Slik får du sparepengene til å vokse

Det er smart å spare, det vet alle. Men når man er ung, kan det være vanskelig å sette av penger. Hvis du likevel klarer å legge til side små beløp i dag, kan du i løpet av noen år sitte igjen med en betydelig sum. Den kan være kjekk å ha på drømmeferien eller til boligkjøp. 

 

Publisert september 2015

Default

«Mange bekker små…»

Hvor mye kan du spare? Svaret avhenger selvsagt av inntekt og forbruk. Er du for eksempel student eller fersk i arbeidslivet, kan det være vanskelig å legge penger til side.

Likevel: Hvis du klarer å spare litt i dag, vil det lønne seg i morgen. Det kan være lurt å sette seg et konkret mål, som for eksempel en drømmeferie. Dessuten blir boligkjøp aktuelt for de fleste etter hvert, og det er et prosjekt som krever penger på bok.

Hva er smart sparing? Vanlig banksparing er trygt, men dagens lave rente gir lite igjen for innsatsen. Avkastningen blir faktisk negativ når vi regner med skatt på renteinntektene og inflasjon.

Høyere avkastning

Sparing i fond er tingen for penger du ikke trenger med det første. Aksjemarkedet er forbundet med verdisvingninger, men historien viser at det gir god avkastning over tid.

Her er 3 eksempler som viser hva du kan sitte igjen med etter 10, 15 og 20 års sparing i fond. Eksemplene tar utgangspunkt i at du sparer 500 kroner hver måned og at forventet avkastning er på 7 %.

Månedlig sparing500 kr500 kr500 kr
Årlig avkastning7 %7 %7 %
Antall år101520
Totalt spart60 000 kr90 000 kr120 000 kr
Totalt86 542 kr158 481 kr260 463 kr

Minste beløp for sparing i fond er 100 kroner, og det er ingen bindingstid på pengene. Sparer du i aksjefond, betaler du heller ikke skatt på avkastningen før du tar ut pengene.

Gjensidige er en uavhengig fondsforvalter. Det betyr at vi står fritt til å plukke de fondene vi mener gir best avkastning for kundene våre.

Rentes rente gir turboeffekt

Alle vet hva renter er, men kjenner du begrepet rentes rente? Rentes rente er en økonomisk turboeffekt som gir sparesaldoen et ekstra løft.

Slik virker det: Renteinntekten/avkastningen du får det første året legges til sparesaldoen. Neste år får du renter både på pengene du sparer og renteinntekten fra året før. Dette fører til at sparesaldoen din akselererer og vokser fortere for hvert år som går.

BSU er et must

Alle som regner med å kjøpe bolig bør spare i BSU. Dette er en svært gunstig ordning som er like trygg som vanlig banksparing. Rentene er svært gode, og i tillegg får du skattefradrag på inntil 5 000 kroner i året. Det gir til sammen 40 000 kroner i redusert skatt når du sparer maksbeløpet på 200 000 kroner.

Du kan spare i BSU til og med det året du fyller 33 år. Setter du av 25 000 kroner i året, tar det 8 år å fylle opp kontoen til maksgrensen på 200 000 kroner. Det blir et svært godt tilskudd til egenkapitalen du trenger for å kjøpe bolig. (Hvis du ikke bruker pengene til bolig, må du betale tilbake skattefordelen.)

Sparing – en oppskrift

25 000 kroner i året er en maksgrense. Du kan selvfølgelig spare mindre hvis du foretrekker det. Og du kan spre sparingen over mer enn 8 år.

Mange synes det er lettere å spare hvis de har en fast, månedlig overføring fra brukskontoen til BSU-kontoen. Eller hva med å opprette en Småspar-avtale i Gjensidige Bank? Du kan for eksempel avtale at det overføres 20 kroner til BSU-kontoen hver gang du bruker bankkortet.