NB5/16 -hallgeir_kvadsheim

Nå bør du sjekke jobbpensjonen din

Gjensidige Nyhetsbrev  |  Publisert: 19.02.2020  |  Sist oppdatert: 19.02.2020

Når du nærmer deg pensjonsalder, er det på tide å gjøre seg mindre avhengig av svingningene på børsen.

I årene før pensjonsalder har mange relativt romslig økonomi. Barna er ute av redet og boliglånet betalt. Men ikke la det bli en sovepute. Sett av penger, for pensjonen kan bli lavere enn du hadde forventet, og overgangen kan bli brå hvis du ikke har spart på egen hånd.

Heldigvis sparer arbeidsgiveren din for deg. Hver måned blir en prosentsats av lønnen puttet inn i din «pensjonslommebok». Pengene plasseres i fond som investerer i aksjer og andre verdipapirer. Fondsforvaltere tilbyr forskjellige pakker av fond med forskjellig risiko. En forsiktig profil har overvekt av rentefond, offensiv har overvekt av aksjefond, mens balansert består av cirka 50/50 aksje- og rentefond.

Velg profil selv

Som regel kan du påvirke avkastningen på disse pengene. Du kan nemlig overstyre profilen som er valgt for deg. Det gjør du enkelt ved å logge inn på dine sider hos den aktuelle pensjonsforvalteren, for eksempel Gjensidige.

Men hvilken risiko bør du velge? Hvis du planlegger å pensjonere deg som 67-åring, bør du velge lavere risikoen gradvis de siste 5–10 årene av karrieren. For de fleste skjer dette automatisk ved at forvalteren flytter pengene fra børs (aksjefond) til bank (rentefond).

Du står selvsagt fritt til å heller beholde en høyere aksjeandel også etter fylte 60 år. Et argument for å gjøre dette, er at jobbpensjonen utgjør én del av det du skal leve av som pensjonist. I tillegg får du utbetalinger fra folketrygden. Kanskje har du en nedbetalt bolig, fripoliser og arv i tillegg?

Alt dette er forbundet med lav risiko, og derfor kan du tåle en noe høyere risiko på jobbpensjonen –  helt opptil pensjonsalderen. Dette må du vurdere i lys av egen livssituasjon og dine forventninger til verdensøkonomien.

Privat sparing

Sparer du ekstra til pensjon på egen hånd? Er du over 63 år og har få år igjen til pensjonsalder, bør du ikke velge høy risiko. Men det kan være smart å ikke bare satse på banken. Sparepengene dine skal jo fordeles over mange år, og hvis du ikke skal bruke dem før om en 10 års tid, tåler du kanskje at verdien svinger litt i mellomtiden?

Over tid vil nedturene i aksjemarkedet være langt kortere og mindre enn oppturene. Men du bør ta høyde for at du kan være maksimalt uheldig. Derfor bør du ikke satse alt på én hest, men i tillegg velge trygge alternativer som en høyrentekonto eller verdipapirer med lav risiko.

Ta en risk?

  • Det er ikke slik at du skal velge det tryggeste alternativet fordi om du nærmer deg eller har påbegynt pensjonstilværelsen. Utbetalingsperioden er tross alt 10–15 år fra uttaket starter. Men du bør nok ha minst 50 % i bank eller rentepapirer.
  • Sitter du med en nedbetalt bolig? Hvis du får en lav pensjon, er det mulig å øke levestandarden ved å tære på boligkapitalen, for eksempel via en boligkreditt til lav rente.

Få full oversikt over pensjonen din

Gjensidige-appen er nå knyttet til Norsk Pensjon. Ved å logge inn kan du enkelt sjekke hva du ligger an til å få i pensjon.

Du behøver ikke være kunde hos oss for å bruke appen. 

Default