Unngå frostskader i vinter

Har du tenkt over hvor mye vann som går i gulv og vegger i boligen og på hytta? Når minusgradene blir mange, øker risikoen for at rørene fryser og sprekker. Når de tiner igjen, kan det føre til store vannskader. Og det kan ta tid før du oppdager skaden.

På med varmen, av med vannet

– De fleste frostskadene oppstår når utetemperaturen synker kraftig mens beboerne er borte, for eksempel på juleferie. Det er ikke morsomt å komme hjem til vannskader. I verste fall kan boligen bli ubeboelig i lang tid, sier produktutvikler Trond Anders Fossum i Gjensidige.

De siste vintrene har tallet på vannskader skutt i været. Gjensidige alene har utbetalt flere hundre millioner kroner i erstatning.

Samtidig har mange fått redusert forsikringsutbetalingen fordi huset eller fritidsboligen ikke var godt nok sikret mot frostskader.

– Mange skader oppstår fordi vi skrur av strømmen når vi reiser bort. I tillegg glemmer mange å stenge stoppekranen. Det er med andre ord ganske enkelt å forebygge frostskader, slår Fossum fast.

Her er hans beste råd mot frostskader:

  • Steng først av vannet før du reiser fra bolig eller fritidsbolig. Åpne deretter alle kranene og tøm rørene for vann. Ikke la vannkraner dryppe, avløpet kan også fryse til.
  • Hold god innetemperatur. Det blir fort kuldegrader i yttervegger. Når det er frost ute, bør det være minst 10 grader inne. Skru opp termostaten på ovnene slik at de har litt ekstra å «fyre» med dersom det blir skikkelig kaldt.

– I tillegg er det lurt å installere vannstoppventil, råder Fossum.

Disse kommer i to utgaver: En sentral ventil stopper vanntilførselen til hele boligen ved lekkasje. En lokal ventil er montert ved et enkelt apparat, for eksempel oppvaskmaskinen.

Når uhellet er ute

Oppdager du frosne men ikke sprukne vannrør, skal du varme opp rommet før du eventuelt tyr til hårføner eller vifteovn for å varme opp røret. Ikke bruk skibrenner, primus eller annen åpen ild! Åpne så kranen forsiktig.

Flommer vannet allerede?

  1. Steng stoppekranen og ring brannvesenet
  2. Redd eiendeler og begynn å tørke opp med en gang, ikke vent på hjelp
  3. Ring forsikringsselskapet så snart du kan