Slik varer pengene lenger i 2016

Dårlig råd? Forsvinner pengene mellom hendene på deg? Her er pengetipsene som kan gi deg et godt nytt år, også økonomisk. 

Default

Inntekter og utgifter

God privatøkonomi handler om å finne det riktige forholdet mellom inntekter og utgifter. Og i tillegg: Å ha kontroll på hvor pengene tar veien.

Disse økonomiske grunnprinsippene virker enkle, men kan være vanskelig å følge. Som student eller ny i arbeidslivet er det tusen ting å bruke penger på, mens inntekten kanskje ikke henger helt med.

Peter Theolin er økonomisk rådgiver i Gjensidige. Han møter mange som synes privatøkonomi er vanskelig og uinteressant.

– Heldigvis er det slik at selv små og forholdsvis enkle grep kan gi stor gevinst. Og selv om økonomisk planlegging kan virke kjedelig, er det desto mer viktig.

Kontroll gir frihet

Poenget med å ha orden på privatøkonomien er ikke at livet bare handler om penger. Tvert imot.

– Når du har kontroll og gode vaner, får du faktisk frihet til å tenke mindre på penger i hverdagen. Samtidig vil du oppleve at du får mer å bruke på ting du virkelig trenger eller har lyst på – her og nå og i fremtiden, sier Theolin.

Les også: BSU er snarveien til egen leilighet

Hvor tar pengene veien?

Første bud for oversikt over økonomien: Finn ut hvor pengene tar veien!

Begynn med å samle kvitteringer og fakturaer gjennom minst en uke, helst en måned. Da får du god oversikt. Ikke kast kvitteringene for småbeløp heller, som en sjokolade her og en kaffe der. Det blir penger av sånt også.

Deretter finner du ut hvilke utgiftsposter du kan gjøre noe med. Faste utgifter til bolig får du ikke endret uten å flytte, så de trenger du ikke bruke så mye tid på.

Men på mat og drikke kan det være mye å hente. Hender det at du spiser ute av ren latskap, og ikke fordi du hygger deg sammen med venner? Hvor mye kan du spare på å lage niste i stedet for å spise i kantinen? Handler du ofte på bensinstasjoner og kiosker fordi du har planlagt innkjøpene dårlig?

Les mer: Økonomiekspert Hallgeir Kvadsheims 11 pengetips

Gå gjennom forsikringer

Det finnes forsikringer du ikke skal droppe. Er du over 20 år og bor på egen adresse, bør du minst ha en innbo- og en reiseforsikring. Dessverre er mange unge underforsikret, men det er også noen som betaler mer enn de trenger.

For eksempel: Er du gift eller samboer, trenger dere bare én innboforsikring. Og hvis du har en bil av eldre modell, er det kanskje ikke nødvendig med full kasko?

Les også: Forsikringer når du flytter for deg selv

Lavere rente på boliglånet

Har du egen bolig? Finn ut om du kan få bedre betingelser på lånet. Selv små justeringer kan gi store utslag, selv med dagens lave rentenivå.

I Gjensidige Bank kan du få boliglån fra 2,4 % rente (desember 2015). Er du medlem i en av våre samarbeidsorganisasjoner, får du enda bedre vilkår. 

Les mer: Trenger du egenkapital? Her er våre sparetips

Hjelp til å velge riktige forsikringer

Forsikring kan være vanskelig, og de fleste unge tenker ikke særlig over hvilke forsikringer de trenger.

Forsikrings­rådgiveren vår gir deg svar på hvilke forsikringer du bør vurdere ut fra din livssituasjon.

Sjekk hvilke forsikringer du trenger

Les også: Sabine testet forsikrings­rådgiveren

Default