Dette må du vite om sykkelforsikring

En sykkel er et supert framkomstmiddel og en god treningskamerat. Dessverre er den også populær blant tyver, så det gjelder å ha forsikringen i orden. Visste du forresten at forsikringen skiller mellom sykler som blir stjålet hjemme og de som blir stjålet mens du er på tur? 

Populært bytte for tyver

Sykler kommer i alle prisklasser. Du kan kjøpe en sykkel for nesten ingenting, men mange er villige til å investere noe mer for å få en ekstra god sykkel. Risikoen for at den blir stjålet får du uansett med på kjøpet.

Offisiell statistikk viser at det ble anmeldt over 16 000 slike tyverier i 2013. Men ifølge Aksjonsgruppen Ikke Stjel Sykkelen Min blir det årlig stjålet 60 000 sykler i Norge til en verdi av 300 millioner kroner. Det tilsvarer ett tyveri hvert 10. minutt.

Slik virker forsikringen

Sykkelen din dekkes enten av innboforsikringen eller reiseforsikringen avhengig av omstendighetene rundt et tyveri. Her er det viktigste du bør vite om sykkelforsikring.

Først, tre ting gjelder alltid når vi snakker om erstatning etter et sykkeltyveri:

  • Sykkelen må være låst
  • Tyveriet må anmeldes
  • Erstatningen beregnes ut fra nyprisen på en tilsvarende sykkel med 20 % fradrag for hvert påbegynte år fra det året sykkelen er 5 år, maksimalt 80 % fradrag

Hjemme

Blir sykkelen stjålet hjemme, gjelder innboforsikringen. Satte du sykkelen bak en låst dør, for eksempel i garasjen eller uthuset, er det ingen begrensninger på erstatningen. Enkelt sagt: Du får igjen det sykkelen var verdt.

Blir den stjålet fra privat uteareal (for eksempel oppkjørsel eller parkeringsplass), kan du få tilbake maks 30 000 kroner.

Skjer tyveriet fra boder i felles loft eller kjeller, er erstatningssummen begrenset til totalt 30 000 kroner hvis du har vår standard innboforsikring og totalt 50 000 kroner hvis du har vår beste forsikring, Innbo Pluss.

Andre steder

Innboforsikringen gjelder også hvis tyveriet skjer på skole/studiested, utenfor butikken, på en sykkelparkering i byen, ved buss/jernbanestasjon, på idrettsplassen, fellesgarasje, fellesrom, (felles oppgang) rom med alminnelig adgang og lignende.

Da er erstatningssummen begrenset til 5 000 kroner (etter at egenandelen er trukket fra). Denne summen kan du øke til 10 000 kroner eller 20 000 kroner (men ikke etter at tyveriet har skjedd). Hvis du har en enda dyrere sykkel, kan du vurdere å kjøpe en verdigjenstandforsikring.

Egenandelen er 4 000 kroner når du har vanlig innboforsikring, eller 2 000 kroner når du har Innbo Pluss.

På reise

Når du tar sykkelen med utenfor kommunen hvor du bor, arbeider eller studerer (også utlandet), omfattes den av vår reiseforsikring. Da dekkes både tyveri (hvis sykkelen var låst) og skader med inntil 5 000 kroner.

Stopp sykkeltyven

Det beste er å ikke få bruk for forsikringen.

  • Sett fra deg sykkelen på et godt synlig og opplyst sted der mange mennesker ferdes og tyven ikke får arbeidsro
  • Fest låsen rundt både rammen og bakhjulet i tillegg til en stolpe, et sykkelstativ eller lignende
  • Bruk en ekstra lås til å låse forhjulet, et ulåst hjul kan stjeles på fem sekunder
  • Bruk lås som er forsikringsgodkjent (FG-merket)
  • Ikke la sykkelen stå ute om natten
  • Ta med deg setet, så blir sykkelen ubehagelig å sykle på for tyven
  • Registrer sykkelen i Falck sykkelregister – da blir den vanskeligere å omsette, og du får lavere pris på innboforsikringen i Gjensidige

Kilder: Gjensidige, politiet, Aksjonsgruppen Ikke Stjel Sykkelen Min

Default

Dette får du igjen ved tyveri

Eksempel på utregning av erstatningssum: Nesten 6 år gammel sykkel stjeles

Nypris tilsvarende sykkel12 000
Fradrag for alder, -20 % av 12 000 kr- 2 400
Sykkelens verdi9 600
Egenandel4 000
Verdi som skal erstattes etter fradrag for egenandel5 600
Erstatning hvis tyveriet skjedde hjemme 5 600
Erstatning hvis tyveriet skjedde et annet sted5 000

Må barn ha egen forsikring?

Mange lurer på om foreldrenes forsikringer gjelder for barn som har flyttet hjemmefra. Det korte svaret er at Gjensidiges reiseforsikring gjelder for barn inntil første hovedforfall etter fylte 20 år.

Innboforsikringen gjelder for barn som bor hjemme eller har flyttet midlertidig, og den har ingen aldersgrense. Barn trenger altså ikke bo hjemme, men må ha samme adresse som foreldrene i folkeregisteret.

Bilde

Bildet av syklisten i e-posten er tatt av Getty Images.