Hallgeir Kvadsheim: Slik unngår du luksusfellen

– Altfor mange unge pådrar seg dyr inkasso og betalingsanmerkninger, sier Hallgeir Kvadsheim fra TV-programmet «Luksusfellen».

Her forklarer han hvordan slike feilskjær kan gi en fryktelig start på din økonomiske karriere.

Default

Blir skremt av økonomisk rot

– Jeg blir ofte skremt av hvor mange søknader TV-programmet vårt får fra unge seere. Menn og kvinner tidlig i 20-årene sliter med inkasso og misligholdte forbrukslån på hundretusenvis av kroner.

Mens de aller fleste av oss takler privatøkonomien fint og sjelden eller aldri mottar inkassobrev, viser tall fra inkassofirmaet Intrum Justitia at hele 28 000 unge mellom 18 og 26 år hadde en eller flere betalingsanmerkninger i 2013. Det er en økning på hele 18 % fra året før.

Det er alvorlig. Får du en betalingsanmerkning, kan du vinke farvel til boliglån, billån, billige mobilabonnement eller bredbånd. Kredittsjekken gir et negativt svar. Kanskje ryker den fine hybelen du har kikket på hvis utleier får utført en kredittsjekk. Du kan til og med få problemer med å få jobb i enkelte bedrifter.

Ga blaffen

Det er fryktelig dumt og kostbart å stikke hodet i sanden hvis du får pengeproblemer. Ta for eksempel Michael, som jeg hjalp for noen år siden. Han var bare 22 år da jeg traff ham, men hadde allerede drøyt 550 000 kroner i inkassogjeld fordelt på 66 inkassokrav.

Hovedårsaken var at han ga blaffen i å kutte forbruket i en toårsperiode samtidig som han tjente svært lite og byttet mellom flere jobber. Gjelden var i utgangspunktet «bare» 400 000 kroner, men på kort tid pådro han seg ytterligere 150 000 kroner i renter, gebyrer og inkassosalærer.

Eksempel: Fordi han ikke kunne betale for seg, økte en parkeringsbot på 760 kroner til et krav på 1 500 kroner. Og helsestudioets medlemsavgift på 299 kroner kom til slutt på nesten 800.

Slettes når du betaler

Heldigvis er det ikke lenger slik at en betalingsanmerkning henger ved deg i tre år. Du blir kvitt den dagen etter at du har betalt inkassokravet. Derfor er det kjempeviktig å ta tak i egen privatøkonomi før problemene vokser deg over hodet.

Ring kreditorene. Be om å få delt opp regningene over flere måneder. Det går som regel greit. Snakk med banken din. Selv om du ikke har egen bolig som du kan låne på, kan du kanskje få et forbrukslån som er stort nok til å dekke alle småkravene dine? Da får du én kreditor å forholde deg til og ett terminbeløp i stedet for 20.

Du bruker mer enn du tror

Den viktigste jobben du kan gjøre er å justere ditt eget forbruk. Ellers havner du bare i samme fella om noen måneder. Alle som jeg har hjulpet i «Luksusfellen» har undervurdert eget forbruk. Alle!

På dette området tror jeg ikke deltakerne skiller seg så veldig mye fra resten av befolkningen. Vi bruker ofte mer enn vi tror. Dermed er et lett å få problemer hvis inntekten går ned i en periode.

I nettbanken kan du enkelt finne ut hvor mye du bruker på ulike forbruksgrupper fra måned til måned. Sammenlign gjerne med normen på den interaktive budsjettkalkulatoren på sifo.no , så vet du bedre hvor du kan flytte tusenlapper på din egen «budsjettavle».

Hallgeir Kvadsheim gir deg råd om hvordan man unngår luksusfellen.

Foto: TV3

Får du en betalingsanmerkning, kan du vinke farvel til boliglån, billån, billige mobilabonnement eller bredbånd