støv fra panelovner kommer i utgangspunktet inn under definisjonen.

– Slike sotavsettinger er helt vanlig. Men sotpartiklene kan bidra til å forverre problemer med heksesot, forklarer Mattsson.

Hva kan du gjøre?

I en ny bolig bør du lufte hyppig og ha jevn temperatur inne. Heksesoten dukker vanligvis opp den første eller andre vinteren etter innflytting. Men den er ikke påvirket av din aktivitet – så lenge du ikke tenner svært mange stearinlys hver kveld.

Hvis du skal pusse opp, er det lurt å gjøre det på våren. Da rekker du å lufte ut mer av gassene fra materialer og maling før høsten kommer. Sørg for å fjerne kuldebroer hvis du etterisolerer og legg vekt på god ventilasjon.

– Det finnes eksempler på hus som fungerer godt i 50 år, men som får mye heksesot etter oppussing fordi eierne tetter de gamle luftelukene, forteller Mattsson.

Varm opp, luft ut

Når du er ferdig med oppussingen, kan det være lurt å varme opp inneluften til cirka 35 grader og sjokklufte et par, tre ganger. Men ikke hold høy temperatur så lenge at det oppstår tørkesprekker, er ekspertens råd.

– Etter at problemet er oppstått, fortsetter partikkeldannelsen i 1 til 3 år. Etter 3 år skal faren for heksesot normalt være over, sier Mattsson.

Har det kommet heksesot i boligen, kan du forsøke å vaske med fettløselig middel og male over med sperregrunn før «toppstrøkene». Vask og ny maling er i seg selv ingen garanti mot at det danner seg nytt heksesot.

Heksesot dukker oftest opp i en ny eller nyoppusset bolig, til eierens frustrasjon.

Foto: Mycoteam

Heksesot dekkes ikke av Gjensidiges husforsikring
Icon-tip

Heksesot og forsikring

Heksesot er ikke en skade som utløser erstatning fra forsikringen. En årsak er at det ofte er vanskelig å avgjøre om misfarging skyldes fenomenet som kalles heksesot, om det er ordinær soting fra peisfyring, eller om det er andre årsaker. En annen årsak er at heksesot vanligvis kan vaskes bort ved hjelp av spesialmidler som man får kjøpt i butikker som selger maling.