Reise bort? 6 gode råd for tomme hus

Julen står for døren, og på nyåret kommer skoleferiene på løpende bånd. Er du blant dem som benytter avbrekkene i hverdagen til å reise bort? Følg disse rådene, så står huset like helt når du kommer hjem.

Default

Tomt hus = økt risiko

Det beste med å reise bort er å komme hjem, heter det. Dessverre opplever mange at boligen har fått skader i løpet av tiden de har vært borte. Vannlekkasjer, brann og innbrudd er mest vanlig. Og når boligen står tom over litt tid, øker risikoen for at selv små skader kan bli store.

Det er smart å ta noen enkle forholdsregler før du låser døren bak deg. Da kan du kose deg på turen og føle deg tryggere på at huset står like helt når du kommer hjem.

Her får du 6 gode råd:

1. Slå av pyntelysene

Ved inngangen til julehøytiden minner vi om at levende lys og elektriske juledekorasjoner er potensielle brannkilder. At levende lys skal slukkes når du forlater hjemmet er selvsagt, men lett å glemme. Trekk også ut kontakten til elektriske julestjerner og juletrelys når du drar og om natten når du er hjemme.

2. … men noen lys bør stå på

Et hus som er mørklagt hele døgnet forteller omverdenen at her er ingen hjemme. La noen stå på, og bruk gjerne støpsler med tidsinnstilling slik at lyset skrus av og på i løpet av døgnet.

3. Steng hovedkranen

I gjennomsnitt registreres det 200 vannskader hver eneste dag. Rør som fryser kan resultere i store ødeleggelser når vannet tiner. De mest omfattende skadene skjer i tomme hus der vannet får flomme utover i dagevis før uhellet oppdages.

Gjør det til en regel å stenge hovedkranen og tømme rørene når du reiser bort – også i sommerhalvåret. Vannlekkasjer begrenser seg nemlig ikke bare til rør som fryser. De oppstår også i forbindelse med vaskemaskiner, oppvaskmaskiner, koblinger og så videre.

Et gammelt tips går ut på å la kraner stå og dryppe for å forhindre at vannet fryser i rørene. Dette er ikke et godt råd. Hvis vannet fryser i avløpsrøret, kan det sprekke – og dermed er du like langt.

4. La varmen stå på

Du kan godt skru ned temperaturen noen hakk, men hold den over 10 grader – særlig i rom med vannrør i yttervegger. En stabil temperatur er dessuten bra for huskonstruksjonen og plantene dine.

5. Be om nabohjelp

Be naboen ta inn posten og tråkke opp en sti frem til inngangsdøren hvis det snør. På den måten ser huset bebodd ut.

6. Vurder alarm

En alarm som varsler brann og innbrudd er en god forsikring mot skader. Installert alarm gir dessuten rabatt på husforsikringen.

Gjensidige ønsker deg en god og trygg juleferie.

Har du riktig forsikring?

En god bolig- og innbo­forsikring skal gi deg en ekstra trygghet i hverdagen.

Forsikringene Hus Pluss og Innbo Pluss dekker alt som den vanlige bolig- og innbo­forsikringen dekker –  og enda mer.

Det kan være lurt å ta en sjekk for å se om forsikringen du har faktisk passer din livssituasjon.

Les mer om husforsikring

Les mer om innboforsikring